Staal – de nieuwe trend in duurzaam bouwen

We hebben het steeds vaker over meer duurzaamheid. Het is dan niet ook verwonderlijk dat woningbouwers hun ecologisch evenwicht proberen te verbeteren door gebruik te maken van hernieuwbare, duurzame of herbruikbare materialen. De nieuwe trend is echter niet het verwachte hout, maar staal. Maar wat zijn de voordelen en wat is er zo duurzaam aan staal?

Staal – het materiaal van de toekomst

Staal is in principe een legering. Het bestaat voornamelijk uit ijzer en kan in meer dan 5.000 verschillende legeringsvormen voorkomen. De samenstelling is moeilijk te bepalen omdat staal bestaat uit metalen en niet-metalen.

Het materiaal is zeer populair in de bouwsector omdat het de volgende eigenschappen heeft:

 • Flexibel
 • Stabiel
 • Bestand
 • Universeel toepasbaar

Staal wordt niet alleen gebruikt in de bouw, maar ook in de kunst, het leger of voor gereedschappen en machines.

Wat zijn de voordelen van staal voor woningbouwers?

Naast het feit dat staal een duurzame grondstof is, heeft het nog andere voordelen:

 • Robuust en flexibel:

Staal is een zeer licht materiaal, dat toch probleemloos hoge belastingen kan weerstaan. Dit is ook een van de redenen waarom staalconstructies zo populair zijn. Wat de statica betreft, maakt staal het mogelijk om hogere gebouwen te bouwen. Beton daarentegen zou uiteindelijk te zwaar worden.

 • Recyclebaar:

Zoals gezegd, is staal herbruikbaar. Als een gebouw bijvoorbeeld wordt gesloopt, is er meestal veel puin en afval dat moet worden verwijderd. Staal heeft het enorme voordeel dat het hergebruikt kan worden voor andere constructies.

 • Pre-productie:

Staal bespaart werk. Als u geïnteresseerd bent in het materiaal, kunt u eenvoudigweg geprefabriceerde onderdelen kopen bij een gespecialiseerde handelaar. Dit vergroot natuurlijk de planningsmogelijkheden enorm en vermindert de tijd die nodig is.

 • Kwaliteit:

Binnen de EU bestaan er verschillende kwaliteitslabels die bedoeld zijn om de kwaliteit van het materiaal te garanderen. Dit betekent dat aannemers en gebouweigenaren er zeker van kunnen zijn dat in heel Europa dezelfde normen worden gehandhaafd.

Maar wat maakt staal zo duurzaam?

In directe vergelijking met hout lijkt staal niet ecologisch of duurzaam. Het kan niet ademen of kooldioxide omzetten in zuurstof. Maar het materiaal wordt nog steeds onderschat:

 • De herkomst:

IJzer hoeft niet noodzakelijkerwijs industrieel geproduceerd te worden. Dit is een natuurlijke grondstof die in de natuur voorkomt.

 • Het productieproces:

Voor de productie is minder energie nodig dan tientallen jaren geleden. Bovendien zijn de gebruikte materialen geen afval omdat alle bijproducten worden verwerkt. Bij de staalproductie worden hoogovenslakken geproduceerd, die op hun beurt worden gebruikt voor de productie van cement.

 • Lange levensduur:

Staal is bedoeld voor de eeuwigheid, bij wijze van spreken. Het is goed bestand tegen ongunstige temperatuur- en milieu-invloeden en kan zelfs hergebruikt worden. In tegenstelling tot hout is het ook zeer eenvoudig te reinigen en vereist het geen regelmatige behandeling.


Over de auteur: Anita van Dijk

Anita van Dijk studeerde journalisitiek en werkte als freelance journalist en vertaler. In deze periode kwam zij in contact met zakelijke onderwerpen en verwierf zij uitgebreide kennis. Anita heeft zich gespecialiseerd in onderwerpen die verband houden met duurzaamheid, milieu en architectuur.


Laatste blogs:

  Geef een reactie