Zo werkt technisch personeel slim samen aan aardgasvrije projecten

De komende decennia moeten dertigduizend tot vijftigduizend woningen per jaar van het gas af. Dat is een opgave waarvoor veel technische mensen nodig zijn. Energiebedrijven en aannemers ontwikkelen werkwijzen om.

Meer dan twintig partijen – waaronder Techniek Nederland, Bouwend Nederland en Netbeheer Nederland – ondertekenden in 2019 de intentieverklaring ‘Mensen maken de transitie’. De partijen willen de komende jaren intensief samenwerken aan een wijkgerichte aanpak om woningen aardgasvrij te maken. De samenwerking bestaat uit het ontwikkelen van kennis, vaardigheden, technologie en werkprocessen. De inzet en expertise van technisch personeel is hiervan een belangrijk onderdeel.

Opleiden en bijscholen

De ontwikkeling van kennis is voor de partijen die de transitie moeten uitvoeren van cruciaal belang, merken ook energiebedrijf Vattenfall en de aannemers die betrokken zijn bij projecten om wijken aardgasvrij te maken. Er is een nijpend tekort aan goede vakkrachten. “De techniekmarkt wordt overvraagd. Het is lastig om geschikte mensen te vinden, veel bedrijven hebben een groot aantal vacatures openstaan en we vissen allemaal in dezelfde vijver”, zegt Willem van der Valk, manager bij het Technical Training Centre (TTC), het opleidingscentrum voor technisch personeel van Vattenfall Heat Nederland.

“De energietransitie vraagt veel van een organisatie en van de mensen. Maar het vraagt ook veel van de schakel ervoor: het onderwijs”, aldus Van der Valk. Het TTC ontwikkelt en organiseert trainingen voor monteurs, opzichters en werkvoorbereiders binnen de discipline stadswarmte. Het TTC beschikt over een eigen praktijkruimte waarin theorie en praktisch oefenen samenkomen. “Bestaande technologieën veranderen en nieuwe innovaties komen op de markt. Dat leer je niet allemaal als je net van school komt. Daarom investeren we veel in het opleiden en bijscholen van onze technische medewerkers.”

Brede kennis

Volgens Van der Valk wordt van technici een steeds bredere kennis verwacht: veel projecten om woningen aardgasvrij te maken zijn complex en multidisciplinair. “Bij de uitvoering van stadswarmteprojecten zien we dat vakgebieden en disciplines steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Bijvoorbeeld: het ontwerp van trajecten voor stadswarmte vereist steeds meer kennis over werktuigbouw. En monteurs die werken aan verbruiksinstallaties hebben kennis nodig over automatisering, informatietechnologie, elektro- en regeltechniek. We merken dat nieuwe medewerkers hier wel aardig in meegegroeid zijn. Oudere medewerkers zijn juist meer gewend om in één vakgebied te werken.”

Pieter van Poelje, commercieel manager van aannemer A. Hak, herkent de vraagstukken. “De krapte op de arbeidsmarkt is een gezamenlijke uitdaging. De wereld is veranderd. We merken gelukkig dat onze monteurs en uitvoerders dat ook inzien en ervoor openstaan om nieuwe dingen te leren. Het is belangrijk dat ketenpartners zoals aannemers, ingenieursbureaus en energiebedrijven hierop inspelen.”

Deuren openzetten en kennis delen

De toekomst vraagt dus om bredere kennis. Daarnaast is er een nauwere samenwerking nodig tussen partijen die het werk uitvoeren, zegt Van der Valk. “Elkaar begrijpen en betrekken is het belangrijkste in de samenwerking. Daarom staan de deuren van ons Technical Training Centre steeds meer open en nodigen we bijvoorbeeld aannemers uit om aan te sluiten bij de opleidingen voor onze medewerkers.”

Het belangrijkste doel van de gezamenlijke opleidingen is om kennis met elkaar te delen. Van der Valk: “In verschillende workshops en modules gaan medewerkers met elkaar in gesprek over onderwerpen uit het bestek. Verder delen ze met elkaar ervaringen uit de praktijk. We verwachten dat we hiermee medewerkers verder kunnen ontwikkelen en langer kunnen behouden, waardoor we een duurzame werkrelatie opbouwen. Dat komt het werk ten goede.”

Het expliciet delen van kennis moet een continu proces zijn, vindt Van der Valk: “Door learning on the job krijgen medewerkers veel praktijkkennis mee. Dat gebeurt bijvoorbeeld door nieuwe medewerkers te koppelen aan een buddy of mentor, een meer ervaren medewerker.” Daarnaast organiseert het TCC regelmatig trainingen over werkbestekken.

Voor alle generaties

Van Poelje is enthousiast over de gezamenlijke opleidingen. “Mijn collega’s krijgen de inhoud van het bestek in begrijpelijke, hapklare brokken voorgeschoteld en krijgen van leveranciers uitleg over nieuwe materialen en systemen. Met de vergrijzing in het achterhoofd is dit volgens mij dé manier om mensen aan boord te houden en het werk interessant te houden voor een jongere generatie. Bovendien kunnen medewerkers zo ook alle kennis die nu nog tussen de oren zit aan elkaar overdragen.”

Ook als het gaat om begeleiding van de medewerkers trekken de bedrijven met elkaar op. Van der Valk: “In deze arbeidsmarkt hebben we elkaar op alle vlakken nodig. Dat lukt alleen als alle ketenpartners op gelijke voet met elkaar staan en we allemaal optimale aandacht schenken aan de opleiding van de mensen die de energietransitie uitvoeren. Zo kunnen we samen werken aan een duurzame relatie voor de toekomst.”


Geef een reactie