“Waarom de bouw dichter tegen de onderwijswereld aan moet kruipen”

CollegeOm de mooie kanten en verscheidenheid aan beroepen in de bouw te laten zien ben ik recentelijk met een aantal collega’s en branchegenoten aanwezig geweest tijdens de open avond van Summa Bouw & Infra.

Doel van de deelname door diverse branchegenoten was het promoten van de bouwbranche om nieuwe aanwas van leerlingen en studenten te stimuleren. In een eerdere blog omschreef ik al het gevaar van een mogelijke onderwijskloof tussen de bouw- en vastgoedbranche en het onderwijs.

Bouw minder interessant

Blijkbaar is de bouw minder interessant geworden voor leerlingen en studenten. Bijzonder jammer want het is immers één van de mooiste branches om werkzaam te zijn. Waarom zal ik uitleggen. In mijn middelbare schooltijd wist ik het al: ik wilde architect worden. Ik was bijzonder gefascineerd door mooie of speciale gebouwen. In het dorp waar ik woonde staan veel gebouwen welke zijn ontworpen door Gerrit Rietveld. Het lukte me nooit om voorbij te fietsen zonder om te kijken. Uiteindelijk ben ik door stages en andere keuzes bij een uitvoerend bouwbedrijf terecht gekomen. Met uiteindelijk het in mijn ogen zelfde resultaat: het gezamenlijk werken aan gebouwen waar we met trots later nog eens langs kunnen fietsen en waarbij het niet lukt om niet om te kijken.

Aan het aantal bezoekers van de open avond te zien loopt de interesse in ons vakgebied terug. Dat is één van de redenen waarom wij als branche dichter tegen het onderwijs aan moet kruipen om de toestroom van de leerlingen en stagiairs in de toekomst te garanderen.

Rietveld

Reuzensprongen

Daarnaast is onze branche momenteel volop in beweging. Onze sector maakt momenteel reuzensprongen als het gaat om innovatie. Huizen worden op korte termijn geprint en verbouwingen en renovaties van bestaande woningen zijn binnen enkele dagen klaar. Het is dus ook van belang dat we als branche aan de van oudsher rigide onderwijsinstellingen laten weten waar wij behoefte aan hebben. Hoe ziet de collega van de toekomst eruit? Over welke competenties moeten zij beschikken? Welk lesmateriaal voldoet nog? Wat missen we in het huidige onderwijs? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat docenten up-to-date blijven qua kennis?

Stuk voor stuk redenen om ook op dat vlak een goede aansluiting met het onderwijs te hebben en verder uit te bouwen. Om aan het laatstgenoemde punt onder andere invulling te geven laten we docenten stages lopen binnen een aantal bedrijven om te laten zien waar we als bedrijven momenteel mee bezig zijn. Verder starten we met het opzetten van een flexibele schil aan bedrijven rondom de onderwijswereld om gastcolleges te verzorgen. Acties welke nu regionaal ontstaan maar wellicht landelijk uitgerold moeten worden. Ik ben benieuwd of er meer initiatieven in andere regio’s zijn waar ook wij weer van kunnen leren. (je reactie kun je hieronder toevoegen)

Collega’s van de toekomst

Terug naar de open avond: tijdens de open avond kwam er een jongen binnengewandeld welke zei: “ik wil later architect worden”. Voor mij een grote herkenning. Gelukkig was er die avond een architect aanwezig welke vol passie over zijn werk vertelde. Erg mooi om de nieuwe aanwas voor onze branche zo te kunnen informeren. Dit zijn de jongens en meiden die we de mooie kanten van de branche moeten laten zien zodat zij later de collega’s van de toekomst worden!


Over de auteur: Maarten van Ham

Maarten van Ham is marketing manager binnen VB Groep (7 bedrijven, actief in Ontwikkelen en Bouwen). Daarnaast worden vanuit 1412 Marketing & Media andere bedrijven geholpen met marketing & media vraagstukken. Een overzicht van activiteiten vindt je hier. “Mensen doen zaken met mensen, niet met logo’s. Daarom is het belangrijk dat bedrijven en organisaties de mensen achter de logo’s laten zien. De enige manier om dat te doen is transparantie. Schuif de gordijnen van je organisatie aan de kant en laat mensen binnenkijken. Grote kans dat daar ook een klant bij zit…” Marketing, gedreven vanuit de beschikbare kennis en ervaring binnen de organisaties, wordt ingezet om de bedrijven goed te positioneren. Ik vind het fantastisch om partijen te verbinden, bij voorkeur door het delen van kennis. Vóór anderen om te helpen, amuseren of inspireren, dóór anderen om geïnspireerd te raken. Ik ben ervan overtuigd dat mensen die hun kennis en ervaring transparant delen (leuk en goed) gevonden worden. Maarten van Ham +31 6 10587038 info@14-12.com

5 reacties op ““Waarom de bouw dichter tegen de onderwijswereld aan moet kruipen”

 1. Cor van Dam schreef:

  Goed iniatief, maar begrijp ik dat je erg gericht bent op het kader personeel. Of neem je in de scholings problematiek het ook op voor de vaklieden die het uiteindelijk moeten realiseren.
  Al decernia lang is er al geen ambachtsschool meer specifiek gericht op het onderwijzen van ambachtslieden. Een gemis welke ik als uitvoerder steeds meer ging merken, lieden die zich uitgeven als ambachstman maar geen tekening kunnen lezen.
  Laat staan dat men nog een goed geoetileerde gereedschapkist bezat.
  Vakkennis is een eerste vereiste om fouten in het bouwproces te minimaliseren.
  Het kader kan van alles verzinnen om bouwfouten te minimaliseren maar als de basiskennis bij de uitvoerende al niet aanwezig is. Geluk gewenst.

  Groeten Cor van Dam.

 2. Maarten van Ham schreef:

  Dag Cor,

  Dank voor je reactie! Bovengenoemde is slechts één van de activiteiten waarin wij participeren. Naast aandacht voor vaklieden richten wij ons nu onder andere ook op 2e jaars VMBO studenten en zelfs basisscholen om het prachtvak ook in de toekomst een goed vervolg te laten hebben.

  Groet, Maarten van Ham

 3. Maarten van Ham schreef:

  Zie onder andere hier: kinderen van basisschool Meander uit Tilburg mochten mee een muur metselen. En toen ze via een walkie-talkie de kraan mochten bedienen kwamen er snoepzakken uit de lucht! https://www.facebook.com/media/set/?set=a.741152839249962.1073741828.447929431905639&type=1 🙂

 4. Marlene Dekkers schreef:

  Ik vind het bewonderenswaardig Maarten, hoe jullie, ondanks de turbulente tijd van nu, juist jullie pijlen ook op de toekomst richten. Hoe onwerkelijk het nu misschien ook lijkt, binnen niet al te lange termijn is er dat schreeuwend tekort in de bouw… Dat kun je lijdzaam afwachten, of concreet stappen zetten om mensen te enthousiasmeren voor deze prachtige branche. Goed werk!

 5. Maarten van Ham schreef:

  Dank voor je ontzettend leuke reactie Marlene! Continuïteit met de bijbehorende kwaliteiten zijn ontzettend van belang. We moeten hierbij geen afwachtende houding hebben want dan zijn we waarschijnlijk te laat. Nogmaals dank! Groet, Maarten van Ham

Geef een reactie