Wat hebben faalkostenreductie en artikelclassificatie met elkaar te maken?
Dit blog is geplaatst op 9 november 2012
Een wellicht voor de hand liggende vraag. Als we allemaal dezelfde taal spreken over producten voorkomen we miscommunicatie en uiteindelijk problemen op de bouwplaats. Maar hoe eenvoudig het antwoord ook lijkt, de bouw staat nog ver van 1 uniforme artikelclassificatie voor alle bouwproducten.
Maar daar komt wel verandering in. De bouw heeft dringend behoefte in dit digitale tijdperk naar uniforme communicatie protocollen en uniforme classificatie van artikelen. Zeker vanuit het perspectief van BIM is het belangrijk om vanuit het 3D ontwerp straks de juiste producten te kunnen bestellen en monteren zonder dat hier sprake is van onbekende toleranties en afwijkende maatvoering. Deze stap moet er voor kunnen zorgen dat de door Bouwkennis gerapporteerde faalkosten in de bouw van gemiddeld 6,5% voor een deel worden teruggebracht.
Artikelclassificatie
Op dit moment lijkt het fenomeen artikelclassificatie in een stroomversnelling te komen. De BIR Bouw Informatie Raad heeft zichzelf ten doel gesteld een uniform en onafhankelijk classificatie model te willen adopteren. Daarnaast zijn er ook commerciële initiatieven zoals Bouwconnect van de 2 Snoeken en KPN met als doel 1 uniforme bouwbibliotheek. Heel concreet kijkt de bouw nu naar het classificatiemodel ETIM wat al een aantal decennia in de installatietechniek wordt toegepast , ondersteund door fabrikanten, distributeurs en installateurs. Dit is op dit moment het meest concrete uitgewerkte classificatiemodel in de bouw geschikt voor het communiceren van orders in de keten, uniforme calculaties, vergelijken van producten ,en zelfs als onderliggende informatie aan BIM-objecten. 534 fabrikanten leveren in de installatiesector hun gegevens geclassificeerd aan, en zijn er in totaal maar liefst 8,5 miljoen artikelen geclassificeerd
Communicatieprotocollen
S@les in de bouw, GS1 (geeft EAN codes uit in NL) en ETIM NL hebben nu de handen ineengeslagen om in eerste instantie er voor te gaan zorgen dat er uniforme communicatieprotocollen gaan ontstaan in de bouw waarmee producten / orders door de keten gaan. Daarna moet worden bekeken of ETIM als classificatiestandaard bouwbreed kan worden toegepast. Dit zou een doorbraak kunnen betekenen voor de hele sector want dan gaan we allemaal dezelfde taal spreken over producten . Geen discussies meer over meter/ stuk/ haspel of doos, mm of cm , wit is wit en grijs is grijs. Als we het beheer van ETIM standaarden dan kunnen onderbrengen in een bouwbreed orgaan begaan met uniforme artikelkenmerken voor de hele bouwsector, dan zijn we gegarandeerd in staat faalkosten door miscommunicatie verder te verlagen.
Begint het u allemaal wat te duizelen. Kijk op www.etim.nl en download de brochure , welke eenvoudig inzicht verschaft in het fenomeen artikelclassificatie , of op www.salesindebouw.nl over het principe van een uniform uitwisselformaat van artikelbestanden in de bouw. U kunt uiteraard ook direct reageren en ik zal proberen u van specifieke informatie te voorzien.
3 juli 2018 20:00
Dirk van der Lee reageerde op De medewerker aan het stuur met: Geweldige blog van Elske! Ze slaat de spijker op zijn kop. Juist de uitdaging om de medewerker 'mee' krijgen als…
3 juli 2018 20:00
Dirk van der Lee reageerde op De medewerker aan het stuur met: Geweldige blog van Elske! Ze slaat de spijker op zijn kop. Juist de uitdaging om de medewerker 'mee' krijgen als…
15 juni 2018 15:49
VNOM reageerde op Eens houdt de werkloosheid op… en dan? met: In de Techniek zijn er nog genoeg openstaande vacatures. Bekijk de vacatures op https://www.vnom.nl/nl/technische-vacatures .