Top 5 best gelezen blogs november

Kennis delen is essentieel voor een sterkere bouwketen, met deze gedachte zijn we het BouwKennisBlog begonnen in 2012. Ook werkt het delen van kennis bevorderlijk voor je online vindbaarheid. Wil jij werken aan een inboundstrategie en je kennis en expertise delen met anderen in de sector? Meld je dan aan als blogger voor ons BouwKennisBlog en wie weet staat jouw blog volgende maand wel tussen de vijf best gelezen blogs! 

Dit zijn de vijf best gelezen blogs van november:

1. De ‘dark side’ van Internet of Things

Er is de laatste tijd veel aandacht voor ‘slimme’ producten en gebouwdelen. Smart buildings en zelfs smart cities, dat wordt de toekomst volgens velen. De aandacht voor het zogenoemde Internet of Things (IoT) is wat Kenny de Vilder betreft terecht. Er zijn veel voordelen te noemen waar de grootschalige inzet van slimme toepassingen voor gaat zorgen. Toch blijft er bij hem iets knagen. Een onderbuikgevoel. Een ‘wat als’-scenario. Hij brengt de belangrijkste risico’s van IoT dan ook graag nog eens onder de aandacht. Zijn voorgevoel blijken velen met hem te delen, want zijn blog is het vaakst gelezen de afgelopen maand.

2. Medewerkers van vandaag en de klant van morgen

De economie trekt aan en wij rennen hard. De dagelijkse hectiek vraagt onze aandacht, maar laat deze hectiek niet leidend zijn voor jouw marketing. Vergeten we daarbij soms ook niet onze medewerkers of collega’s? Verwaarloos je die, dan verwaarloos je indirect ook je klanten. Denk daarom aan de klant van morgen met de medewerkers van vandaag. Neem de tijd voor elkaar en geef jouw bedrijf de aandacht die het verdient. Want aandacht maakt alles mooier! Niet voor niets de pay-off van Ikea… Dit blog van Lilian Zeekaf staat dan ook mooi op plek twee!

3. Omzet is leuk, winstmarge is beter!

Denken in omzet leidt tot een verkeerde focus. Het draait dan enkel om projecten aannemen. Of dit projecten zijn waar nog wat winst te behalen valt, lijkt – zeker in minder goede tijden – van ondergeschikt belang. Het resultaat hiervan kennen we van een aantal jaren terug: noodgedwongen rondkomen van de financiële reserves totdat deze op zijn. De bouw heeft al jaren het imago van een conservatieve sector en ook een sector die genoegen neemt met te lage winstmarges. Door andere branches wordt de bouw hier ook wel een beetje om uitgelachen. Met een gemiddelde winst van 2-3% steekt de bouw schril af tegen de industrie waar 10-15% de norm is. Doris de Bruijn vraagt zich af hoe je als bouwbedrijf in woelige tijden kunt overleven met zo’n lage winstmarge?

4. Blockchain in de bouwkolom: gebakken lucht of ongekende kansen?

Piet M. Oskam vinden we terug op plek vier met zijn blog over de blockchain technologie. De technologie achter bitcoins zou weleens voor een doorbraak kunnen zorgen in de wijze waarop marktpartijen in de bouwkolom samenwerken. In andere sectoren worden namelijk al serieuze pilotprojecten ontwikkeld om te beproeven of en hoe de ketenefficiency kan worden verbeterd. Blockchain technologie wordt gezien als een van de meest cruciale innovatiegebieden van dit moment. Basisprincipe is dat gebruikers onderling transacties kunnen doen, zonder tussenkomst van derden. Of blockchain ook kansrijk is voor de bouwsector lees je in dit blog.

5. Bouwrevolutie nodig voor een smart industry

Leontien de Waal vraagt zich af of smart industry de oplossing is voor de bouw. Als antwoord op deze vraag volgen namelijk vaak argumenten dat industrialisering van de bouw zeer lastig is, want het veronderstelt hoge volumes en weinig keuzemogelijkheden. De bouw vraagt om ambachtelijk maatwerk wordt al snel geroepen, maar is dat daadwerkelijk altijd zo? En als er vervolgens maatwerk is gerealiseerd, is er dan sprake van een kwalitatief excellent bouwproduct? Naar het antwoord op deze vragen waren veel mensen op zoek, want het blog scoort een vijfde plek in dit overzicht.

Wat zijn jouw favoriete blogs van de maand november? Laat het ons weten!


Over de auteur: BouwKennis Redactie

Naast artikelen van vaste bloggers en gastbloggers, vind je op het BouwKennisBlog diverse artikelen uit de pen van de redactie van BouwKennis. Deze inhoudelijke artikelen gaan vooral over onderwerpen binnen of buiten de bouwbranche die stuk voor stuk van grote invloed zijn op het beleid en de dagelijkse praktijk van ondernemingen die werkzaam zijn in de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Denk hierbij aan de economie, demografie en woning- en utiliteitsbouw. Zoals je van BouwKennis gewend bent, worden deze onderwerpen gevat in weldoordachte, goed onderbouwde artikelen die duidelijk maken in welke richting de sector echt beweegt.

Geef een reactie