Houd BIM simpel. Wat deel jij?

BIM planners“Hoe leg je in Jip & Janneke taal uit wat BIM inhoudt?” Die vraag werd mij onlangs tijdens een bijeenkomst gesteld. Dat zette me aan het denken. Heb je het over BIM dan gaat het al snel over de tool of de software. Wat je ermee wilt bereiken, dat vergeten we soms in deze branche.

Waar draait BIM nu werkelijk om? Voor mij persoonlijk is de software slechts het gereedschap, maar wat je ermee wilt maken daar gaat het om. BIM is dan een middel om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Je bouwt virtueel, creëert inzicht en bent onaangename verrassingen voor. Alle relevante informatie wordt hiervoor met elkaar verbonden.

Waarom? Zodat mensen van elkaar kunnen leren en dat komt het hele project ten goede. Je hoeft zeker niet alles met elkaar te delen. Je deelt wat relevant is en daarmee werk je aan een goed model en realiseer je jouw doelstellingen. Of dat nu kostenbesparingen zijn, het verwezenlijken van de bedrijfsstrategie is of het neerzetten van de juiste constructie.

We houden het simpel. Ik begin vandaag en deel deze blog. Wat deel jij?


Over de auteur: Sander Lijbers

Sander Lijbers is Industry Manager voor bouw, civiel en infra bij Autodesk in de Benelux. In zijn visie is ICT de sleutel tot duurzaam succes in deze sectoren. Door kennis vast te leggen en te delen kunnen architecten, engineers, aannemers, gebouwbeheerders en eigenaren beter communiceren en samen tot een zo optimaal mogelijk resultaat komen. Om zijn relaties goed te adviseren, houdt Sander de ontwikkelingen op het gebied van ICT in de bouw en civiele techniek scherp in de gaten. Zijn bevindingen deelt hij op dit blog.

Geef een reactie