Niets is wat het lijkt…

roze bril

Elke donderdagavond zit ik voor de televisie. Helaas, “Wie is de mol 2014” is bijna ten einde. Een spel van list en bedrog, waar iedere deelnemer zich laat meeslepen in halve waarheden en onwaarheden. Het is niet te voorspellen wie de mol is en dat komt natuurlijk ook door de manier waarop het gemonteerd wordt! Het lijken de ramingen van de nieuwbouwcijfers wel. Sterker nog, het is toch raar dat verschillende instituten zoals EIB, TNO, NVB en Bouwkennis qua voorspellingen zó uit elkaar lopen. Daar moet de Mol actief zijn geweest!

Natuurlijk heeft Bouwkennis een prima uitleg, maar ook zij snappen er feitelijk niets van. Dat doen ze uiteraard in andere bewoordingen, maar het blijft ongeloofwaardig dat verschillende interpretaties van indicatoren kunnen leiden tot een verschil van 20.000 nieuwbouwwoningen in 2015. Sterker nog, ik vind dat de geloofwaardigheid van deze instanties in het geding komt. Als bouwprofessional ben je, althans ik, geneigd om te denken ” zal wel…”. Je stompt letterlijk af, omdat de gevestigde orde gewoon doet waarmee ze nooit gestopt zijn: namelijk hun eigen waarheid vertellen.

Hetzelfde “zal wel” gevoel had ik bijvoorbeeld ook bij de NASA afluisterpraktijken en de Libor affaire, maar dit terzijde.

Minder architecten nodig komende tijd, maar verandert hun rol ook?

Waar wij bouwprofessionals wel invloed op hebben, is onze eigen omgeving en onze directe netwerk. Inmiddels weten we toch allemaal dat samenwerken de sleutel naar een succesvolle toekomst is. In een eerdere blog heb ik al eens gepreekt dat wij elkaar vaker moeten opzoeken.

In dat kader kwam ik een verschrikkelijk mooi initiatief tegen in Berlijn. De Berlijnse Baugruppen. Een geweldige nieuwe vorm van samenwerken in de bouw, ontstaan vanuit de wijk. In goed Nederlands, particulier opdrachtgeverschap.

Wat is er zo bijzonder aan die Berlijnse Baugruppen?
 1. huurprijzen hebben de eigenaren(lees: bewoners) zelf in de hand;
 2. creëert sociale cohesie in de buurt, je doet het namelijk samen;
 3. bouwcoördinatie in eigen hand levert een besparing op van soms wel 40% van de totale kosten;
 4. 50%! van de nieuwbouwproductie(2.000 woningen) in Berlijn geschiedt via deze Baugruppen!

Ook in Nederland neemt het fenomeen “particulier opdrachtgeverschap” een vlucht. Zelfs de wethouder van Amsterdam en de top van het gemeentelijk Ontwikkelingsbedrijf zijn op bezoek zijn geweest bij enkele Baugruppen om de succesverhalen met eigen ogen te aanschouwen.

Wat kunnen wij leren van de Berlijnse Baugruppen?

 1. Stimulans vanuit de gemeente of stad helpt;
  1. Voorlichting over collectieven;
  2. Databank aanleggen van beschikbare kavels;
 2. Architecten betrekken in je project maakt dat hypotheken makkelijker verstrekt worden;
 3. Verzamel je onder een coöperatie(“Genossenschaft” in Berlijn), dat vergemakkelijkt punt 2. nog mee;
 4. Enorme boost voor de sociale cohesie(dé basis voor optimale samenwerking);
  1. Gezamenlijke verantwoordelijkheid;
  2. Je doet het samen en dat is leuk;
  3. Ontstaan veel buurtvriendschappen.
 5. Huurverhogingen worden bepaald door de leden van de coöperatie zelf.

Inmiddels wordt er in Berlijn nu flink opgeschaald vanwege de positieve ervaringen van de afgelopen 5-6 jaar. Zover zijn wij nog lang niet.

Scoren met beursdeelnames!

Tot slot kom ik toch elke weer terug op de kern van succes. Doe dingen samen, zoek elkaar op. Werk vanuit je primaire behoefte van sociaal contact, waardering en erkenning en kom tot ontplooiing van mooie projecten. Vanuit deze volgorde ben je niet afhankelijk van de gevestigde orde, maar neem je met gelijkgestemden het heft in handen om tot mooie dingen te komen. We kunnen het! Echt geloof mij maar, het werkt.

Daarom vind ik het voorbeeld van de Berlijnse Baugruppen zo mooi. “Niets is wat het lijkt” is daar niet van toepassing. Transparantie en betrokkenheid, dat is waar ik voor ga! En ook straks bij de RAI, waar ik per 1 mei a.s. verantwoordelijk wordt voor het hele Intertraffic portfolio, zullen transparantie en betrokkenheid mijn sleutelwoorden zijn. Infrastructuur wordt dan mijn link met de bouw en het BouwKennisBlog, ben benieuwd.


Over de auteur: Richard Butter

Richard Butter (1970) studeerde commerciële bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam. Met als specialisatie Marketing Management kwam hij in 1999 bij de Jaarbeurs terecht. Als marktmanager binnen het bouw & installatiecluster verantwoordelijk geweest voor o.a. de beurzen Energie, Solar Event en Renovatie in Den Bosch. Sinds mei 2014 verantwoordelijk voor het merk Intertraffic bij de Amsterdam RAI, een cluster van verkeerstechnologiebeurzen in Amsterdam, Istanbul, Shanghai en Beiing. Via verschillende kanten affiniteit met de bouwbranche.

Geef een reactie