Zijn metselrobots de toekomst?

metselrobotMetselmachines zijn in opkomst. Robots als SAM en Hadrian zijn in staat om tot duizend stenen per uur te leggen, daar waar een goede metselaar hooguit 500 stenen per dag legt. De metselrobot is nooit moe, nooit ziek en wil nooit op vakantie. Is dit de toekomst?

Zoals met elke nieuwe techniek die we overwegen is het de vraag: wat kost het, en hoe lang duurt het voordat we de machine hebben terugverdiend? Het duurt altijd even voordat innovaties als deze gemeen goed zijn. Het is nu aan de early adaptors. Als zij bewijzen dat de machines waarde hebben, dan zullen ze breder worden ingezet. Vergelijk het met de opkomst van het zonnepaneel. Die was in het allereerste begin ook te duur voor de ‘gewone’ Nederlander. Totdat de techniek zich had bewezen en de prijs omlaag ging.

Vooruitgang

We zitten nu in een fase waarin het alleen voor hele grote of specialistische bouwbedrijven interessant is om een metselrobot aan te schaffen. Zij kunnen de machine immers fulltime laten metselen. Als de techniek goedkoper wordt, is het ook voor bouwbedrijven zoals wij interessant. Die tijd gaat komen, daar ben ik heilig van overtuigd. We kunnen al jaren koeien melken met een robot. Dan is een metselrobot niet meer zo lastig, lijkt mij. Ontwikkelingen als deze kun je bovendien niet tegenhouden. En dat hoeft ook niet, want meestal brengen ze alleen maar vooruitgang.

De vraag die hierbij natuurlijk opkomt: wat gaat er gebeuren er met de metselaars in de bouw? Die hoeven zich geen zorgen te maken. Voor goede metselaars is altijd plek in de bouw. Ook in de toekomst. Bij een specialistisch renovatieproject zal een metselrobot haar waarde niet bewijzen. Als het aankomt op echt vakmanschap, wint de metselaar het altijd. Maar een robot zal wel arbeidsplaatsen innemen bij nieuwbouwprojecten met grote oppervlaktes metselwerk. Voor dat soort projecten is de metselrobot een goede uitkomst.

Zwaar werk uit handen

Maar dat is niet per se negatief. Voor onze jongens zal het werk minder fysiek worden. En dat is positief, met het oog op de huidige AOW-leeftijd. We moeten allemaal langer doorwerken. Dan is het fijn als het zware werk uitgevoerd kan worden door een machine. Daarnaast verwacht ik dat de robot ervoor gaat zorgen dat bouwen sneller en goedkoper wordt. Er zijn immers minder manuren nodig voor het bouwen van een huis. Eigenlijk zijn er alleen maar voordelen.

Tegen metselaars in opleiding zou ik willen zeggen: zie de robotisering van je werk als een kans, en niet als een bedreiging. Jouw werk wordt alleen maar interessanter. Van metselaars zal meer kennis en kunde worden gevraagd. Het is aan hen om de machine te bedienen en te benutten. In dat opzicht is de metselrobot gewoon extra gereedschap, naast de troffel, beitel en voegspijker.


Over de auteur: Gonard Mensink

Gonard Mensink is directeur en mede-eigenaar van Mensink Bouwbedrijf uit het Overijsselse dorp Broekland. Gonard groeide op op de boerderij en leerde thuis klussen. Omdat het boerenbedrijf te weinig inkomsten genereerde, besloot hij om samen met zijn broer een aannemersbedrijf te starten. Inmiddels is Mensink Bouwbedrijf met circa dertig medewerkers uitgegroeid tot een begrip in de regio Salland.


Laatste blogs:

    Geef een reactie