Prefab bouwen: niet alleen snelheid maar ook steeds meer flexibiliteit

architect3Mijn ouders gaan verhuizen. Ongeveer een half jaar geleden vertelden ze het nieuws. Ook zij worden een dagje ouder en de ruime, vrijstaande, ietwat gedateerde woning is niet echt meer het type woning waar ze nu en in de toekomst behoefte aan hebben. Laat staan dat ze nog zin hebben om de enorme tuin – een kleine straat met rijtjeshuizen zou erin passen – te onderhouden. Op een mooi, braakliggend stukje grond in een andere wijk zouden seniorenwoningen worden gebouwd. Dus zijn ze met de betreffende projectontwikkelaar in onderhandeling gegaan en uiteindelijk is het de bedoeling dat daar hun nieuwe stekje komt waar ze op hun gemakje van hun oude dag kunnen gaan genieten. Althans, mits een beetje aan de planning wordt gehouden…

Trage start, maar prefab biedt redding?

Zo nu en dan rijd ik langs het bouwterrein en tot een maand geleden was er nog steeds maar zeer weinig te zien van enige bouwactiviteiten. Aangezien de huidige woning van mijn ouders al verkocht is, zitten zij toch echt met een deadline dat zij het huis uit moeten. Dus hun nieuwe onderkomen moet wel volgens planning af zijn. Er zouden enige problemen zijn tussen de verschillende betrokken bouwpartijen, er waren wat problemen met de grondwaterstand en bovendien was er ook nog eens de bouwvak die tussendoor kwam. Het schoot dus allemaal niet op.

Maar laatst reed ik er weer eens langs en tot mijn grote verbazing zag ik al het nodige opgebouwd staan. Het leek wel of ze in korte tijd, alsof het lego stenen zijn, verschillende elementen op elkaar hadden gezet. En dat is eigenlijk ook zo. Steeds vaker worden grote prefab elementen, die gemaakt worden in de goed controleerbare omgevingen van fabrieken/fabrieksterreinen, naar de bouwplaats getransporteerd. Vervolgens worden deze in vlot tempo met elkaar verbonden/aan elkaar gemonteerd. Dit is in lijn met resultaten uit onderzoek van Arch-Vision: van de Nederlandse architecten geeft maar liefst 88% aan dat de bouwplaats steeds meer een montageplaats wordt. En hiermee lijkt Nederland aanzienlijk voorop te lopen ten opzichte van andere landen. In de andere landen waarin Arch-Vision onderzoek verricht beaamt namelijk minder dan de helft deze stelling.

“Het wordt er allemaal niet mooier en gezelliger op”…

“Maar wordt het met al die prefab dan allemaal niet een beetje saai en minder mooi?”, is een terechte vraag die gesteld kan worden. Immers, het idee van prefab is dat met behulp van vooraf gefabriceerde elementen op de bouwplaats sneller en efficiënter gebouwd kan worden. Het beeld wat daarbij op kan komen is het beeld van veel grauwe/ grijze betonnen stukken, die ‘á la lopende band werk’ aan elkaar worden bevestigd, met saaie en eentonige bouwwerken als gevolg.

Dit wordt door onderzoek van Arch-Vision echter tegengesproken. Allereerst zijn bijna alle Nederlandse architecten (94%) van mening dat tegenwoordig ook met prefab architectonisch mooie gebouwen kunnen worden gemaakt. Materiaalgebruik en bouwtechnieken veranderen immers door de tijd heen en ook het bouwen middels prefab heeft grote stappen gemaakt, waardoor de architectonische vrijheid steeds minder wordt beperkt.

Buiten dat geeft 70% van de Nederlandse architecten aan dat er een trend is naar meer maatwerk in plaats van massaproductie. De angst voor eentonigheid wordt hiermee dus ingedamd. Tegenwoordig kunnen binnen het proces van prefab bouwen namelijk ook steeds vaker klantspecifieke eisen worden verwerkt. Prefab kan namelijk ook de mogelijkheid bieden om bijvoorbeeld ‘te spelen’ met de indeling van de binnenwanden, waardoor je toch een andere indeling en woonbeleving kunt krijgen dan je buren in hetzelfde blok. Mits uiteraard van tevoren goed afgestemd met de projectontwikkelaar/ verantwoordelijke van het bouwproject.

Opvallend is dat ook op deze gebieden, dus architectonische vrijheid en maatwerk, Nederland voorop lijkt te lopen ten opzichte van de andere landen in de Arch-Vision onderzoeken. Duidelijk meer architecten in Nederland dan in de andere landen zien geen beperkingen in architectonische vrijheid en maatwerk op het gebied van prefab bouwen. Wellicht dat Nederland dus als voorloper/ voorbeeld kan worden gezien op dit gebied.

Komen de oudjes toch nog goed terecht

Kortom, het ziet er naar uit dat het nieuwe stekje van mijn ouders heus nog wel op tijd af gaat komen, met bovendien de specifieke eisen die zij willen. Zo hadden ze redelijk wat vrijheid om de indeling van de vertrekken te bepalen, maar ook een extra bergruimte/ klushok aanbouwen was geen probleem. Ik ben benieuwd hoe het er uiteindelijk uit komt te zien, maar ik weet vrijwel zeker dat zij zich daar in de toekomst prima zullen gaan vermaken. Prefab lijkt in dit geval dus uitkomst te hebben geboden, niet alleen om de planning te halen, maar ook qua flexibiliteit en woonwensen.


Over de auteur: Ralitsa Ruseva

Ralitsa Ruseva is de international project manager van USP Marketing Consultancy met bijna tien jaar ervaring in de onderzoekswereld. In deze functie is zij verantwoordelijk voor internationale projecten voor toonaangevende klanten waaronder Wavin, Kingspan, Walraven en Scheldebouw. Daarnaast voert zij als project manager van Arch-Vision elk kwartaal in zes landen onderzoek onder Europese architecten uit naar de ontwikkelingen op de Europese bouwmarkt. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan actuele thema’s als duurzaamheid, mediagedrag, Building Information Modelling en design trends. “Architecten staan vooraan in de bouwketen en vormen daarmee een goede graadmeter om toekomstige ontwikkelingen in een vroeg stadium op te merken”.

Geef een reactie