NOM kan, waarom is het dan nog een NOrM?

De Stroomversnelling en diverse andere initiatieven zijn er om de huizen in Nederland zo snel als mogelijk efficiënter met energie om te laten gaan. Beter isoleren, slimme technieken en zo snel mogelijk Nederland van het gas af laten stappen zijn de richtingen waar heen gewerkt wordt. Veel bestaande woningen zullen de komende jaren onder handen genomen worden.

Om de bestaande woningen qua energieverbruik te verbeteren is natuurlijk prima. Van alle energie wordt jaarlijks 12% door huishoudens verbruikt. Het beleid van de overheid is erop gericht het energieverbruik te verminderen om uiteindelijk minder CO2 te produceren. Daar is natuurlijks niets mis mee. Ik ben benieuwd of de andere 88% van de energieverbruikers net zoveel aandacht krijgen.

Binnen diverse gemeentes en provincies worden al lange tijd sessies en andere initiatieven georganiseerd om eigenaren van vastgoed te bewegen aandacht en geld te investeren in het isoleren van hun vastgoed. Actueel zijn de oude volkswijken waar corporaties ‘slimme jassen’ over de bestaande woningen laten plaatsen en de daken voorzien van zonnecellen.

De soms wat vervallen wijken krijgen zodoende in korte tijd een flinke face lift en het energieverbruik wordt rap minder en groener. Per woning al met al een flinke investering, maar aangemoedigd door regelgeving wordt dit nu versneld uitgevoerd. De overheid stelt een norm en de markt volgt.

Goed, huizen beter isoleren en slimme energiesystemen. Dat het voor bestaande woningen georganiseerd wordt, dat is goed. Maar hoe is het geregeld met nieuwbouw?

Er zijn gelukkig diverse bouwers en anderen actief gegaan om concepten uit te werken en te realiseren met energieneutrale woningen; de nul-op-de-meter (NOM) woningen. Slim qua marketing en qua ‘groen’ imago voor de koper, de bouwer en andere belanghebbenden. En uiteindelijk een druppel op de gloeiende plaat.

Ik denk dan; waarom druppelen als het ook een echte plas kan zijn?

De overheid heeft een prachtig instrument in handen om de kraan vol open te draaien; het Bouwbesluit. Met een kleine twist kan georganiseerd worden dat er alleen nog NOM gebouwd mag worden. De industrie, de architecten, de aannemers, de installateurs en andere onderaannemers zullen zich snel schikken in deze beweging en in no-time zal ook deze verandering gemeengoed zijn.

Door het te organiseren in het Bouwbesluit, wat in heel Nederland de norm is, is er een gelijk speelveld voor de hele branche. Iedereen moet mee, of hij nu wil of niet. En doordat het de norm is, zullen de benodigde investeringen ook snel qua kostprijs dalen en meer naar het huidige prijsniveau gaan.

Nog steeds worden er vandaag de dag woningen gebouwd die qua isolatiewaarde aan een minimum niveau zitten. Het is toch een bizarre gedachte dat deze woningen de komende 15 jaar onder handen genomen moeten worden qua isolatiewaarde en dus energieverbruik?
Mijn idee; alles wat je nu in 1 keer goed kunt doen, moet je niet nalaten. Er is nog vrijwel geen aannemer die zelf deze norm zal stellen, immers de markt vraagt er nog niet om.

Dus; beste Mark, Sybrand, Alexander, Lodewijk, Jesse, Thierry, Henk, Tunahan, Emile, Gert-Jan, Kees, Marianne en Geert; dit is een mooi moment om even snel een goed besluit te nemen. Voor jullie een kleine moeite, voor de planeet een stapje in de goede richting en voor veel bewoners een verbetering van het wooncomfort en de portemonnee. En nee, geen enkel bedrijf in de bouw zal er slechter van worden.


Over de auteur: Hans de Waay

Samenwerken is mijn vak! Een groep vakmensen presteert niet vanzelf als een topteam. De processen moeten helder zijn, de onderlinge afspraken functioneel en de communicatie zo open als mogelijk. Samen leren van fouten is de basis voor een gezamenlijk rendement. Mijn rol; teams laten inzien wat hun kansen zijn als ze aandacht schenken aan dit onderwerp en vervolgens ondersteunen bij de realisatie. trainer | adviseur | interim | samenwerken is mijn vak | inkoop | LEAN | communicatie | innovatie | bouw | industrie | zorg

Geef een reactie