Innovaties op het gebied van bevestigingsmaterialen

In sommige markten lijken innovaties niet of nauwelijks te bestaan. Neem bijvoorbeeld traditionele bouwmaterialen als schroeven, bouten en pluggen. Deze lijken al tientallen jaren min of meer onveranderd. Wellicht dat de samenstelling van de materialen is verandert waardoor de duurzaamheid verbetert maar qua vorm en uiterlijk lijkt er weinig te zijn veranderd. Maar schijn bedriegt.

Doorlopende productinnovaties bij schroeven

Het mogen dan traditionele producten lijken maar toch wordt er doorlopend geïnnoveerd op producten als schroeven en pluggen. Fabrikanten besteden grote budgetten aan testen en verder optimaliseren van hun producten. Door constant (kleine) verbeteringen door te voeren gaan hun producten langer mee, kunnen ze makkelijker en sneller verwerkt worden en worden ze goedkoper.

Neem bijvoorbeeld een product als de vlonderschroef. Vroeger bestond deze uit standaard roestvast materiaal met schroefdraad en een philips of pozidriv kop. Dat is tegenwoordig wel anders. Een beetje knappe vlonderschroef heeft tegenwoordig een RVS coating waardoor ze nog roestvaster zijn en daarnaast een stuk sterker zijn dan vroeger. Hierdoor is de kans dat ze breken vrijwel nihil. Daarnaast hebben ze freesribben, die ervoor zorgen dat de schroef netjes verzinkt. Ook hebben ze een speciale boorpunt waardoor je niet meer hoeft voor te boren. De spoed is groter geworden (het schroefdraad staat verder uit elkaar), dit betekent dat ze sneller ingedraaid en dus verwerkt kunnen worden en hierbij minder acculading van uw schroefmachine gebruiken. Tot slot wordt nu vaak gekozen voor een Torx schroefkop waardoor de krachten beter overgebracht worden op de schroef.

Benieuwd hoe die nieuwe vlonderschroeven er dan precies uitzien? Bekijk de nieuwe vlonderschroeven bijvoorbeeld eens op Schroevengroothandel.nl.

Pluggen

Ook in pluggenland hebben de fabrikanten niet stilgezeten. Merken als Fischer en Toggler innoveren aan de lopende band. Door te vernieuwen met verschillende materialen in dezelfde plug kunnen de huidige pluggen veel hogere belastingwaardes aan dan vroeger. De plug is nu ook zo gemaakt dat hij zichzelf vormt naar de bevestigingsondergrond waarin hij wordt gebruikt om zo de beste werking te krijgen. Tot slot zorgen toevoegingen als anti-rotatievleugels, verschillende nieuwe materialen met verschillende hardheden en een dunne kraag voor extra verwerkingsgemak.

Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat een plug langer meegaat, dat hij meer draagvermogen heeft en vooral dat hij makkelijker te verwerken is. Wat voor de verwerker natuurlijk enorme tijdswinst oplevert.

Overige innovaties

Ook in andere productgroepen van de bevestigingsmaterialen wordt volop geïnnoveerd. Door constant te blijven experimenteren met materialen wordt de hardheid en duurzaamheid van producten als slotbouten en houtdraadbouten constant verlengt. Soms is juist ook meer flexibiliteit van het materiaal gewenst, indien er dan kracht op komt te staan dan buigt het een beetje mee waardoor het niet afbreekt.

Wanneer u de volgende keer een doosje met bevestigingsmaterialen ziet, denk dan nog eens aan hoeveel ontwikkeling er in die kleine producten zit om ons leven wat makkelijker en veiliger te maken.


Geef een reactie