Zelf een huis bouwen? Met deze kosten krijg je te maken

Wil jij een stuk grond kopen en daarop jouw droomhuis (laten) bouwen? Dan ben je vast benieuwd naar het prijskaartje dat daaraan hangt. Behalve de grond- en bouwkosten krijg je namelijk ook te maken met allerlei andere bijkomende kosten. In dit artikel geven we je een duidelijk overzicht van het totale kostenplaatje. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Twee soorten kosten zelfbouw

De kostenposten die bij zelfbouw om de hoek kijken, kun je verdelen in twee categorieën. Ten eerste krijg je te maken met kosten voor de grond en bouw van de woning. Dit noem je ook wel de stichtingskosten. Daarnaast zitten aan de voorbereidingen kosten verbonden. Dit zijn plankosten.

Voorbereidingen voor de bouw: plankosten

Plankosten betaal je voordat je hypotheek rond is, dus met eigen geld. Benieuwd waar je op kunt rekenen? Wij zetten ze voor je op een rij.

Kosten architect

Een architect zet jouw wensen om naar een realistisch ontwerp en naar bouwtekeningen. Daarnaast kan hij of zij je goed begeleiden tijdens het hele bouwproject. De prijzen van een architect variëren behoorlijk en hangen af van de afspraken die je maakt. Het scheelt bijvoorbeeld geld als jij niet alles uit handen geeft en zelf ook werkzaamheden verricht.

Leges

Om überhaupt te kunnen bouwen, heb je een omgevingsvergunning nodig. Deze vervangt verschillende losse vergunningen, zoals de bouwvergunning en milieuvergunning, en kun je aanvragen bij de gemeente. Voor zo’n vergunning betaal je zogenoemde leges á gemiddeld 3.2% van de bouwkosten. Ook als jouw aanvraag wordt afgewezen.

Bodemonderzoek

Als jij een zelfbouw hypotheek wilt afsluiten, stelt de geldverstrekker een aantal documenten verplicht. Zo moet je bijvoorbeeld de uitkomst van een bodemonderzoek aanleveren als bewijs dat de grond waarop je bouwt hiervoor geschikt is. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de perceelsgrootte, en helemaal voor jouw rekening.

Afbouwgarantie en taxatie

Naast het bodemonderzoek is er nog een document dat verplicht is bij je hypotheekaanvraag: de afbouwgarantie. Dit document verzekert je dat de woning wordt afgebouwd als de aannemer failliet gaat. Ook moet je kunnen bewijzen dat het te bouwen huis een bepaalde waarde heeft. De waarde van het huis moet daarom door een taxateur worden vastgesteld, op basis van de bouwtekeningen en de koopovereenkomst. Ook bij de oplevering van de woning is een taxatie verplicht.

De bouw van de woning: stichtingskosten

Zodra je de koopovereenkomst getekend hebt, kun je een hypotheek afsluiten. Vanuit een bouwdepot betaal je alle stichtingskosten. Je kunt de stichtingskosten onderverdelen in grondkosten, bouwkosten en bijkomende kosten. Wij lichten ze hieronder voor je toe.

Grondkosten

Onder grondkosten valt onder meer de prijs van een kavel. De kosten hiervoor verschillen sterk per provincie, stad en zelfs straat. Gemiddeld lag de prijs per hectare grond in 2016 op € 57.000.

Kosten paalfundering

Soms moet je, voordat je kunt bouwen, heien en een fundering aanbrengen in de grond. Zo voorkom je dat jouw nieuwe woning gaat verzakken of scheuren. Is dat bij jou het geval? Dan hangt daar natuurlijk ook een prijskaartje aan.

Bouwkosten

De bouwkosten zijn alle kosten die de aannemer in rekening brengt. Dat kun je natuurlijk zo duur maken als je dat zelf wilt. Als je een huis bouwt met gemiddeld afwerkingsniveau, materiaalgebruik en complexiteit kost dat gemiddeld € 1.200 per m2.

Bijkomende kosten

Naast al deze kosten krijg je ook te maken met bijkomende kosten. Dit zijn onder meer de kosten voor het regelen van je hypotheek. Gemiddeld kost dat € 2.775. Ook de kosten voor de officiële overdracht van de grond zijn voor jouw rekening. Reken op zo’n € 1.000 voor de aktes en kosten van de inschrijving van de akte in het Kadaster.

Aansluitkosten nutsvoorzieningen

Tijdens de bouw heb je water en electriciteit nodig. Je krijgt daarom te maken met kosten voor de tijdelijke aansluiting van bouwwater en -stroom. Voor het aansluiten van nutsvoorzieningen, zoals water, riolering, elektra, televisie en telefonie, valt er ook een rekening op je deurmat.

Inrichting en verhuizing

Heb je de sleutel van de woning in handen? Fijn, maar het betekent helaas niet dat je geen geld meer uit hoeft te geven. Er zitten namelijk ook kosten verbonden aan het verhuizen van je spullen, het inrichten van je huis en eventueel het aanleggen van een tuin. Daarnaast zijn er nog verzekeringen die je moet afsluiten, zoals een opslag- en inboedelverzekering.

Jouw zelfbouwproject

Zo, dat zijn alle kosten waarmee je te maken krijgt als je kiest voor zelfbouw. Wil jij serieus werk maken van het idee om zelf een woning te (laten) bouwen? Download dan onze handige checklist ‘Bouw de woning van jouw dromen’. Dan weet je precies waar je allemaal rekening mee moet houden, zodat jouw zelfbouwproject van een leien dakje loopt.


Over de auteur: Olivier Tardieu

Olivier is werkzaam als Managing Director bij online hypotheekkantoor eyeOpen. Hier maken zij het mogelijk voor particulieren om online de financiering (hypotheek) van een nieuwe woning te regelen. Zo kunnen woningzoekenden op de website van eyeOpen de verschillende hypotheekproducten van banken vergelijken én afsluiten. Een vernieuwend digitaal concept in de woonbranche dat het afsluiten van hypotheek makkelijker, inzichtelijker en sneller maakt. In zijn columns zal Olivier informatie en zijn visie geven over de raakvlakken in de bouwwereld en de financiële wereld.

Geef een reactie