Een circulaire bouweconomie… if not now, then when?

Het is nog steeds heet in Eindhoven van de snelkookpan aan ideeën die elk jaar ontstaat tijdens de Dutch Design Week (DDW). Geheel in het teken van DDW’s motto van 2019 ‘If not now, then when?’ hebben wij de vlam nog hoger gezet en beleefde we tijdens deze week samen met onze relaties de primeur van Rabobank’s nieuwe programma Circulair Ondernemen in 1 Dag voor de Bouw. Twintig aannemers, producenten, installateurs, slopers en opdrachtgevers in de bouw- en vastgoedsector uit de regio Brabant en Limburg ontmoetten elkaar om circulaire kansen te ontdekken en mogelijke samenwerkingen te verkennen. Een snelkookpan vol met ideeën, interacties, speeddates en snelle verbindingen. Want: if not now, then when?
Use – use – use – use – use

Een circulaire bouweconomie wordt het nieuwe normaal en dat vraagt iets van iedereen in de bouw- en vastgoedsector. We moeten van het take – use – waste principe waarop we materialen, elementen en grondstoffen gebruiken naar een take – use – use – use aanpak. De circulaire bouweconomie is echter geen puur technisch vraagstuk, het raakt bovenal de manier waarop we samenwerken, risico’s verdelen en naar restwaarde kijken.

Ronddraaien in een kring kan soms heel efficiënt zijn

Bij een circulaire bouweconomie hoort volgens ons ook een circulaire bouwketen. Dit is dan ook het uitgangspunt geweest om het programma Circulair Ondernemen in 1 Dag voor de Bouw te ontwikkelen. Om echt circulaire stappen te zetten en impact te maken zullen de verschillende branches in de bouwketen elkaar op moeten opzoeken. Het ontdekken van een circulair business model kan je volgens ons niet in isolement doen.

We hebben als ondersteuning voor de deelnemers aan ons programma de top-10 van circulaire kansen per branche op een rij – nee pardon – in een cirkel gezet. Dit kan je zien in het plaatje. Want in de circulaire economie geldt dat er geen geïsoleerde en volgorderijke rij van oplossingen bestaat. Juist het samenspel tussen onder andere techniek, medewerkersbetrokkenheid, sociale impact en ketensamenwerking leidt tot een succesvolle circulaire propositie en verdienmodel. Door de kansen per branche bovendien aan elkaar te leggen als pizzapunten willen we aangeven dat de circulaire kans van de één aanhaakt bij de circulaire kans van de ander en dat alles ergens samenkomt. Het kan je soms duizelen, maar toch is het ronddraaien in een kring in dit geval hartstikke efficiënt.

Frisse bries, now!

De overgang naar een circulaire bouweconomie vraagt om transparantie en de wil om te veranderen en het oude los te laten. Dat is spannend en soms ook onwennig, maar als je eenmaal in beweging bent gekomen en er zelfs een samenwerking gloort aan de horizon, dan wil je gewoon niet meer stoppen. Die frisse bries in je hoofd is best eens lekker. De deelnemers aan ons programma kunnen dat beamen, want uitspraken als “ik heb een game changing inzicht verkregen” en het feit dat verschillende deelnemers elkaar nogmaals zullen opzoeken om het gesprek een slag dieper te voeren geeft wat mij betreft aan dat we met z’n alle op de goede weg zitten! Missie geslaagd. When? Now!

 

Zie ook dit succesverhaal uit een van onze andere programma’s: https://www.youtube.com/watch?v=-UaR2paddlM

Bedrijven die interesse hebben om meer te weten over circulair bouwen en wat Rabobank hierin kan betekenen kunnen zich richten tot de Circulair Ondernemen Desk via circulair.ondernemen@rabobank.nl


Over de auteur: Martje FraaijeLaatste blogs:

    Geef een reactie