Top 5 best gelezen BouwKennis blogs 2018

 

Januari 2019, het begin van een nieuw jaar. De meeste mensen starten het jaar met goede voornemens, maar wij kijken even terug naar 2018, een jaar vol interessante ontwikkelingen. Verschillende thema’s hebben we voorbij zien komen. Zo waren er blogs over personeelsuitbreiding, BIM, het distributiekanaal, de bouwproductie en digitalisering in de bouw. Wil je de highlights nog eens doornemen? Hieronder vind je de top 5 van best gelezen blogs van vorig jaar. 

1. Moeilijk om de juiste medewerkers te vinden? Niet voor deze installateur…

Personeelsuitbreiding is een populair thema binnen onze sector. Hoe hengel je de juiste collega binnen uit een vijver vol vissen? Een helder onderscheidend vermogen is hierbij essentieel. Inge Sijpkens geeft een kijkje in de werkwijze van installatiebedrijf Verspeek. Zij halen namelijk met gemak de ‘goeie gasten’ binnen. Hoe? Lees hier het blog. Een knappe prestatie van deze blogger, omdat dit het laatst gepubliceerde artikel van 2018 is én tegelijkertijd het best gelezen artikel. Chapeau Inge!

2. BIM’t eer ge begint, maar bezint eer ge BIM’t…

Wie is er niet bekend met BIM´en? De voordelen zijn bekend, maar wat zijn de nadelen? Wanneer BIM niet juist wordt ingezet, nemen de baten toe. Er zijn andere samenwerkingsvormen die net zoveel potentie hebben. To BIM or not to BIM, that’s the question. Marc Verhage geeft hierover de juiste tips en adviezen. Hij reikt ook een aantal handige oplossingen aan. Meer weten? Lees hier zijn blog dat we terugvinden op plaats 2 in dit lijstje.

3. Is het gedaan met de groothandel?

Iedereen is op de hoogte van veranderingen in het distributiekanaal. Boudewijn Goedhart praat je in dit blog bij over:

  • Blockchain: deze nieuwe technologie kan een grote rol spelen in de toekomst. Deze video laat zien wat blockchain inhoudt.
  • Data: door digitalisering beschikken we over veel data. Enerzijds leidt dit tot een verbetering van processen, anderzijds kun je makkelijker inspringen op de behoeften van de klant. Uiteindelijk heeft dit als gevolg een efficiëntere en gepersonaliseerde dienstverlening.
  • Circulariteit: productieprocessen moeten duurzamer, evenals het gebruik van grondstoffen om bij te kunnen dragen aan een circulaire economie.
  • Nieuwe kansen in de markt: samenwerkingsverbanden aangaan met partners en nieuwe verdienmodellen onderzoeken zijn voorbeelden hiervan.

 

Dit artikel is een echte aanrader als je op de hoogte wilt zijn van de laatste ontwikkelingen in de bouw.

4. Hand in hand

De achterlopende bouwproductie is nog steeds een doorn in het oog. Is bouwen de enige oplossing? Aan geld en initiatieven geen gebrek, maar we zijn voorzichtiger geworden. Waarom eigenlijk? Enerzijds zijn bouwkosten explosief gestegen, anderzijds komen we mankracht tekort. Hoe pakken we dit probleem aan? Door procedures en processen te versnellen, daarnaast de bouwproductie te verhogen met oog voor realisatie van het juiste product. Anjelica Cicilia gaat hier dieper op in in dit blog en geeft je handvatten voor dit bouwprobleem. Hiermee heeft zij een welverdiende plek gekregen in deze top 5.

5. De bouw moet digitaliseren

De hekkensluiter van deze top 5 is het blog van Frans Spijkers. Digitalisering in de bouw is nodig om duurzamer, efficiënter en sneller te bouwen en energiezuiniger te wonen. Bovendien is het een verbetering van de veiligheid van de gebouwde omgeving. Om deze doelen in de bouwagenda te behalen, maken we gebruik van DIGIDEAL: een overeenkomst waarin stappen zijn geformuleerd om tot digitale versnelling te komen. Wat zijn de consequenties van deze DIGIDEAL? En wat betekent dit voor de bestaande digitale systemen zoals ETIM classificatie standaarden, BIM standaarden als de BIM basis ILS? Dit en meer beschrijft Frans in dit blogartikel.

Welk blog vind je het meest interessant? We zijn benieuwd naar je reactie!


Over de auteur: BouwKennis Redactie

Naast artikelen van vaste bloggers en gastbloggers, vind je op het BouwKennisBlog diverse artikelen uit de pen van de redactie van BouwKennis. Deze inhoudelijke artikelen gaan vooral over onderwerpen binnen of buiten de bouwbranche die stuk voor stuk van grote invloed zijn op het beleid en de dagelijkse praktijk van ondernemingen die werkzaam zijn in de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Denk hierbij aan de economie, demografie en woning- en utiliteitsbouw. Zoals je van BouwKennis gewend bent, worden deze onderwerpen gevat in weldoordachte, goed onderbouwde artikelen die duidelijk maken in welke richting de sector echt beweegt.

Geef een reactie