Zelf een huis bouwen? 10 redenen om de hulp in te schakelen van professionals

house-construction-1005491_960_720Is het altijd al jouw droom geweest om een eigen huis te (laten) bouwen? Supergaaf! Dat is dé ultieme kans om jouw perfecte woning te creëren. Maar zelfbouw is een kostbaar project waar veel tijd in gaat zitten, zowel voor als tijdens de bouw. Het kan daarom verstandig zijn om de hulp van professionals in te schakelen, om zo fouten te voorkomen. Maar voor welke zaken kan dat en waarom is het slim om hiervoor te kiezen? Je leest het in dit artikel.

  1. Kavel vinden

Als je voor zelfbouw gaat, wil je natuurlijk wel dat je woning op een plek staat waar jij je helemaal thuis voelt. Maar hoe vind je dit perfecte stukje grond? Je kunt natuurlijk zelf het internet afstruinen of bij je gemeente informeren naar beschikbare kavels. Maar wil je zeker weten dat je de kavel van je dromen niet misloopt? Dan kun je een makelaar inschakelen voor tips over beschikbare kavels. Of je kunt aankloppen bij een bouwbegeleider. Dit is iemand die jou bij alle onderdelen van zelfbouw helpt.

  1. Geschikte grond vinden

Het vinden van een perfect stukje grond gaat niet alleen over de locatie. De bodem zelf moet ook geschikt zijn om op te bouwen. De grond moet namelijk wel schoon zijn. Stel: je hebt een stuk grond geërfd. Dan lijkt dit misschien de ideale plek voor je droomwoning. Maar kan er wel echt op gebouwd worden? Om op deze vraag antwoord te krijgen, moet je soms een bodemonderzoek laten doen. Naast de bodemkwaliteit speelt ook het bestemmingsplan van het gebied een rol. Is dit geen woongebied? Dan moet je zorgen dat je een omgevingsvergunning krijgt om te kunnen bouwen. Vind je het fijn om bij deze stappen begeleid te worden? Ook hierbij kan een bouwbegeleider jou van dienst zijn. Zo weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt. Wel zo prettig!

  1. Vergunningen regelen

We hadden het net al even over een omgevingsvergunning. Dit is echter niet de enige eis waaraan je huis moet voldoen. Je moet bijvoorbeeld ook nagaan of de gemeente nog extra eisen stelt aan de woning. En de bouw van de woning kan natuurlijk niet beginnen voordat je een bouwvergunning op zak hebt. Je krijgt dus met een hoop papierwerk te maken bij zelfbouw. Zie je al deze rompslomp niet zitten? Een architect is op de hoogte van deze zaken. En als je bouwbegeleiding inschakelt, kan ook die je vertellen welke vergunningen je nodig hebt.

  1. Kosten inschatten

Zelfbouw is een kostbaar project. Het is dan ook belangrijk dat je hiervoor een goede begroting opstelt. Hierbij gaat het niet alleen om het maken van een kostenplaatje tijdens de voorbereiding, maar ook tijdens de bouw. Heb je geen kosten over het hoofd gezien? Is er wel genoeg ruimte in je budget voor eventuele onverwachte kosten die nog op je pad komen? En brengen alle partijen wel de juiste kosten in rekening?

Zorg in elk geval dat je alle afspraken met iedere partij die betrokken is bij de bouw goed vastlegt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Schakel je voor het opstellen en controleren van je budget liever iemand in die veel ervaring heeft met zulke grote projecten? Dan kun je terecht bij een professional zoals een bouwbegeleider.

  1. Financiering regelen

workbook-1205044_960_720Je kunt zelfbouw natuurlijk alleen maar realiseren als je de financiering helemaal in orde krijgt. Begin daarom op tijd met het regelen van de hypotheek, want een hypotheekaanvraag duurt namelijk een stuk langer dan bij bijvoorbeeld bestaande bouw. Verdiep je dan ook in de procedure van de hypotheekaanvraag en zorg dat je alle juiste documenten verzamelt voor een snelle voortgang.

Bovendien betaal je een groot deel van de kosten al vóórdat je met de bouw van de woning begint. Denk hierbij aan het aanvragen van de bouwvergunning en de kosten voor de architect. Deze kosten tijdens de voorbereiding heten ook wel plankosten en die moet je eerst met eigen geld financieren. Pas later sluit je de hypotheek af. Deze is opgebouwd uit meerdere delen: de koopovereenkomst voor de grond, de overeenkomst met de aannemer, het meerwerk en de stichtingskosten (voor bijvoorbeeld het bouwmateriaal). In een vorig artikel over de financiering van zelfbouw kun je hierover alle informatie vinden.

  1. Ontwerp maken

Je ziet jouw droomhuis misschien al helemaal voor je. Maar uiteindelijk moet je een ontwerp, dat technisch helemaal in orde is, natuurlijk ook op papier krijgen. Je kunt een bouwtekenaar of architect inschakelen voor het maken van een ontwerp voor de woning. Die kan jou tevens adviseren over de grote lijnen zoals het ontwerp, maar ook over kleine details zoals de locaties van de stopcontacten. Zorg er wel voor dat je een geschikte architect uitkiest. Check daarom of hij of zij bij de Stichting Bureau Architectenregister (SBA) staat ingeschreven en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft.

  1. Maquette interpreteren

Je zult bij het creëren van je droomwoning aan de hand van een bouwtekening of 3D-maquette keuzes moeten maken over bijvoorbeeld de inrichting. Jouw droomhuis op deze manier bekijken kan soms moeilijk zijn. Misschien heb je toevallig een familielid of een bekende in de omgeving die hier veel kennis van heeft en jou hierbij kan helpen. Maar een geschikte architect legt je natuurlijk ook precies uit hoe je deze zaken moet interpreteren.

  1. Woning bouwen

Een boekenkastje in elkaar zetten kun je wel, maar het bouwen van een huis is natuurlijk een heel ander verhaal. Voor de bouw van de woning schakel je daarom een aannemer in. Wellicht ben je een handige klusser en kun je sommige taken zelf uitvoeren. Hiermee kun je kosten besparen. Zorg ervoor dat je een aannemer kiest die een afbouw- en herstelverzekering heeft. Soms is het ook voldoende als de aannemer een bankgarantie afgeeft. Leg in elk geval alle afspraken die jullie maken goed vast, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

  1. Toezicht houden tijdens het project

calculator-178127_960_720Zelfbouw is een langdurig project waarbij je met veel verschillende partijen te maken hebt, zoals een architect en een aannemer. Iedere partij is verantwoordelijk voor een bepaald onderdeel voor de realisatie van jouw droomhuis. Houd goed toezicht op alle afspraken die gemaakt zijn en de deadlines die daarbij horen. Een vertraging tijdens de bouw is natuurlijk onwenselijk. Ben jij zelf niet zo’n multitasker? Dan kan een bouwbegeleider voor jou toezicht houden op de planning van het gehele project. Zo worden alle afspraken in de gaten gehouden en wordt een vertraging van het bouwproject voorkomen. Om je kennis voor je eigen bouwproject te vergroten kun je overwegen om eens een beurs te bezoeken in de bouwsector. Hier kun je de belangrijkste beurzen vinden.

  1. Oplevering huis

Naast een oplevering van het huis volgens planning, is het ook belangrijk dat de bouw helemaal correct wordt uitgevoerd. Daarom moeten tijdens de bouw al tussentijdse controles worden uitgevoerd. Als het moment van de oplevering daar is, volgt ook nog een check. Hierbij kunnen de laatste zaken worden opgespeurd die nog aangepast moeten worden door de aannemer. Je kunt ook bij deze tussentijdse controles en eindoplevering bouwbegeleiding inschakelen. Zo kun jij straks met een gerust gevoel jouw gloednieuwe woning betrekken!


Over de auteur: Olivier Tardieu

Olivier is werkzaam als Managing Director bij online hypotheekkantoor eyeOpen. Hier maken zij het mogelijk voor particulieren om online de financiering (hypotheek) van een nieuwe woning te regelen. Zo kunnen woningzoekenden op de website van eyeOpen de verschillende hypotheekproducten van banken vergelijken én afsluiten. Een vernieuwend digitaal concept in de woonbranche dat het afsluiten van hypotheek makkelijker, inzichtelijker en sneller maakt. In zijn columns zal Olivier informatie en zijn visie geven over de raakvlakken in de bouwwereld en de financiële wereld.

Geef een reactie