Precariobelasting voor de bouw?

Voor veel ondernemers is het een doorn in het oog: het betalen van precariobelasting. Je hebt het bord nog niet buiten je winkelpand neergezet of de gemeenteambtenaar staat al op de stoep met de acceptgiro. Voor het gebruikmaken van gemeentegrond is men immers verplicht om precariobelasting te betalen aan de gemeente.

Er is inderdaad een vrij duidelijke omschrijving in de Gemeentewet. Zodra je een voorwerp plaatst op, in of boven gemeentegrond dan ben je in de hoofdregel belastingplichtig. Heb je bijvoorbeeld een winkel en je wilt een luifel met reclameteksten plaatsen dan ben je belasting verschuldigd. Ook zodra je een terras neerzet voor je eigen restaurant, betaal je per vierkante meter. Ik hoor je al denken: wat heeft deze gemeentelijke belasting voor mij als partij in de bouw te maken? Meer dan je in eerste instantie zou denken!

Stel dat je als aannemer een huis gaat verbouwen. Je wilt hiervoor natuurlijk reclame maken bij passanten door middel van een bord. Dit bord moet dan vaak worden geplaatst op gemeentegrond. Dus ben je als aannemer belastingplichtig. Maar wat als je als bouwer werk doet in opdracht van de gemeente? Stel dat je als GWW bedrijf rioleringswerkzaamheden uitvoert voor een gemeente. Om ervoor te zorgen dat je niet constant af en aan moet rijden met rioolbuizen wil je graag een kleine opslagplaats maken net buiten de bebouwde kom. Ben je dan als bedrijf precariobelasting verschuldigd aan de gemeente? Ja! Zoals ik eerder aangaf in de eerste alinea is de hoofdregel in de Gemeentewet vrij duidelijk. Een ieder die gebruikmaakt van de gemeentegrond is belastingplichtig. Dit is de hoofdregel.

Plicht voor het betalen van precariobelasting komt vaker voor dan je denkt

Plicht voor het betalen van precariobelasting komt vaker voor dan je denkt

Uiteraard heeft ook deze regel, zoals de meeste hoofdregels, tal van uitzonderingen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft op haar site hierover heldere uitleg. Zo moet de gemeente het gebruik van de gemeentegrond gedogen als dit contractueel is vastgelegd. Op deze manier kan je dus als bouwer samen overeenkomen dat over het gebruik van een stuk gemeentegrond voor de opslag van goederen t.b.v. het project wordt vrijgesteld van precariobelasting. Dit kan ook gelden voor het plaatsen van informatieve zuilen en/of reclameborden.

Maar hoe zit het dan met bijvoorbeeld kabels welke door bijvoorbeeld telefoonmaatschappijen in de gemeentegrond worden geplaatst? Zijn deze partijen voor al deze meters kabel belastingplichtig? Zoals je waarschijnlijk al verwacht is het antwoord “nee”. Deze aspecten zijn namelijk vanwege een wettelijke verplichting uitgezonderd voor deze belastingplicht. Het zou immers voor een problemen zorgen, aangezien er kilometers kabel in de grond liggen verspreidt over nagenoeg alle gemeenten in Nederland.

Zo zie je dus dat niet alleen maar winkels en horeca te maken krijgt met deze belasting maar ook dus de bouwsector. Als bouwer zijnde is het dus zaak om vooraf goed te inventariseren of je mogelijk met deze belasting te maken gaat krijgen. Indien dit het geval is en je doet bijvoorbeeld werk voor de gemeente, dan kan je dit mogelijk contractueel ‘tackelen’. Dit scheelt je dan als bedrijf onnodige kosten.


Over de auteur: Mike van der Neut

Mike is sinds januari 2016 werkzaam bij BouwKennis als marktinformatiespecialist binnendienst. In deze functie houdt Mike zich voornamelijk bezig met het onderhouden van relaties, waarbij hij BouwKennis klanten voorziet van optimaal advies als het gaat om hun informatiebehoefte.

Geef een reactie