Van micro naar macro

Weleens gehoord van de term ‘microbloggen’? Ik kende het begrip in eerste instantie niet. De laatste jaren is microbloggen erg populair geworden. Het is een combinatie van bloggen en instant messaging, beter bekend onder de naam Twitter. Zeg ‘Twitter’ en ik begrijp je! Twitteren doe ik dagelijks. Dit is dan wel mijn eerste blog voor BouwKennis, maar eigenlijk is dat bloggen helemaal niet zo nieuw voor me. Ik ben in wezen al een blogger, op microniveau. Deze BouwKennis-blog is niets minder dan een voortzetting op macroniveau.

Samenwerken

Goed beschouwd zou het bij samenwerken net zo moeten werken… Kreten die ik geregeld voorbij hoor komen, zijn ‘Bedrijven in de sector moeten samenwerken om zo faalkosten te reduceren’ of ‘Samenwerken in de sector is nieuw’. Maar eigenlijk is er niks nieuws aan samenwerken. Samenwerken doen we al, maar het gebeurt nog te weinig buiten de muren van de eigen organisatie. We moeten het samenwerken uitbreiden. Ik zie het als de verschuiving van twitteren naar bloggen: we gaan het samenwerken uitbreiden van micro- naar macroniveau. Buiten de muren van de eigen organisatie gaat de samenwerking verder.

Maar hoe gaan we dat doen? Hoe moet u als bijvoorbeeld leverancier van bouwmaterialen die samenwerking dan uitbreiden, op welk gebied en met welke van de vele partijen in de bouwkolom?

Kennis en informatie met elkaar delen vormt het uitgangspunt voor een goede samenwerking. Dan creëer je inzicht en spreek je dezelfde taal. Je kunt elkaar helpen en wederzijds begrip opbrengen voor de redenen waarom een proces is zoals het is en waarom men bepaalde keuzes maakt. Belangrijk is om te onthouden dat we niet moeten gaan samenwerken om het samenwerken. We moeten samenwerken omdat het een bijdrage levert aan een efficiënter en effectiever proces van bouwen. Opdat kosten bespaard kunnen worden en de eindconsument uiteindelijk het product krijgt volgens de afspraken die aan het begin van het project zijn gemaakt.

Samenwerken, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ja, dat klopt! Het is niet ineens voor elkaar. Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Ik ben ervan overtuigd dat we gezamenlijk de sector een stap vooruit kunnen helpen. Ik heb het in andere sectoren, zoals de levensmiddelen- en drogisterijbranche, zien gebeuren. Samenwerken komt tegenwoordig steeds meer en vaker voor. Neem bijvoorbeeld het NK Speed Docking, dé logistieke competitie met als doel de verblijftijden bij distributiecentra van retailers aan te pakken. Verschillende partijen in de keten trekken gezamenlijk op om zo de kosten voor de gehele keten terug te brengen.

Buiten de muren van de eigen organisatie

Van Twitter naar blog, van samenwerken binnen uw eigen organisatie naar meer samenwerken met partijen buiten uw organisatie, kortom: van micro naar macro.

Ik beleef veel plezier aan bloggen. En dat brengt mij bij de vraag of het samenwerken op macroniveau ook zo leuk is: zorgt meer samenwerken met externe partijen ook voor plezier? Een mooi blogonderwerp voor de volgende keer!


Over de auteur: Kyra Blankenstein

Als je mij vraagt waar in de bouwsector het meeste voordeel behaald kan worden zeg ik: ‘Samenwerken is de bouwsteen tot succes!’ Hier ben ik van overtuigd geraakt bij GS1 Nederland, waar ik sinds maart 2005 werkzaam ben. Hier heb ik de afgelopen jaren samenwerkingsinitiatieven voorbij zien komen tussen de ketenpartijen in verschillende sectoren. Ja, zelfs concurrenten die aan één tafel zitten om samen op zoek te gaan naar een efficiëntere en effectievere manier van werken. In mijn huidige rol als sectormanager Bouw en Installatie ligt mijn focus op samenwerkingsinitiatieven op het gebied van logistiek en standaardisatie. Ik vind het belangrijk dat de fabrikanten, groothandels en bouwers en installateurs beter gaan samenwerken, maar ook op het niveau van brancheorganisaties en verenigingen is samenwerking van groot belang. Als we allemaal ons (bouw)steentje bijdragen in de samenwerking volgt het succes vanzelf.

Geef een reactie