Duurzaam ondernemen met een koninklijk randje?

 

Inschrijving Koning Willem I Prijs geopend

Koning Willem I prijsDe Oscars van het bedrijfsleven worden ze wel genoemd: de tweejaarlijkse prestigieuze Koning Willem I Prijs en de Plaquette voor Duurzaam ondernemerschap. De prijzen zijn vernoemd naar de eerste koning van Oranje, die over een uitzonderlijke koopmansgeest beschikte, en zette het ondernemende karakter van Nederland in de schijnwerpers. De inschrijfperiode voor de editie van 2018 is weer van start gegaan. Als trotse voorzitter van de vakjury voor de duurzaamheidsplaquette, ben ik zeer benieuwd naar de verhalen van al die ondernemers die elke dag weer bezig zijn met oplossingen voor een duurzame economie. Zij zijn niet altijd even zichtbaar aan het werk. En hun successen mogen we best wat meer vieren. We hebben tenslotte nog veel meer ondernemerschap nodig!

De uitdagingen waar we voor staan zijn groot. Internationaal, nationaal en lokaal. Ik ben ervan overtuigd dat de oplossingen vooral moeten komen vanuit het bedrijfsleven en dat een betere wereld begint bij ondernemers. Zij hebben meer handelingsperspectief dan bijvoorbeeld overheden. Zij gaan aan de slag en creëren waarde. We kunnen ze niet genoeg hebben, die creatieve, innovatieve ondernemers. Om goede, eerlijke producten te maken of aan te bieden. Om oplossingen te bedenken voor thema’s als klimaatverandering, leefbare steden, hongerbestrijding, gezondheid. Om te zorgen dat we komen tot een nieuwe, circulaire economie waar iedereen van profiteert. Eerdere winnaars Normteq en Coöperatie TexelEnergie zijn van die voorbeelden. En dat geldt ook voor de ondernemingen uit de top 12 van de vorige editie.

Van kiemplant tot fotorolletje

De prijswinnaar van de laatste editie is bijvoorbeeld Koppert Cress, een onderneming uit de tuinbouwsector die unieke cressen teelt; kiemplanten zoals waterkers. Het bedrijf durft met zijn micro-groenten op een heel andere manier dan gebruikelijk de markt te benaderen. Zo worden de eindgebruikers, vooral koks, betrokken en geïnspireerd. Bijvoorbeeld door zogenaamde Cressperience. Ook zet het bedrijf al jaren in op een duurzame teelt door gebruik te maken van technologische innovaties in de kassen. Denk aan glas dat een betere lichtverdeling geeft, warmteterugwinning, een dak van zonnecellen. Koppert Cress zet het zich daarnaast actief in voor gezonde voeding. Het winnen van de prijs is een welverdiende erkenning voor hun innovatieve aanpak.

Koppert Cress bevond zich in de laatste verkiezingsronde overigens in zeer goed gezelschap. Want ook Fairphone en FUJIFILM Manufacturing Europe maakten kans op de hoofdprijs. Twee prachtige bedrijven, die ook weer vanuit een totaal verschillende hoek met duurzaam ondernemerschap bezig zijn. Zo beïnvloedt Fairphone al ondernemend de zeer complexe productieketen van elektronica door een eerlijkere telefoon op de markt te brengen, zoals oprichter Bas van Abel in een interview met Duurzaamheid.nl zegt: ‘Ik wil het systeem in de kern veranderen. Door er een onderdeel van te worden kan ik het begrijpen en ontrafelen.

FUJIFILM vond zichzelf opnieuw uit na het tijdperk van de fotorolletjes. Door te blijven innoveren wordt de unieke kennis over membraantechnologie ingezet voor andere, duurzame toepassingen. Bijvoorbeeld op de Afsluitdijk, waar membraantechnologie gebruikt wordt bij de opwekking van blauwe energie. En zo zijn er nog heel wat andere duurzame toepassingen – en dus afzetmarkten – denkbaar. Daarvoor zoekt het bedrijf ook heel actief de samenwerking op, kunnen we lezen in dit interview met Peter Struik, directeur van FUJIFILM Manufacturing Europe.

Selectie van 12 kanshebbers

Met deze voorbeelden in het achterhoofd, kijk ik al enorm naar uit naar volgend jaar. Dan ga ik samen met een geweldige vakjury van toppers uit de overheid, wetenschap, het onderwijs en het bedrijfsleven, meer te weten komen over al die prachtige ondernemingen die zich inschrijven. De vakjury beoordeelt de inzendingen en selecteert in eerste instantie een top 12 van kanshebbers. Deze bedrijven krijgen nog aanvullende vragen, zodat de jury uit deze twaalf weer drie genomineerden kan kiezen. Het bestuur van de stichting bepaalt uiteindelijk de winnaar. En die wordt tijdens een feestelijke uitreiking bekendgemaakt door niemand minder dan Koningin Máxima, erevoorzitter van de stichting.

Laat zien wat kan en doe mee

Meedingen naar de Oscars van het bedrijfsleven is een geweldige kans, ook voor duurzame ondernemingen in de bouwsector. Het is een bevestiging van goed, duurzaam ondernemerschap, het biedt een netwerkclub waar elke onderneming bij wil horen en het zet je bedrijf op een mooie manier in de kijker. Wat mij betreft zijn prijzen als de Koning Willem I Plaquette voor duurzaam ondernemerschap ontzettend belangrijk voor de duurzame, circulaire economie waar we graag naartoe willen. Goede voorbeelden van ondernemerschap laten zien wat er kan en verleiden anderen om te volgen. Om succes te krijgen, heb je succes nodig.

Een warme oproep dus: duurzame onderneming? Inschrijven voor de Duurzaamheidsplaquette kan tot 31 januari 2018 op de site van de Koning Willem I Stichting.


Over de auteur: Anne-Marie Rakhorst

Anne-Marie is ondernemer, investeerder en publicist op het gebied van duurzaamheid. Zo is ze oprichter en eigenaar van het onafhankelijke platform Duurzaamheid.nl en van het initiatief ‘17 doelen die je deelt’, dat Nederland kennis laat maken met de Sustainable Development Goals. Eerder richtte ze het succesvolle bedrijf Search Ingenieursbureau op. In de afgelopen jaren publiceerde ze verschillende boeken, waaronder 'Geld stuurt de wereld; jij bepaalt de koers'. Over (circulair) ondernemen, de Sustainable Development Goals en duurzaam geld spreekt ze regelmatig in de media en op congressen. Anne-Marie is actief in verschillende besturen, commissariaten en initiatieven zoals de Koning Willem I Prijs, Transitieagenda Consumptiegoederen, Human Cities Coalition, SDG Charter en Slum Dwellers International.

Geef een reactie