De meerwaarde van een goed energielabel

De term energielabel hoor je de laatste jaren steeds vaker. Energielabels voor auto’s, wasmachines, maar bovenal die voor het huis. Vanaf 2015 is het verplicht om bij de verkoop van je huis een energielabel over te dragen aan de nieuwe eigenaren.

Wat zijn eigenlijk de voordelen van een gunstig energielabel?

Energielabel A trekt kijkers aan

Als je huis in de verkoop staat, werkt het positief als je een goed energielabel hebt. In gebieden waar veel aanbod is, trekt een goed energielabel meer kijkers. Een goed energielabel geeft namelijk aan dat de energierekening lager zal zijn. Zodra er veel woningen in de verkoop staan, heeft een koper meer mogelijkheden om op te filteren. Naast de locatie, woonruimte en aantal slaapkamers, kijken kopers als eerst naar het energielabel. Het energielabel onderscheidt je huis dus van andere huizen.

Verkoopprijs gaat omhoog

Onderzoek van TIAS VastgoedLAB stelt dat een huis met energielabel A tot € 12.000 meer waard is dan hetzelfde huis met label D. Hetzelfde onderzoek stelt ook dat een energielabel G juist zorgt voor een vermindering van waarde oplopend tot € 13.000. Het energielabel zorgt er dus voor dat je huis meer of minder waard is. Dit heeft te maken met de besparing op energiekosten die je de volgende bewoners aanbiedt met een gunstig energielabel.

Hoe verbeter je het energielabel?

Zoals je hebt gelezen, is de verkoopwaarde van je huis te beïnvloeden door een goed energielabel. Hoe beter het energielabel, hoe hoger de waarde van je huis. Maar hoe zorg je nu dat jouw huis stijgt van een D naar een B? De meest bepalende factoren hiervoor zijn:

  • Isolatiewaarde muur, dak en vloer;
  • Isolatieglas;
  • Zonnepanelen;
  • Zuinige cv-ketel.

 

Het kijken naar het bouwjaar van het huis geeft vaak al een idee van de aanwezige isolatie. Alle nieuwbouwhuizen zijn uitgerust met goede isolatie, terwijl huizen die gebouwd zijn voor 1973 helemaal niet geïsoleerd zijn. Je hele huis opnieuw isoleren voor een beter energielabel is niet nodig. Zorg in plaats daarvan voor isolerend glas of het opwekken van zonne-energie. Ook nieuwe cv-ketels, die niet meer werken op gas, zorgen voor een beter energielabel. Deze ketels stoten geen CO2 meer uit en zijn dus beter voor het milieu. Om niet bedrogen uit te komen is het verstandig om verschillende merken van cv-ketels te vergelijken, want er zijn grote prijs- en kwaliteitsverschillen tussen merken en installatiebureaus. Met deze tips gebruik jij het energielabel voortaan in jouw voordeel.


Over de auteur: Advertorial

BouwKennis biedt een uitgebreid scala aan adverteer- en promotiemogelijkheden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Carmen of Carola via marcom@bouwkennis.nl.

Geef een reactie