Een eigen bedrijf in de elektro

Kriebelt het als volleerd elektricien? Je beschikt over ruime ervaring in de woningbouw en utiliteitsbouw. Je hebt de opleidingen en je hebt een duidelijke visie en ideeën over de installatietechniek. Je werkt bij een installatiebedrijf, maar het liefst zou je een eigen bedrijf willen. Maak een ondernemersplan en bekijk dan de kansen, maar ook de risico’s.

Ondernemersplan

In het ondernemers- of bedrijfsplan geef je de mogelijkheden over jouw toekomstig bedrijf. Hoe ga je de uitvoering handen en voeten geven. Wie zijn geïnteresseerd in jouw vaardigheden en wat kan ik voor omzet en winst realiseren. Heb ik vreemd kapitaal nodig voor een bedrijfsauto, gereedschap of bedrijfspand? Belangrijk is ook of jij een concurrentiebeding hebt bij de huidige werkgever. Dit zou een omzetbeperking voor een bepaalde tijd kunnen betekenen.

Eenmanszaak en btw-registratie

Er zijn mogelijk meerdere vragen, maar heb je de knoop doorgehakt dan maak je een begin door een inschrijving in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Ofschoon er diverse rechtsvormen zijn, is de eenmanszaak een juiste keuze. De Kamer geeft de gegevens door aan de belastingdienst. Dit betekent dat je een eigen btw-nummer krijgt toegekend die haast identiek is aan jouw Burgerservicenummer.

Je voert zelfstandig de administratie of je besteedt die uit. De belastingdienst verwacht dat je dit ordentelijk doet en tijdig de aangiften verzorgt. Uiteindelijk dient er jaarlijks een verlies en winstrekening te worden opgemaakt inclusief de aangifte van de inkomstenbelasting en Zorgverzekeringswet.

Omzet

Het binnenhalen van omzet is het doen van acquisities. Je hebt verschillende opdrachtgevers nodig om dit te realiseren. Een website openen is een begin, maar het actief benaderen van potentiele bedrijven is een must. Dit houdt niet op als je een opdracht binnen hebt. Belangrijk is dat je een netwerk van bedrijven creëert. Deze bedrijven weten jou te vinden als er werk is in de installatietechniek. In de huidige tijd is er genoeg te doen in de woningbouw, maar dat kan veranderen.

Naast omzet zijn er kosten. Omzet minus de bedrijfskosten is jouw inkomen oftewel winst. De belastingdienst kent een drietal vrijstellingen als (beginnend)ondernemer. Aftrekbaar zijn bedrijfskosten en bijvoorbeeld een premie voor arbeidsongeschiktheid en het inkopen van elektrotechnische materialen. Elektrobode biedt een groot aanbod en goede service. Bij inkoop is vertrouwen belangrijk, want geen of te laat geleverde materialen betekent geen werk. Naast de genoemde vrijstellingen bestaat er een investeringsaftrek bij bepaalde investeringen. Ook zijn er fiscale regelingen voor een oudedagsvoorziening.

Ondernemen is ook een vak. Goede werkeigenschappen alleen is niet voldoende. Het vereist ook andere vaardigheden om een eigen bedrijf tot een succes te maken. Met doorzettingsvermogen, visie en hard willen werken, ben je al een heel eind.


Geef een reactie