Neuropsychologie in de bouw. Vijf kleine trucjes voor meer verkoop
Dit blog is geplaatst op 6 februari 2020
De hersenen beslissen of reclame effectief of ineffectief is. Daarom heeft iedereen die weet hoe de hersenen werken, een voordeel. We leggen uit welke kleine psychologische trucjes uit de neuromarketing in de bouwsector effectief zijn voor meer opbrengst en een groter klantenbestand.
-
Het kunstmatige tekort
De mens is erg bang om iets te missen. Dit kan gemakkelijk worden benut in de marketing: Men kan zijn eigen productaanbod adverteren op evenementen. Maak hierbij gebruik van grote, opvallende, gepersonaliseerde beurswanden en passende kortingsacties, die alleen op dit ene evenement en voor een beperkte tijd beschikbaar zijn. Zo worden gasten nieuwsgierig en willen zich het liefst direct informeren. Wanneer personeel dan deskundig advies geeft, zullen er snel nieuwe orders worden geplaatst.
-
De gezonde middenweg
Klanten willen nooit teveel betalen, maar ze willen daarentegen wel kwaliteit. Klanten zullen altijd opzoek zijn naar het beste aanbod op maat. Dit kan voor elke klant worden gesimuleerd met de juiste prijsstelling. Uw eigen prijzen moeten altijd in minstens drie fasen worden gestructureerd. Een lage prijs met weinig service, een zeer hoge prijs met veel service en daartussenin biedt u de service die u daadwerkelijk wilt verkopen tegen de juiste prijs. U kunt zien hoe goed deze strategie werkt aan de bioscoopkassa: U kunt er halve liter, één liter of anderhalve liter drank kopen. De ervaring leert dat de gemiddelde klant kiest voor één liter, al is dat veel te drinken voor een 90-minutenfilm.
-
De gerichte blik
Het is bekend dat bijna niemand de ogen kan afhouden van iets waar iemand anders goed naar kijkt. Dit is vooral belangrijk in discussies met klanten. Als u een potentiële klant wilt overtuigen van uw materialen, moet u niet naar de klant kijken, maar zich concentreren op de te verhandelen goederen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het bezoeken van voorbeeldwoningen of het vergelijken van bouwmaterialen.
-
De morele wederkerigheid
Wie goed doet, die goed ontmoet – zo zegt een spreekwoord en zo wensen onze hersenen. Daarom moet u als leverancier een zetje in de rug geven: Bijvoorbeeld door vouchers uit te delen of klanten een korting te geven als ze een aanbeveling doen aan een niet-weet-wel-klant. De hersenen hebben een reflex die op positieve dingen wil reageren met iets positiefs. In eenvoudige bewoordingen kan de mentale sprong van de hersenen als volgt worden opgevat: “Als iemand mij op een leuke manier korting geeft, koop ik uit dankbaarheid van hem.” Overigens: wetenschappers hebben vastgesteld dat vaste kortingsbedragen een veel beter effect hebben dan procentuele kortingen.
-
De logische oplossing
Met deze tip werk je vooral aan het rationele halfrond van de hersenen. Om dit te doen, moet u de problemen die uw eigen aanbod kan oplossen, aan de klant overbrengen. Vooral tijd- en geldbesparing zijn argumenten die hier graag worden geaccepteerd. Denk aan: een nieuwe isolatie bespaard op den duur in verwarmingskosten
18 februari 2021 11:35
Benno Nijenhuis reageerde op B2B2C: de consument als klant van je B2B-bedrijf met: Hallo Saskia, een interessant onderwerp dat bij ons ook hoog op de agenda staat. Hebben jullie meer ervaring cq voorbeelden?
3 juli 2018 20:00
Dirk van der Lee reageerde op De medewerker aan het stuur met: Geweldige blog van Elske! Ze slaat de spijker op zijn kop. Juist de uitdaging om de medewerker 'mee' krijgen als…
3 juli 2018 20:00
Dirk van der Lee reageerde op De medewerker aan het stuur met: Geweldige blog van Elske! Ze slaat de spijker op zijn kop. Juist de uitdaging om de medewerker 'mee' krijgen als…