Top 5 best gelezen blogs mei 2018

duurzaamheid

Met alleen nog de Kerstdagen voor ons, hebben we alle officiële vrije dagen van dit jaar weer gehad. Vanaf nu weer volle focus op alle werkzaamheden, totdat de bouwvak aanbreekt natuurlijk. Waarschijnlijk moet er voor iedereen nog veel gebeuren voordat de vakantieperiode aanbreekt…

Daarom van onze kant een kort overzicht met de vijf best gelezen blogs van de afgelopen maand. De blogs gaan over de energietransitie, leegstandsaanpak, zakelijk vloggen, verduurzamen en de energieneutrale woningvoorraad. Duurzaamheid ten top!

1. Energietransitie vraagt van bouwers passie, proces, focus en nog veel meer

Nul Op de Meter (NOM), Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN), Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG), Stroomversnelling, Passief Bouwen en Active House. In de achterliggende jaren zijn er uit verschillende hoeken initiatieven genomen om het energieverbruik in de gebouwde omgeving te minimaliseren. Commerciële initiatieven van toeleveringsbedrijven, maar ook stimuleringsprogramma’s met veel overheidsgeld. Er is veel met enthousiasme opgestart, helaas weinig met succes afgerond… Piet M. Oskam vertelt hoe we de energietransitie dan wel moeten beetpakken. Én dat is waar onze lezers op zitten te wachten: dit blog staat met stip op 1 in de best gelezen blogs van mei 2018!

2. Nuchterheid op de vastgoedmarkt

Het lijkt er de laatste tijd ondanks dalende leegstandscijfers op dat de bouw- en vastgoedsector bij de aanpak van leegstand en overaanbod van winkels en kantoren niet genoeg heeft geleerd van de crisis en in die tijd verschenen analyses. Helder was dat de crisis pijnlijk duidelijk maakte dat de historisch gegroeide praktijk van het aanbieden van vastgoed op de schop moest. We zijn anno 2018 haast vergeten hoe snel de leegstandspercentages opliepen tijdens de crisis, hoeveel miljoenen moesten worden afgeboekt bij publieke en private grond- en vastgoedbedrijven en hoe vastgoedproblemen veelvuldig werden gekoppeld aan de bankencrisis. Nuchterheid gewenst volgens Cees-Jan Pen!

3. Zakelijk vloggen in de bouw

Zodra je Googelt op ‘vlog bouw’, deed Google je tot voor kort vriendelijk de suggestie; ‘Bedoelt u blog bouw’? Een indicatie dat er in de bouw nog niet zo gek veel gevlogd werd. Maar dat is gelukkig volop aan het veranderen… Waarom zou je moeten vloggen? Wat heb je nodig? Waar kun je dan zoal over vloggen? Welke doelen kun je hiervoor opstellen? Welk type vlog past het best bij jouw doelstelling? Marlene Dekkers vertelt het in haar nieuwste vlog, uh blog!

4. Verduurzamen: omdenken en doorpakken gewenst!

Zijn we de afgelopen maanden in een stroomversnelling terecht gekomen wanneer het gaat om verduurzaming? Waar voorheen vooral de bouwsector en de politiek zich hiermee bezig leken te houden, blijkt de discussie nu op consumentenniveau te zijn opgelaaid. Aangewakkerd door de energieneutrale ambities van de politiek en de gaswinningsperikelen in Groningen worden er dagelijks artikelen over zonnepanelen, windparken, horizonvervuiling en toekomstonbestendige elektriciteitsnetwerken gepubliceerd. Vooral de tegenstanders staan vooraan om luidkeels hun bezwaren aan de wereld te verkondigen. Maar is juist dat niet een teken van een belangrijke kentering? Zijn we momenteel getuige van de razendsnelle intensivering van de duurzaamheidstransitie? Meer hierover lees je in het blog van Lion Houkes!

5. Het hoe, wat en waarom van een energieneutrale woningvoorraad

In de afgelopen tijd heeft er een aantal ontwikkelingen plaatsgevonden die in de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in de bouw. Zo zullen alle woningen in Nederland op den duur gasloos worden en zal steeds meer elektriciteit duurzaam opgewekt gaan worden. Dit alles moet ervoor gaan zorgen dat Nederland in 2050 een energieneutrale economie heeft. Jacco Ridderhof besloot daarom om de huidige stand van zaken eens goed weer te geven, zodat te zien valt hoe groot de opgave is waar we met z’n allen nog voor staan.

Wat is jouw favoriete blog?


Over de auteur: BouwKennis Redactie

Naast artikelen van vaste bloggers en gastbloggers, vind je op het BouwKennisBlog diverse artikelen uit de pen van de redactie van BouwKennis. Deze inhoudelijke artikelen gaan vooral over onderwerpen binnen of buiten de bouwbranche die stuk voor stuk van grote invloed zijn op het beleid en de dagelijkse praktijk van ondernemingen die werkzaam zijn in de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Denk hierbij aan de economie, demografie en woning- en utiliteitsbouw. Zoals je van BouwKennis gewend bent, worden deze onderwerpen gevat in weldoordachte, goed onderbouwde artikelen die duidelijk maken in welke richting de sector echt beweegt.

Geef een reactie