Top 5 best gelezen blogs juli 2019

Afgelopen maand hadden we aan zon geen gebrek. Gelukkig gaan we de maand augustus in met wat lagere temperaturen. Een aantal interessante thema’s zagen we voorbij komen zoals de betekenis van een bouwteam, bereikbaarheidsproblematiek en duurzame koeling. Welke blogs zijn het meest gelezen in juli op het BouwKennisBlog? Wij sommen ze graag voor je op!

1. Bouwteam bestaat niet

Het winnende blog van deze top 5 is geschreven door Piet M. Oskam. Een groep individuen, die elk op eigen manier hun aandeel in een bouwwerk realiseren. Dat is een bouwteam. Of niet? Er zijn weinig begrippen, waarover zoveel verwarring bestaat, als het begrip bouwteam. De nieuwste uitgave van Van Dale kent het begrip niet. Wel bouwdoos, bouwstop, bouwtent, bouwtoezicht, maar niet bouwteam. Hoe zit dat? Lees in een actueel blog van Piet wat een bouwteam wel en niet is.

2. Kunstmatige intelligentie: hoogleraar TU-Delft aan het woord over wat het wel (en beslist niet) is

Het merendeel van de bevolking weet niet precies wat kunstmatige intelligentie is, laat staan welke progressie er binnen de wereld van AI momenteel wordt geboekt. Prof. dr. R. (Robert) Babuska van de TU Delft is vanuit de afdeling cognitieve robotica dagelijks bezig met het voorzien van robots in intelligentie. Om meer te weten te komen over AI in algemene zin was Thomas Huykman te gast op de campus in Delft om antwoord te krijgen op bekende en minder bekende vraagstukken.

3. Wake up call from the city that never sleeps

De derde plaats in deze top 5 is voor het blog van Leontien de Waal. Afgelopen mei maakte Leontien kennis met wereldstad New York. Deze stad doet haar beseffen dat we in Nederland een groeiend bereikbaarheidsprobleem hebben, dat we voor een belangrijk deel moeten oplossen door meer nieuwe (betaalbare) woningen en slim mobiliteitsmanagement. Niet alleen in de stad, maar ook daarbuiten. In dit blog gaat ze dieper in op deze oplossingen voor verstedelijking en bereikbaarheid.

4. 5 tips voor een succesvol bouwproces

Het zijn de bekende uitdagingen van 2019; de bouwproductie moet worden verhoogd, gebouwen verduurzaamd en tegelijkertijd kampt de bouw met arbeidstekorten. Wie deze uitdagingen aan wilt gaan, moet verder kijken dan BIM. De misvatting bestaat dat BIM alleen draait om het maken van “mooie” 3D-tekeningen. Maar ook al biedt 3D meer inzicht dan 2D, zit de echte meerwaarde in BIM in de ‘i’ van informatie. Met de volgende vijf tips van Anne-Mieke Dekker halen bouwbedrijven de meeste informatie uit het model – zodat het ontwerp ook echt maakbaar wordt.

5. De energietransitie gaat óók over duurzame koeling

In de discussie over de energietransitie wordt veel gesproken over aardgasvrije warmte. Maar ook de koelinstallaties in de gebouwde omgeving zijn een punt van aandacht. De Amsterdamse koudenetten laten de mogelijkheden voor duurzame comfortkoeling zien. Waarom hebben we het daar eigenlijk nog zo weinig over? Nadine Huiskes vertelt je er meer over in haar nieuwste blog.


Over de auteur: BouwKennis Redactie

Naast artikelen van vaste bloggers en gastbloggers, vind je op het BouwKennisBlog diverse artikelen uit de pen van de redactie van BouwKennis. Deze inhoudelijke artikelen gaan vooral over onderwerpen binnen of buiten de bouwbranche die stuk voor stuk van grote invloed zijn op het beleid en de dagelijkse praktijk van ondernemingen die werkzaam zijn in de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Denk hierbij aan de economie, demografie en woning- en utiliteitsbouw. Zoals je van BouwKennis gewend bent, worden deze onderwerpen gevat in weldoordachte, goed onderbouwde artikelen die duidelijk maken in welke richting de sector echt beweegt.

Geef een reactie