Markt voor aluminium composiet en glas in de gevel

markthalOp een zonovergoten zaterdagmiddag onder het genot van een harinkie over de Rotterdamse markt struinen is op zich al geen straf. De Rotterdamse ambities reiken echter verder. Een 39 meter hoog hoefijzer verrijst aan de Binnenrotte. Over een maand zal het hoogste punt van de Markthal worden bereikt, waarmee de stad zich straks, althans qua markt, kan meten met Parijs, Londen, Barcelona, Istanbul en Boedapest. Meer dan 100 kramen en winkeltjes kunnen vanaf oktober 2014 hun waren aanbieden.

Rotterdam architectuurstad

Het bouwen zit de Rotterdammers in het bloed en de titel architectuurstad van Nederland maakt zelfs de nuchtere Rotterdammers stiekem een beetje trots. Afgezien van de Markthal is de Blaak en haar directe omgeving, met haar Kubuswoningen en gezichtsbepalende station ook fraai voorbeeld van gedurfde ontwerpen.

De Markthal zelf biedt de architecten, constructeurs en bouwers ook de nodige uitdagingen. De gevel bestaat uit gelamineerde glaspanelen die middels kabels bevestigd zijn. Dit kozijnloze ontwerp maakt dat de Markthal de grootste kabelnet glasgevels heeft binnen Europa.

Wederopbouw van Rotterdam

Het lijkt alsof er sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog non-stop aan de wederopbouw van Rotterdam is gewerkt. Op diverse locaties worden unieke projecten gerealiseerd. Wie met de trein aankomt, zal uitstappen op het nieuwe Centraal Station, dat met zijn karakteristieke gevel doet denken aan de boeg van een reusachtig schip. Een mooie verwijzing naar de status als wereldhaven.

Op een steenworp afstand van het CS fonkelt de gevel van CalypSO. Het ontwerp met overhellende glazen en aluminium composiet gevelvlakken is er op gericht een diamant na te bootsen. Ook de nieuwe Pauluskerk past qua ontwerp goed in het geheel, al is hier gekozen voor een volledig koperen gevel.

De aantrekkingskracht van gevels

Dat de gevel het paradepaardje van de architect is en dat daarmee echt een stempel gedrukt kan worden op het pand zijn niet voor niets clichés. Niets zal zo snel een glimlach op het gezicht van de architect toveren als het zien van de aantrekkingskracht die zijn of haar gevel kan hebben op een ieder die eraan voorbij loopt.

Het gebruik van gevelplaten speelt een belangrijke rol bij veel vernieuwende ontwerpen. Voor de toekomst verwachten architecten nog meer gebruik te gaan maken van aluminium composiet panelen. Uit recent onderzoek van Arch-Vision blijkt dat 46% van de Nederlandse architecten deze panelen de komende vijf jaar vaker zal gaan toepassen in de appartementenbouw. Nog eens 46% verwacht dat het gebruik gelijk zal blijven.

Dat aluminium composiet niet alleen in Nederland aan populariteit wint, blijkt ook uit het onderzoek. Met name in Spanje, maar ook in Italië, Polen en de UK wordt een forse stijging van het gebruik verwacht. De Fransen en Duitsers zien minder toekomst voor aluminium composiet, maar meer voor HPL. Het gebruik van aluminium composiet lijkt in Nederland ten koste te gaan van het HPL-gebruik aangezien 41% van mening is dat de High Pressure Laminate panelen minder gebruikt gaan worden. Naast aluminium composiet zal ook aluminium an sich populairder worden onder Nederlandse architecten. Slechts 4% zegt het minder te zullen gaan gebruiken en de helft verwacht een stijgend gebruik.

Terug naar Rotterdam…

Glazen gevel

Het grootste bouwproject binnen Nederland is momenteel De Rotterdam op de Kop van Zuid, pal naast het eigenzinnige KPN-gebouw. De gevel is naast staal en messing voor het grootste gedeelte in aluminium uitgevoerd. Maar liefst 9.200 m2 aluminium gevelelementen zullen in totaal nodig zijn.

Glas blijkt onder Europese architecten het meest populair qua gevelmateriaal. In alle landen verwacht men meer gebruik van glas in de gevel te zien. Naast Nederland zal ook in Italië het gebruik van HPL waarschijnlijk afnemen; 31% zegt het juist minder te gaan gebruiken.

Of alle toekomstvisies van de architecten ook daadwerkelijk naar de realiteit vertaald kunnen worden, blijft natuurlijk nog de vraag. Maar wie in een vrij uurtje een wandeling maakt vanaf het Centraal Station over de Erasmus- en de Willemsbrug naar Blaak kan in ieder geval zijn bouwhart ophalen.


Over de auteur: Ralitsa Ruseva

Ralitsa Ruseva is de international project manager van USP Marketing Consultancy met bijna tien jaar ervaring in de onderzoekswereld. In deze functie is zij verantwoordelijk voor internationale projecten voor toonaangevende klanten waaronder Wavin, Kingspan, Walraven en Scheldebouw. Daarnaast voert zij als project manager van Arch-Vision elk kwartaal in zes landen onderzoek onder Europese architecten uit naar de ontwikkelingen op de Europese bouwmarkt. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan actuele thema’s als duurzaamheid, mediagedrag, Building Information Modelling en design trends. “Architecten staan vooraan in de bouwketen en vormen daarmee een goede graadmeter om toekomstige ontwikkelingen in een vroeg stadium op te merken”.

Geef een reactie