Vergroot uw markt!

Mijn buuAudirman heeft onlangs géén nieuwe aanbouw laten plaatsen. Hij zal binnenkort eveneens niet bij mij in de achtertuin kunnen gluren vanuit een nieuwe dakkapel. Waarom ik u dit dan toch vertel? Dat komt omdat hij sinds kort wel een fonkelnieuwe Audi A5 voor de deur heeft staan. Eén die hij best in de door u aangebouwde garage had kunnen parkeren.
In deze lastige tijden worden er door consumenten echter keuzes gemaakt. En de concurrentie is hierbij breder dan alleen de bouwkolom. Inspelen op deze ontwikkelingen zie ik nog maar weinig terugkomen in het marketingbeleid. En dat is doodzonde, want hiermee laten we een enorme kans liggen.

Voor bouwers is er momenteel weinig te halen op de vastgelopen woningnieuwbouwmarkt. Het is dan ook geen wonder dat uit onderzoek van BouwKennis blijkt dat bouwers de focus de komende jaren verleggen naar de renovatiemarkt. Gemiddeld zeven op de tien marktpartijen zegt dit te doen.

Partijen kiezen hier niet alleen voor om hun opdrogende orderportefeuille aan te vullen. Ze verwachten dat veel consumenten door de recessie de voorkeur zullen geven aan verbouwen boven verhuizen.

Daarnaast zien ze grote kansen in de energiebesparingstrend. Renoveren is dus meer dan een uitvlucht; het is een markt die de komende jaren veel kansen biedt. Als we deze kansen willen benutten, dan moeten we wel een andere manier van denken en doen aanleren. De markt gaat er vandaag de dag nog altijd te vaak vanuit dat de marktvraag een vast gegeven is en wacht rustig af welk deel van de taart op hun schotel belandt. In het beste geval proberen ze het grootste stuk voor zichzelf te houden. Als het werk voor het oprapen ligt, is zo’n strategie succesvol voor de ondernemer die zijn zaakjes op orde heeft.

De seinen zijn momenteel echter donkerrood gekleurd. Het consumentenvertrouwen kelderde in juni naar een historisch dieptepunt, het productenvertrouwen doet het niet veel beter en er vallen nog altijd bovengemiddeld veel bedrijven om. Partijen die willen overleven moeten daarom in actie komen en de markt anders benaderen. Niet blindstaren op de te verwachten marktvraag, maar richten op het vergroten hiervan.

Consumenten zetten hun renovatieplannen net als mijn buurman af tegen een nieuwe auto of een verre vakantie. Bouwers die op zoek zijn naar nieuwe marktkansen moeten de consument daarom verleiden tot een investering in de eigen woning. Momenteel worden er nog nauwelijks activiteiten ontwikkeld die hierop gericht zijn.

Pakt u deze handschoen op? Schenk dan vooral meer aandacht aan de manier waarop er met de klant gesproken wordt. Wij vertellen vaak dat de nieuwste energiebesparende maatregelen worden meegenomen en dat wij de subsidies met veel plezier regelen. De consument wil echter weten wat duurzaamheid hem oplevert en twijfelt of hij wel vier weken zonder badkamer wil zitten. Luister daarom naar de klant en bied creatieve oplossingen voor zijn echte problemen. Bedrijven die dit als eerste begrijpen en in een succesvol concept gieten, breiden hun eigen markt en toekomstperspectief uit.

De sector moet meer marketing bedrijven om vraag te creëren, in plaats van de totale vraag als een gegeven te beschouwen.  En deze marketing moet aansluiten op de verwachtingen van de consument. Mijn buurman heeft weliswaar al gekozen, maar hoe zit dat met die van u?

 


Over de auteur: Boudewijn Goedhart

Vanaf 2007 staat Boudewijn aan het hoofd van BouwKennis. Onder zijn vleugels is het personeelsbestand inmiddels verdubbeld en is BouwKennis uitgegroeid tot dé markt- en marketinginformatieleverancier in de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Als directeur heeft Boudewijn in de loop der jaren een scherpe neus ontwikkeld voor de richting waarin markten zich ontwikkelen. Dit maakt Boudewijn een veelgevraagd spreker over de toekomst van (marketing in) de bouw. Hij spreekt voor allerlei doelgroepen, van managers en marketeers tot handelaren en installateurs. Boudewijn is van vele markten thuis en spreekt graag over uiteenlopende gebieden als b2b marketing, productie- en prognosecijfers, woningbouw en utiliteitsbouw, online media, e-commerce, de renovatiemarkt, duurzaamheid en de handel. Zie www.boudewijn.nu voor meer informatie.

Geef een reactie