Top 10 inspirerende drone video’s voor de bouw

Dit jaar ben ik mij meer gaan verdiepen in de mogelijkheden die drones bieden in de bouw. We deden een pilot voor het maken van 3D modellen met drones. Zo leerden we meer over de uitgebreide mogelijkheden en de ontwikkeling van de techniek. Ook de regelgeving ken ik inmiddels redelijk goed. We maakten een aantal gave video’s. Want video’s maken is wat drones momenteel heel goed kunnen. Maar wat maakt nu dat een drone video ook echt heel gaaf is? Daarom ging ik op zoek naar inspiratie.

Ik merk bijvoorbeeld na een aantal video’s dat alleen drone beelden vaak snel saai wordt. Afwisseling met andere beelden lijkt dus een must. En hoe vertel je een verhaal in een video? Vaak filmen we op één moment, dit moment vertelt niet het hele verhaal van een project. Hoe kun je dit oplossen? Ik startte een zoektocht voor inspiratie. In dit blog mijn top 10.

Oproep via Social Media

Ik plaatste een bericht op zowel Twitter als LinkedIn met de vraag: Welke drone video is jou opgevallen? Eindelijk was er weer eens interactie op Twitter. Totaal 26 retweets later kreeg ik via Twitter 13 tips met links naar drone video’s. De oproep op LinkedIn leverde 14 tips op. Eén video kwam op beide netwerken voorbij, grappig om te zien dat de verschillende netwerken dus andere tips opleveren.

Eigen onderzoek

In samenwerking met Blik van Boven hebben we zelf ook een aantal gave video’s gemaakt. Natuurlijk zit er minimaal één in mijn top 10. En ik ben zelf ook op onderzoek gegaan via Google en YouTube om inspirerende beelden te vinden.

De top 10

Hieronder mijn top 10. Voornamelijk video’s uit de bouw en van eigen bodem. De nummer één komt uit het buitenland en vond ik het meest inspirerend. De video vertelt echt een verhaal en er zitten waanzinnige shots in. Op nummer twee een eigen video, de eerste video die we maakten met Blik van Boven. Mooie shots, bijna filmisch, met passie gemaakt waarbij de bouw van dichtbij in beeld is gebracht. Op nummer drie een spectaculaire bedrijfsvideo van Staalbouw Nauta Heeg, een geweldige toepassing om de vaak wat traditionele bedrijfsvideo wel gaaf te maken. Ga snel kijken en laat mij weten wat jouw favoriet is.

1. Enercon E126 – The Most Powerful Wind Turbine in The World
Hoe je de grootste windturbine ter wereld bouwt zie je in deze video. Vanaf de fundering tot aan de rotorbladen, je ziet het in ruim drie minuten voorbij komen. Veel shots vanuit verschillende hoeken en overal zie je de mensen duidelijk in beeld.

dronetop10-nummer-01

2. Voortgang bouw Jiffy Zwijndrecht – Week 19 – 2016
Bij het project Jiffy voerden wij eerder onze Drone pilot uit samen met ZXY-Builders. Dit leverde een korte video op. Het projectteam wilde meer. Toen kwam Blik van Boven in beeld en werd deze video gemaakt. Misschien omdat ik nauw betrokken was bij het maken van de video maar ook omdat er echt hele mooie shots inzitten. De bouw in beeld gebracht, van dichtbij, mensen aan het werk. Een indrukwekkend project.

dronetop10-nummer-02

3. Staalbouw Nauta Heeg | The Movie
Vaak zijn bedrijfsvideo’s wat traditioneel. Deze van Staalbouw Nauta Heeg is dat absoluut niet. De werf wordt mooi in beeld gebracht, veel shots vanaf het water. Zeer passend natuurlijk. Aanvullend zijn er mooie grafische overlays toegevoegd om meer informatie over het bedrijf te delen.

dronetop10-nummer-03

4. Venlo | Bedrijvenpark Trade Port Noord
Dat drone video’s ook commercieel ingezet kunnen worden bewijst LogisticsNL. Van veel van de locaties die aangeboden worden op hun website zijn video’s gemaakt. Door de luchtbeelden kan de ligging van een locatie mooi worden toegelicht.

dronetop10-nummer-04

5. Park15 Logistics – Quick intro
SpotCompanion is gespecialiseerd in vastgoed marketing. Ook hier worden drones ingezet om project en locaties in beeld te brengen. In dit gevel Park15 Logistics langs de A15. Nederland van boven is gewoon gaaf om te zien, dat komt ook in deze video mooi naar voren. Ook hier weer mooie beelden recht van boven, een kenmerkende manier van filmen die in vrijwel alle video’s te zien is. Zo wordt een video bijna kunst.

dronetop10-nummer-05

6. Bouwen aan de skyline van Amsterdam
JP van Eesteren laat in deze video drie projecten in Amsterdam voorbij komen. Indrukwekkende projecten. Mooi om dit vanuit de lucht in beeld te brengen. De informatie over de projecten is op een mooie manier geanimeerd.

dronetop10-nummer-06

7. New Logic VI – Son en Breugel – Voortgang bouw september 2016
Veel gave plaatjes in deze video. Gecombineerd met een lekker muziekje heerlijk om naar te kijken. Vakmannen aan het werk, bezig om een mooi pand neer te zetten.

dronetop10-nummer-07

8. Vliegen door de Noord/Zuidlijn
Deze video is zo populair dat er zelfs een advertentie voorzit. Bijna 90.000 keer bekeken al. Het is dan ook een zeer groot en veelbesproken project. Leuk om eens door een tunnel in aanbouw te vliegen. Een mooi kijkje achter de schermen.

dronetop10-nummer-08

9. Nieuwbouw Hoog Catharijne mei 2016
BAM staat bekend om haar kraanmachinisten. In deze video komen hun kranen voorbij. Er staan er vier opgesteld bij de bouw van Hoog Catharijne. Vanuit de lucht is de indrukwekkende omvang van dit project goed zichtbaar. Visualisaties vanuit het BIM model zijn in de video verwerkt om de kijker een beeld te geven van het eindresultaat.

dronetop10-nummer-09

10. Video impressie bouwproject Mussen & Merels [DEEL 2]
Bouwer Era Contour is actief in de woningbouw. Van het project Mussen & Merels is een hele serie drone video’s gemaakt die de voortgang van de bouw laten zien. Een mooie manier om je kopers op de hoogte te houden.

dronetop10-nummer-10

Drone video’s volop in ontwikkeling

Ik ben benieuwd wat jouw reactie is bij het kijken naar de video’s uit de top 10. Zeker is dat het aantal drone video’s snel toeneemt. Veel partijen zijn bezig de mogelijkheden te ontdekken. Er zijn opvallend veel amateurs actief op dit vlak. Een particulier met een drone die hier een leuk zakcentje aan wil verdienen. Deze video’s haalden de top 10 niet. Leuke beelden, maar niet geschikt voor professioneel gebruik. In de betere video’s zie je meer afwisseling in de soorten shots. Er worden ook grondcamera’s ingezet. De montage is professioneel, met passende muziek die ook goed gecombineerd wordt met de beelden.

Eervolle vermeldingen

Aan inspiratie geen gebrek volgens mij, maar er is nog meer. Deze drie video’s krijgen van mij een eervolle vermelding.

De groepsfoto van CAD&Company die ze op hun website hebben staan. Een korte video van het team gemaakt met hun eigen drone, complimenten voor deze toepassing.

dronetop10-vermelding-01

Een andere is de video Bekend Cement over de A’DAM Toren in Amsterdam. Wat deze film uniek maakt is dat de ‘drone’ beelden hier gesimuleerd zijn door de inzet van een 120m hoge torenkraan. Geen drone video dus, maar wel prachtige shots vanuit de lucht.

dronetop10-vermelding-02

Tot slot de video van de Heembouw Wielerronde 2016. Elk jaar fietst een groep fanatieke collega’s en relaties mee met de Heembouw Wielerronde. Dit jaar hebben we dit mooi vast gelegd vanaf de grond én vanuit de lucht met een drone.

dronetop10-vermelding-03


Over de auteur: Björn Bouwmeester

Ik werk met veel plezier al ruim 12 jaar in de bouw, een prachtige branche. Gedurende mijn loopbaan bij Heembouw heb ik de technische kant verruild voor de marketing. Als Online Marketing en Communicatie Specialist houd ik mij nu vooral bezig met de online presentatie van Heembouw. Dagelijks beheer ik voor Heembouw met veel plezier alle Social Media kanalen. In 2013 wonnen we met Heembouw de Industrial Social Media Award, hierdoor zijn we nu een case voor andere B2B bedrijven. Dit maakt mij trots. Experimenteren met nieuwe mogelijkheden en tools is helemaal mijn ding, “learning by doing”. En stiekem ben ik ook wel een beetje een gadget fan.

2 reacties op “Top 10 inspirerende drone video’s voor de bouw

  1. https://youtu.be/lJiV_Hy9p7w Twee (zestien meter diepe) afzinkkelders strak naast het Starkenborghkanaal tussen Zuidhorn en Noordhorn en belendende gebouwen. Tijdens de afzinkoperatie varen de binnenvaartschepen gewoon door!
    Nog niet eerder toegepast en echte innovatie van damwandloos ondergronds bouwen zonder bouwkuip en overlast omgeving.

  2. Trots om te zien dat wij binnen de top 10 een 2e en 7e plaats mogen innemen en dat onze beelden tevens bij 2 van de 3 eervolle vermeldingen terug komen. Alle credits naar onze gemotiveerde medewerkers die steeds weer opnieuw zichzelf verbeteren en de klantverwachting overtreffen!

Geef een reactie