Top 5 best gelezen blogs augustus 2018

Met de vakantieperiode zo goed als achter de rug, maken we ons op voor de tweede helft van het jaar. Voor velen breekt er zo direct na de bouwvak een drukke periode aan waarin beslissingen worden genomen die bepalend zijn voor het resultaat van dit jaar, maar ook voor de plannen voor komend jaar.

Mocht je er in de vakantieperiode niet aan toegekomen zijn om je dagelijkse portie marktkennis op te doen, vatten we in deze top 5 de meest gelezen blogs van de afgelopen maand graag voor je samen. Zo ga je weer geïnspireerd aan de slag!

1. Bomen planten; het nieuwe gratis parkeren?

Het best gelezen blog van de augustus is het artikel van Cees-Jan Pen. Binnensteden bevinden zich namelijk in een ingrijpend transitieproces. Ze ontwikkelen zich van ‘place to buy’ naar ‘place to be and meet’. Het belang van de winkelfunctie neemt wat af, maar blijft overigens gewoon belangrijk. Het belang van wonen, werken, cultuur, zorg, onderwijs en leisure neemt toe, net als de noodzakelijke toevoeging van meer groen en water in centra. Maar hoe investeer je nu echt in een duurzame versterking van de retailsector en meer omzet en beleving van de binnenstad? Cees-Jan vertelt je er meer over in dit blog!

2. Vijf succesfactoren van ketensamenwerking

Ketensamenwerking neemt een vlucht in de bouw. Door juist niet te sturen op kosten, kan in de samenwerking tussen opdrachtgever en aanbieder aanzienlijk op deze kosten worden bespaard. Mooi dat dat mogelijk is, maar hoe maak je dat ook waar? In dit blog deelt Sean Vos daarom vijf belangrijke aspecten die van belang zijn om de voorgestelde voordelen van ketensamenwerking ook écht waar te maken.

3. Sharing economy: kan de bouw leren van andere sectoren?

“Eindelijk is het zover. Na hard sparen heb je jezelf eens flink verwend met een nieuwe auto. Vers uit de fabriek, hij ruikt zelfs nog helemaal nieuw. Met dit racemonster ga je de komende jaren nog veel plezier beleven. Wel jammer dat hij het overgrote deel van de tijd stil staat voor de deur…”. Deze metafoor gebruikt Mike van der Neut om de deeleconomie onder de loep te nemen. Want de manier waarop wij met spullen omgaan verandert. Hoewel veel sectoren al druk aan de gang zijn met de zogenoemde share economy, blijft het in de bouwsector vrij stil. Wat kunnen wij als sector leren van andere branches? Mike geeft je het antwoord!

4. Hoe reageert de markt op het tekort aan personeel en materiaal?

Dat we in de bouwsector te maken hebben met een tekort aan personeel en materiaal is inmiddels geen verrassing meer. Maar heeft dit gevolgen voor de woningbouwproductie? De groei van het aantal opgeleverde woningen toont aan dat de markt de toegenomen vraag vooralsnog gewoon aan kan. Hoe zijn we echter tot de huidige situatie gekomen en op welke manier reageren bedrijven daarop? Op de vierde plaats van best gelezen blogs van de maand augustus vinden we het blog van Jacco Ridderhof , waarin hij je het antwoord geeft op al deze vragen!

5. Wat is een goed plan?

Verduurzaming krijgt steeds meer aandacht. Alleen heeft men niet altijd een duidelijk beeld bij wat er dan moet gebeuren. Misschien ook wel logisch. Negen van de tien corporatieprojecten starten vanuit een onderhoudsvraagstuk. Het complex is aan onderhoud toe en de verwachting is dat bij een dergelijke investering, de duurzame kwaliteit ook moet toenemen. Bij de particulier is juist de woonkwaliteit leidend en neemt hij verduurzaming mee als dit net zo uitkomt. Dat zijn twee verschillende benaderingen. Hoe maak je een afweging tussen deze benaderingen? Het antwoord op deze vraag vind je in het blog van Haico van Nunen.


Over de auteur: BouwKennis Redactie

Naast artikelen van vaste bloggers en gastbloggers, vind je op het BouwKennisBlog diverse artikelen uit de pen van de redactie van BouwKennis. Deze inhoudelijke artikelen gaan vooral over onderwerpen binnen of buiten de bouwbranche die stuk voor stuk van grote invloed zijn op het beleid en de dagelijkse praktijk van ondernemingen die werkzaam zijn in de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Denk hierbij aan de economie, demografie en woning- en utiliteitsbouw. Zoals je van BouwKennis gewend bent, worden deze onderwerpen gevat in weldoordachte, goed onderbouwde artikelen die duidelijk maken in welke richting de sector echt beweegt.

Geef een reactie