Kavel verkopen? 5 tips die je aan geïnteresseerden kunt meegeven

sign-576334_960_720Het verkopen van een kavel kan lastig zijn. Want hoe aantrekkelijk ziet een stuk grond er nou eigenlijk uit? Als een geïnteresseerde zich meldt, wil je hem of haar helpen bij het maken van de juiste keuze. Maar hoe kun je dat (als makelaar) het beste aanpakken? In dit blog vind je 5 tips over zaken die je aan een potentiële koper kunt meegeven.

1. ‘Verdiep je in de vormen van zelfbouw’

Een eerste tip aan een mogelijke koper, is om zich te verdiepen in de verschillende vormen van zelfbouw. Wat past het beste bij hem of haar? Dat kan namelijk een rol spelen bij het uitkiezen van de juiste kavel. Er zijn drie keuzes: alleen, samen met een groep of co-creatie.

PO
Particulier opdrachtgeverschap (PO) is een ander woord voor zelfbouw. De koper geeft dan de opdracht aan een aannemer en architect om een eigen huis te realiseren. Dit gebeurt als particulier, niet als bouwbedrijf. Ziet de geïnteresseerde het zitten om een zelfbouwproject te leiden? Dan is dit wellicht een goede optie.

CPO
In geval van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) gaat een groep particulieren aan de slag om een wooncomplex te bouwen. Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld een oude fabriek. Met z’n allen is er meer slagkracht en geld, maar een goede samenwerking is dan wel belangrijk. Een CPO schakelt dan ook vaak een projectleider in.

MO
De laatste vorm is het mede-opdrachtgeverschap (MO). Dit houdt een co-creatie in tussen de projectontwikkelaar en de toekomstige bewoners. Kopers hebben weliswaar veel inspraak op het proces, maar er is wel maar één opdrachtgever.

2. ‘Bekijk het bestemmingsplan’

Zorg dat de geïnteresseerde op de hoogte is van het bestemmingsplan van de kavel. Als hij of zij van plan is een huis erop te bouwen, moet het perceel wel een woonbestemming hebben. Stel, het stuk grond heeft bijvoorbeeld een agrarische bestemming. Dan kan de potentiële koper alsnog bouwen, maar heeft hij of zij daarvoor wel eerst een omgevingsvergunning nodig. Dit zorgt dus voor extra papierwerk en kosten. En niet te vergeten onzekerheid, zonder vergunning kan er namelijk niet gebouwd worden.

3. ‘Check de randvoorwaarden en beeldkwaliteitsplan’

Het kan zomaar zijn dat de geïnteresseerde al precies weet hoe de woning eruit moet komen te zien. Dat klinkt goed! Maar of dit perfecte plaatje daadwerkelijk gebouwd kan worden, hangt van meerdere factoren af. Bijvoorbeeld de randvoorwaarden die voor het stuk bouwgrond gelden. Deze staan vermeld in de uitgiftevoorwaarden of het koopcontract van de grond.

Verder kunnen er eisen vanuit de gemeente gesteld worden. Er kan namelijk een beeldkwaliteitsplan bepaald zijn waarmee eisen aan de nieuwe woning worden gesteld. Denk bijvoorbeeld aan eisen voor de gevel. De randvoorwaarden en het beeldkwaliteitsplan kunnen de vrijheid in bouwkeuzes beperken. Daar moet de potentiële koper zich wel bewust van zijn.

4. ‘Neem een architect of bouwspecialist mee’

Sommige geïnteresseerden hebben geen ervaring met kavels en zelfbouw. Het kan voor hen dus lastig zijn om de juiste keuze te maken. Geef daarom als tip dat hij of zij een architect of andere bouwspecialist meeneemt, voordat er een definitieve beslissing genomen wordt. Iemand met veel ervaring op dit gebied kan de potentiële koper namelijk inzicht geven in mogelijkheden en beperkingen. Ook kunnen zij advies geven over de mogelijkheden op het gebied van duurzaam bouwen, een trend die nog steeds doorzet. Op kavels worden steeds meer klimaatneutrale woningen gebouwd.

5. ‘Controleer je financiële mogelijkheden’

Een geïnteresseerde kan de kavel natuurlijk pas echt kopen als dit financieel gezien ook kan. Daarvoor wordt in de meeste gevallen een hypotheek afgesloten. Wijs een mogelijke koper daarom op de kosten van een kavel. Zo betaalt een koper naast de kavelprijs ook een overdrachtsbelasting van 6%. Is de grond al bouwrijp? Dan betaalt men 19% BTW over de koopsom, in plaats van de overdrachtsbelasting. Daarbij komen nog de kosten voor de eigendomsakte bij de notaris van 1,5% a 2%.

Aardig wat kosten, en dan is het huis nog niet eens gebouwd. Door de potentiële koper bewust te laten maken van het totale kostenplaatje, kan hij of zij bepalen of de kavel geschikt is. Is de maximale hypotheek voldoende? Begrijpelijk dat de geïnteresseerde hierbij wat hulp kan gebruiken. Raad hem of haar daarom aan om hypotheekadvies in te winnen.

Zo. Dit waren de 5 tips die je als verkoper mee kunt geven aan een geïnteresseerde in de kavel. Je kunt ook deze checklist overhandigen, hierin staat alles wat bij zelfbouw komt kijken op een rijtje.


Over de auteur: Olivier Tardieu

Olivier is werkzaam als Managing Director bij online hypotheekkantoor eyeOpen. Hier maken zij het mogelijk voor particulieren om online de financiering (hypotheek) van een nieuwe woning te regelen. Zo kunnen woningzoekenden op de website van eyeOpen de verschillende hypotheekproducten van banken vergelijken én afsluiten. Een vernieuwend digitaal concept in de woonbranche dat het afsluiten van hypotheek makkelijker, inzichtelijker en sneller maakt. In zijn columns zal Olivier informatie en zijn visie geven over de raakvlakken in de bouwwereld en de financiële wereld.

Geef een reactie