Ook bouwmaterialen worden slim

Bouwmaterialen zoals beton en glas kennen we al sinds de Romeinen. En ook hout wordt sinds mensenheugenis gebruikt in de bouw. Zou dat in de toekomst veel anders worden? Het antwoord is ja en nee. Bouwen zonder deze fundamentele bouwmaterialen is haast niet voor te stellen. Maar ze zullen wel veel meer kunnen dan nu.

Slimme technologie zien we inmiddels overal. De thermostaat en het licht kun je met een app bedienen. De verkeersstromen in de stad worden met slimme technologie gereguleerd. Een digitaal databestand geeft alle informatie over materialen en hun onderhoudsstatus in een gebouw. Dus logisch dat in de tech-toekomst waar we op afstevenen slimme materialen niet kunnen uitblijven. Wie met die bril kijkt, ziet dat er zo veel meer mogelijk is met onze eeuwenoude bouwmaterialen.

Wat te denken van slim beton. Het klopt dat het Colosseum in Rome er nog steeds staat, maar toch kan beton beter met de technologie van nu. Een bekend probleem is scheurvorming, waardoor water in het beton kan sijpelen en de bewapening gaat roesten. Zelfhelend beton lost dit op. Speciale bacteriën in de betonmix zijn in staat de scheuren en imperfecties te herstellen, waardoor het beton veel langer mee gaat en handmatige inspecties of ingebouwde sensoren hiervoor niet meer nodig zijn. Zelfhelende eigenschappen zien we ook bij coatings die op allerlei oppervlakken kunnen worden aangebracht, van keramiek tot metaal, verf en glas. Een zelfhelende laag op alles wat bloot staat aan hitte, licht of water.

Nu we het over glas hebben, onze ruiten zullen in de toekomst ook meer kunnen dan enkel licht doorlaten. Glas is een van de elementen in het klimaatsysteem van een gebouw. Met geïntegreerde zonnecellen zal het energie kunnen opwekken. Glas dat kan dimmen en reageert op temperatuurverandering kan het gebouw verkoelen en een fijne sfeer creëren. Welk kantoor of zorginstelling heeft nog gordijnen nodig?

Om licht door te laten heb je in de toekomst niet eens meer glas nodig. Dat kan ook met transparant hout. Hier is lignine uit de vaten van het hout gehaald en weer opgevuld en behandeld. Een van de voordelen is de goede isolatie. Door het geringe warmteverlies is het een goede vervanger voor glas. En een prachtig semi-natuurlijk materiaal voor architecten en interieurontwerpers.

Als laatste in het rijtje van nederige bouwmaterialen, onze oeroude baksteen. Die gaat in de toekomst de lucht voor je filteren. Een holle ruimte in de baksteen zorgt dat de lucht door de steen heen gefilterd wordt. Voor een gebouw is het een stukje passieve ventilatie. In de buitenlucht kan het zelfs fijnstofdeeltjes in zich opnemen en de lucht op straat schoner maken.

Bij innovatie denken we al snel aan drones, virtual reality, zelfrijdende auto’s en andere nieuwigheid. Maar door anders te kijken naar de meest alledaagse bouwmaterialen blijken daar nieuwe mogelijkheden in verscholen te liggen. Oplossingen die bijdragen aan meer veiligheid, duurzaamheid en allerlei andere eisen en wensen uit de omgeving. Blijf de ontwikkelingen volgen, want het tempo van innovatie ligt hoog.

 


Over de auteur: Freija van Duijne

Freija van Duijne is Toekomstverkenner en futuroloog. Van 2005 tot en met 2016 heeft ze als toekomstverkenner bij diverse overheidsorganisaties gewerkt. Daarna is ze verder gegaan als zelfstandig adviseur.

Geef een reactie