Onbegrensde mogelijkheden van smart materials

Tijdens de BouwKennis BusinessClub van woensdag 3 juli stond het onderwerp smart materials op het programma. In dit artikel kijken we terug hoe deze ochtend is verlopen op boerderij Mereveld in Utrecht. Eerst was het de beurt aan Guido van Beek om ons in te informeren over de laatste stand van zaken m.b.t. de bouwproductie en prognoses. Hierbij ging hij ook dieper in op het thema verduurzaming. Daarna gaf Michael Debije ons een kijkje in de wereld van smart materials.     

Bouwproductie en prognoses

Guido vertelde dat de woningbouw tegen het plafond aanloopt. De laatste twee jaar lag de vergunningverlening boven de productie. Dit is te wijten aan een stapeling van nog niet opgeleverde projecten. Als gevolg van het overschot aan bouwvergunningen t.o.v. capaciteit, zakt de vergunningverlening onder de productie. Voor de middellange termijn is een stijging van de vergunningverlening hard nodig.

Gevolgen knellende capaciteit

Op dit moment is er nog steeds een capaciteitsprobleem aanwezig in de bouw. Wat zijn de gevolgen van een knellende capaciteit? Ten eerste kunnen afgegeven bouwvergunningen niet direct ten uitvoer worden gebracht en belanden daarom ‘op de plank’ bij aannemers. Verder vragen bouwers alleen nieuwe vergunningen aan als zij deze ook kunnen uitvoeren. Dit leidt tot een schokkerig verloop van de vergunningverlening. Door de lage rente en de huishoudensgroei, blijft de woningvraag aanhouden. In reactie op het krappe aanbod op de woningmarkt, stijgen de prijzen. Tenslotte hebben deze hoge prijzen als gevolg dat dat druk zet op de belastbaarheid, zeker bij starters.

Verduurzaming

We moeten naar een duurzame en circulaire gebouwde omgeving in 2050. Het is dan ook niet gek dat mensen energiebesparende maatregelen nemen in bestaande woningen. We zien dat isolerende maatregelen vanaf 2014 een vrij stabiel verloop kennen. Sinds het Energieakkoord (2013) is het subsidiepotje snel opgemaakt, daarom is deze maatregel minder geliefd onder het publiek. Zonnepanelen laten daarentegen een flinke groei zien. HR-ketels laten een afname zien, waarbij we juist een groei zien van warmtepompen, vooral in de nieuwbouw en minder in de bestaande bouw.

Smart materials

Smart materials

Het tweede deel van de ontbijtsessie was gereserveerd voor Michael Debije, assistent professor van de Technische Universiteit Eindhoven. Daar is hij actief in de onderzoekgroep Stimuli Responsive Functional Materials and Devices. In deze groep ontwikkelen ze polymeren met nieuwe functies en passen ze dit toe in apparaten met als doel om verbeteringen te realiseren op het gebied van duurzame energie, watermanagement, gezondheidszorg en persoonlijk comfort.

Slimme ramen

Michael liet ons zien welke interessante toepassingen onder andere mogelijk zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld ramen die zonlicht kunnen tegenhouden of juist toelaten, afhankelijk van wat gewenst is. Verder kun je het raam verduisteren zodat je van buiten niet naar binnen kunt kijken, maar wel van binnen naar buiten, een zogenaamde privacy modus. Andere mogelijkheid is de transparantie of kleur aanpassen. Sommige planten houden van rood licht, dus hier zou je de kleur voor aan kunnen passen. Wellicht is het in de toekomst wel mogelijk om deze ramen te gebruiken voor kassen?

Talloze mogelijkheden

Verder zijn er materialen die kunnen reageren op verschillende condities zoals warmte, licht en magnetische velden. Een toepassing is bijvoorbeeld te zien bij sieraden. Een medaillon die door je eigen lichaamswarmte verandert in de naam van je geliefde. Tot slot gaf Michael aan dat textielsoorten zoals polyester, PET en nylon getriggerd kunnen worden door vochtigheid, licht of temperatuur. Denk hierbij aan vezels die open gaan als het warm is en weer sluiten als het koud is.

BouwKennis BusinessClub donderdag 31 oktober: Contentstrategie

Bovenstaande terugblik omvat slechts een klein gedeelte van wat er tijdens de BusinessClub is behandeld. De volgende BouwKennis BusinessClub vindt plaats op donderdag 31 oktober en gaat over contentstrategie. Wil je deze ontbijtsessie absoluut niet missen? Meld je dan aan via onderstaande knop.

Hopelijk tot dan!

Aanmelden


Over de auteur: BouwKennis Redactie

Naast artikelen van vaste bloggers en gastbloggers, vind je op het BouwKennisBlog diverse artikelen uit de pen van de redactie van BouwKennis. Deze inhoudelijke artikelen gaan vooral over onderwerpen binnen of buiten de bouwbranche die stuk voor stuk van grote invloed zijn op het beleid en de dagelijkse praktijk van ondernemingen die werkzaam zijn in de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Denk hierbij aan de economie, demografie en woning- en utiliteitsbouw. Zoals je van BouwKennis gewend bent, worden deze onderwerpen gevat in weldoordachte, goed onderbouwde artikelen die duidelijk maken in welke richting de sector echt beweegt.

Geef een reactie