Kunnen we bouwen op Mars?
Dit blog is geplaatst op 17 januari 2019
Als onze meest bewoonbare en bebouwbare buurplaneet heeft Mars de mensheid al eeuwenlang gefascineerd, zowel in de popcultuur als in de wetenschap. Maar komt er een dag waarop we Mars daadwerkelijk bebouwen en koloniseren? En zo ja – hoe dan? Ook al zijn de meningen hierover verdeeld, deze vier projecten laten zien dat er serieus over deze vraag wordt nagedacht.
1. De Zwitserse Tuin op Mars
Om op Mars te kunnen leven, is het belangrijk om de omstandigheden en uitdagingen goed te begrijpen. Daarom bouwen Zwitserse onderzoekers een ‘Marstuin’ om een CLUPI (Close-Up Imager) camera te testen. Deze camera wordt naar Mars gestuurd tijdens de ExoMars missie, die in 2020 van start gaat.
Nikolaus J. Kuhn, professor aan de universiteit van Bazel, vertelde aan de Zwitserse publieke omroep SRF: “We testen bijvoorbeeld hoe de Mars Rover over een steen moet rijden die we willen onderzoeken, in welke positie onze camera moet staan en welke zonneomstandigheden het beste zijn om beelden vast te leggen.”
Het idee is om met de camera het leven op Mars te testen en de omstandigheden te meten om er zeker van te zijn dat de planeet bewoonbaar is voor mensen.
2. Marsstenen
Maar als we Mars zouden koloniseren, hoe kunnen we er dan bouwen? Een low-tech maar verrassend effectief voorstel is om simpelweg de grond te bewerken met een hamer.
Wetenschappers van de Universiteit van Californië, San Diego, ontdekten dat deze bijna belachelijk eenvoudige techniek kan worden gebruikt om Marsstenen te maken die sterker zijn dan gewapend beton. Hoofdonderzoeker Yu Qiao en zijn team werkten met een NASA-simulatie van Marsgrond en ontdekten dat deze minuscule ijzeroxideverbindingen bevatte. Deze verbindingen kunnen onder druk de grond samenbinden om een sterke maar eenvoudige steen te vormen.
Qiao vertelde over het project: “We weten nog steeds niet hoe het uiteindelijke systeem er uit zou zien, maar een mogelijkheid is dat we een soort heisysteem nodig hebben. We hebben iets nodig om de hamer op te tillen en vervolgens de hamer los te laten om de grond te raken. Dit zou voldoende druk creëren om er een baksteen van te maken.”
Hoewel de steen hier op aarde is gemaakt, lijkt de zwaartekracht volgens Qiao geen belangrijke factor te zijn en zou het proces op Mars ook moeten werken.
3. Het Mars Ice House
Een andere mogelijkheid die wordt onderzocht is het gebruik van 3D-printen om structuren te creëren uit het ijs op Mars. In het Mars Ice House-project is geëxperimenteerd met het 3D-printen van ijs. Het team zegt een proces te hebben ontwikkeld dat het ondergrondse ijs op Mars in damp kan veranderen. Dit wordt vervolgens omgezet in vloeibaar water en gebruikt om vaste structuren te printen in een omgeving die koud genoeg is om onmiddellijk in vast ijs te veranderen.
Volgens het team schetst het Mars Ice House project “een installatie- en bouwvolgorde inclusief een landingsvoertuig, een uittrekbaar membraan en semiautonome robotprinters om zowel ondergronds ijs te verzamelen en op te slaan.”
4. De Marsstad van de VAE
Een Marstuin is één ding, maar de Verenigde Arabische Emiraten doen hier een schepje bovenop en willen een hele stad bouwen die de milieuomstandigheden op Mars simuleert.
Mars Scientific City maakt deel uit van de Emirates Mars Mission van het Mohammed Bin Rashid Space Centre, dat als doel heeft om binnen honderd jaar een levensvatbare menselijke kolonie op de planeet te vestigen. Eenmaal gebouwd zal een team een jaar lang in de stad wonen om strategieën te ontwikkelen om zich op de lange termijn op de planeet te kunnen vestigen.
Vooralsnog bestaan Marsbewoners in sciencefiction, maar de genoemde projecten laten zien dat er al serieuze stappen worden gezet om de planeet ooit te koloniseren. Wie weet wordt de fundering om morgen op Mars te kunnen bouwen, vandaag al gelegd.
3 juli 2018 20:00
Dirk van der Lee reageerde op De medewerker aan het stuur met: Geweldige blog van Elske! Ze slaat de spijker op zijn kop. Juist de uitdaging om de medewerker 'mee' krijgen als…
3 juli 2018 20:00
Dirk van der Lee reageerde op De medewerker aan het stuur met: Geweldige blog van Elske! Ze slaat de spijker op zijn kop. Juist de uitdaging om de medewerker 'mee' krijgen als…
15 juni 2018 15:49
VNOM reageerde op Eens houdt de werkloosheid op… en dan? met: In de Techniek zijn er nog genoeg openstaande vacatures. Bekijk de vacatures op https://www.vnom.nl/nl/technische-vacatures .