Durf te kiezen voor innovatief energiemanagement
Dit blog is geplaatst op 12 november 2012
Ontzettend leuk dat ik gevraagd ben om blogs te schrijven voor BouwKennis. Nog maar kort online, maar nu al een interessante ontmoetingsplek voor de bouw. Aangenaam, mijn naam is Anne-Marie Rakhorst. Ik hou me bezig met duurzaam ondernemen. Mijn bedrijf Search bouwt op heel veel manieren aan een veilige en duurzame leefomgeving. En we inspireren anderen om hetzelfde te doen.
De kracht van duurzaam veranderen
Vanuit die invalshoek schrijf ik ook boeken. In oktober verscheen De kracht van duurzaam veranderen. Centrale vraag: hoe zet ik me als organisatie duurzaam in met meer rendement, betere samenwerkingsvormen en loyale werknemers, klanten en aandeelhouders? Hiervoor voerde ik gesprekken met CEO’s van nationale en internationale bedrijven, met visionairs uit overheid en wetenschap, en met economen. De overtuigende voorbeelden van Desso, Bavaria, DSM, Marks & Spencer en Unilever informeren en enthousiasmeren.
Gebruik je innovatiekracht
De boodschap die ik in De kracht van duurzaam veranderen en tijdens mijn werk uitdraag? De wereld is aan het veranderen. De hoogste tijd dus om als bedrijf optimaal gebruik te maken van je innovatiekracht. Wie slim is en met een open blik de wereld in kijkt, kan veel geld besparen. In deze blog zoom ik in op het thema energie.
Enorm besparingspotentieel
Energie is een meer dan boeiend thema. Er zijn enorm veel gebouwen met een niet optimaal energiemanagement. En dat terwijl er zoveel winst te behalen is door heel goed te kijken wat een gebouw nodig heeft voor meer rendement. Niet alleen installatietechnisch, maar vooral ook met de omgeving en gebruikers in het achterhoofd. De winst zit uiteindelijk vooral in het totaalplaatje.
Energievraagstuk vanuit breed perspectief
Daarom brachten we eerder dit jaar het duolabel op de markt, een methode waarbij er maximale aandacht is voor gebouw, inrichting en huurders. Het duolabel kent een eenduidig principe: de kansen voor de huurder en gebouweigenaar worden ieder afzonderlijk meegenomen om de energieprestaties van het pand te verbeteren. Eigenaar en huurder krijgen inzicht in wat het besparingspotentieel is en hoe dit op een praktische manier kan worden gerealiseerd. Kortom: het energievraagstuk wordt vanuit meerdere invalshoeken bekeken. Dat loont.
Contact!
Want waarom alleen focussen op installaties als er nog veel meer bespaard kan worden door het integrale aspect van het gebouw in ogenschouw te nemen. Deze aanpak levert verrassende oplossingen op: huurders en gebouweigenaren komen letterlijk met elkaar in contact en dan blijkt dat hun belangen eigenlijk grotendeels parallel lopen.
Simpel en doeltreffend
En waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Het zijn vaak de simpele oplossingen die voor de grootste besparingen zorgen, juist in de bouw. Vaak wordt een energiezuinige installatie zomaar ergens in de ruimte neergezet, terwijl het juist de strategische plek is die voor extra besparingen zorgt. Het kan een geniale zet zijn om een installatie twintig meter verderop te plaatsen, zodat de restwarmte op een heel natuurlijke manier opnieuw ingezet kan worden.
Interessante businesscase
Het onderscheidend vermogen zit dus niet in het energielabel zelf. Ruim 80% van de winkels is voorzien van energielabel A. Het verschil wordt gemaakt in de manier waarop binnen gebouwen met energie omgegaan wordt. Een open blik op het energievraagstuk levert interessante businesscases op. Nederland kent veel mooie voorbeelden van innovatief energiemanagement.
Energiemanagement ten top
Neem het winkelbestand van Syntrus Achmea, met wie het duolabel samen ontwikkeld werd. In korte tijd werden ruim 1300 winkels onderzocht: er werd gekeken hoe de energiekosten in de winkels omlaag konden. Huurders en gebouweigenaren kregen beiden inzicht in wat zij kunnen doen voor maximaal rendement. De adviezen op maat waren heel praktisch en direct uitvoerbaar. We hielden rekening met beide partijen afzonderlijk en dat zorgde voor duidelijkheid: energiemanagement ten top.
Ik kijk ernaar uit om op deze plek verder met u in gesprek te gaan. Tot de volgende keer.
Ik was er bij toen je in 2000 gekozen werd tot Zakenvrouw van het jaar. Maar wat ik ijzersterk vond, was dat wij prompt de volgende dag een uitgebreide set informatie per post ontvingen over jouw bedrijf. Het simpele feit, dat ik dat nu na 12 jaar nog weet moet het bewijs zijn dat het destijds veel indruk op mij heeft gemaakt. Af en toe volg ik je nog wel eens in de media.
Ruud Visser