Het huis van de toekomst
Dit blog is geplaatst op 19 september 2012
Het is 2022. U wordt wakker en doet een plas. Terwijl u uw handen wast herinnert de badkamerspiegel u aan uw eerste afspraak die dag: ”Om half tien moet u bij de tandarts zijn, nog een uur voor u de deur uit moet.” Met water uit uw eigen warmwaterbron in de achtertuin neemt u een douche, kokendheet water uit een heetwatermeer drie kilometer diep in de grond.
Als u even later een eitje bakt, belt uw dochter. Haar foto verschijnt op het glazen aanrechtblad. U tikt erop en het videogesprek begint. Aan tafel gaat het babbeltje gewoon door, want ook daar is uw pratende oogappel te zien. Net als op alle glazen projectieplaatsen in huis. De koelkast vertelt hoeveel koolhydraten u die dag nog mag eten. In een wip bent u de deur uit. Geen gedoe met sleutelbossen en dievensloten. U doet de boel op slot met uw vingerafdruk.
Het huis van de toekomst barst van de technologische snufjes. Daardoor zal het veel meer functies hebben dan nu. We winkelen er ook, raadplegen de huisarts op onze tv met breedbandverbinding en genereren onze eigen energie. Dat alles is dichterbij dan u denkt. In 2015 is zonne-energie concurrerend met gewone energie.
De zonnecellen worden steeds kleiner. Via verf kunt u met een buitenmuur zonne-energie opvangen. En zonnecellen heb je ook al in ramen en zonwering. Een huis kan een deel van zijn energie dus zelf genereren. Volkswagen bouwt nu al een thuisenergiecentrale, de EcoBlue. Een autofabrikant die de woonmarkt betreedt! Er zullen meer van dit soort nieuwe spelers komen. Zeg straks niet dat ik u niet gewaarschuwd heb!
Koel bouwen wordt een grote opgave. Gemiddeld gaat de temperatuur twee graden omhoog. U kunt daar bijvoorbeeld rekening mee houden door terug te gaan naar kleinere vensters. Qua stand van het huis gaan we terug naar de middeleeuwen: huizen gericht op het oosten en westen, niet op het zuiden.
Dit huis van de toekomst verkopen is géén issue. De consument zal wel moeten. Zoals je nu geen huis bouwt zonder badkamer, bouw je straks niet zonder slimme technologie en ingebouwde water- en energie-oplossingen. Wil de consument daar wel voor betalen? Als hij de keus heeft niet. Kijk maar naar de foodsector. In het boek ‘The Future of Food’ dat in oktober verschijnt, constateer ik dat de consument wel geïnteresseerd is in duurzame producten maar daar niet extra voor wil betalen. Zolang er kiloknallers zijn, legt hij die in zijn winkelmandje. Dit gaat veranderen want we lopen tegen de grenzen van onze mogelijkheden aan.
Ik zou nu al per woonwijk van die warmwaterbronnen aan gaan leggen. Heetwatermeren in de Nederlandse bodem zijn een gouden kans. Het kost misschien € 10.000 per huishouden maar daarna heb je nooit meer energiekosten. En minstens zo belangrijk: u staat dan alvast met 1-0 voor op de toekomstige concurrent.
18 februari 2021 11:35
Benno Nijenhuis reageerde op B2B2C: de consument als klant van je B2B-bedrijf met: Hallo Saskia, een interessant onderwerp dat bij ons ook hoog op de agenda staat. Hebben jullie meer ervaring cq voorbeelden?
3 juli 2018 20:00
Dirk van der Lee reageerde op De medewerker aan het stuur met: Geweldige blog van Elske! Ze slaat de spijker op zijn kop. Juist de uitdaging om de medewerker 'mee' krijgen als…
3 juli 2018 20:00
Dirk van der Lee reageerde op De medewerker aan het stuur met: Geweldige blog van Elske! Ze slaat de spijker op zijn kop. Juist de uitdaging om de medewerker 'mee' krijgen als…