Deze 7 fabrikanten profiteren van BIM

Van installateur tot constructeur en van architect tot beheerder; inmiddels wordt BIM breed ingezet om de samenwerking in de bouw te verbeteren. Transparante en accurate content is hierbij onmisbaar geworden.

Dit is hoe 7 toonaangevende fabrikanten hierop inspelen:

1. Brink Climate Systems

Fabrikanten merken dat de vraag naar goede BIM-content stijgt. Brink Climate Systems biedt bijvoorbeeld inmiddels verschillende innovatieve ventilatie-oplossingen aan op MEPcontent. Voorbeelden zijn het decentrale ventilatiesysteem Air 70 en de luchtverwarmingssystemen Elan en Allure. Simon van de Kamp, adviseur Installatieconcepten bij Brink Climate Systems, vertelt dat het gebruik van hun content op MEPcontent, jaarlijks met maar liefst 25% toeneemt. Simon: “Dit kunnen we snel zien in het mooie dashboard dat wij als fabrikant op MEPcontent beschikbaar hebben.”

2. Barcol-Air

Ook Lars Wiersma, technisch directeur en export manager bij Barcol-Air, ziet een stijgende lijn in de vraag naar content; “Gebruikers willen content die qua afmetingen en grootte 100% overeenkomt met het product, zodat een project wordt opgeleverd dat in de realiteit echt werkt.”

Het samenbrengen van verschillende databronnen in content ziet Wiersma als de toekomst voor BIM-content. “Het verrijken van content door het toevoegen van relevante data gaat ervoor zorgen dat alle stakeholders in een bouwproject eenvoudig data kunnen opvragen voor specifieke producten. Men kan een product aanklikken in het model, dat direct data weergeeft over onderhoud, vervangingsdelen en prijzen. Hierdoor worden snelheids- en efficiëntievoordelen in de gehele keten behaald, van ontwerp tot oplevering en onderhoud.”

3. Ubbink

Ubbink is specialist in rookgasafvoer- en ventilatiesystemen en oplossingen voor lucht- en waterdicht bouwen en begon een aantal jaar geleden met het BIM-ready maken van hun producten.

Mark Bloem, project manager sales, vertelt: “Wij zijn een aantal jaar geleden gestart met het BIM-ready maken van onze producten om aan de vraag vanuit de markt te kunnen voldoen. We zijn begonnen met onze soloproducten en stellen ook diverse complete systemen in de BIM-bibliotheek beschikbaar. Zoals ons Air Excellent luchtverdeelsysteem, waarvan alle componenten al zijn opgenomen. De engineer hoeft hierdoor niet meer op zoek te gaan naar losse componenten, met een effectiviteitsverhoging in de ontwerpfase tot gevolg.

De BIM-aanpak van Ubbink heeft geleid tot diverse voordelen, vertelt Mark: “Allereerst kunnen faalkosten al in het BIM-model geëlimineerd worden door clash controles uit te voeren. Doordat onze producten veelal vanaf de ontwerpfase in het model staan, worden ze bovendien vaker afgenomen. Een win-winsituatie.” – Mark Bloem, project manager sales bij Ubbink Nederland.

4. Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric heeft een duidelijke missie: innovatieve technologieën in de maatschappij brengen om zo een betere toekomst te creëren. BIM speelt hierbij een belangrijke rol voor de fabrikant van HVAC-systemen. Technical marketing manager bij Mitsubishi Europe Paul Sexton, legt uit waarom: “Onze klanten moeten uitgebreide ontwerpen aanleveren voor hun projecten. Ons doel is ervoor te zorgen dat al onze producten BIM-ready zijn, zodat klanten gemakkelijk kunnen werken met onze producten in een BIM-project.” Door ervoor te zorgen dat ontwerpteams direct toegang hebben tot haar productgegevens, is Mitsubishi Electric een stap dichter bij het volbrengen van deze missie.

Wij gingen de BIM-uitdaging aan het zo eenvoudig mogelijk te maken voor engineers om Mitsubishi Electric te kiezen boven elk ander merk” – Paul Sexton, Technical Marketing Manager voor Mitsubishi Electric Europe.

5. Spelsberg

BIM verandert de rol van de fabrikant in het bouwproces. Erwin van Schooten, directeur van Spelsberg, legt uit: “Vroeger, toen de wereld nog niet gedigitaliseerd was, had een installateur beperkt keus in verschillende merken.Tegenwoordig gaat het anders, er worden bij de installateur enorm veel producten aangeboden van verschillende merken en daardoor heeft hij veel meer keus.Hoe meer details van een product beschikbaar zijn, hoe beter de selectie zal zijn. BIM speelt daar een belangrijke rol in, en die rol wordt alleen maar groter als je naar de toekomst kijkt.”

6. Hisense

Terwijl de focus voor fabrikanten altijd lag op het leveren van fysieke producten, bestaat er nu ook een behoefte aan digitale producten. Vincent Heijnen, algemeen directeur van Hisense, legt uit: “De engineeringsfase is de belangrijkste fase in het bouwproces. Hier wordt namelijk bepaald of we met z’n allen succes gaan hebben of niet. Daarom zijn eenvoudig verkrijgbare en 100% correcte BIM-bestanden voor ons van groot belang.”

Daarom heeft Hisense in samenwerking met MEPcontent BIM-bestanden ontwikkeld voor hun producten. Met deze BIM-content kunnen aannemers eenvoudig klimaatsystemen samenstellen en direct integreren in een BIM-project. Momenteel zijn selectiecriteria van de producten van de fabrikant nog niet verwerkt in BIM-bestanden, dat ziet Vincent als de volgende stap: “Waarom niet een BIM-bestand gebruiken met nog een stukje extra intelligentie dat vertelt ‘dit past niet meer’, ‘deze leidingafstand is te ver ten opzichte van het binnen-buitendeel’ of deze hoogte is te hoog’? Bij de installateur zit al heel veel kennis, maar het gaat hier ook om hele specifieke productkennis. Met goede BIM-bestanden kan een installateur veel sneller engineeren. Dat scheelt de installateur uren en faalkosten, en leidt dus tot minder risico’s en meer winst op je project.”

7. ABB

BIM stelt de moderne fabrikant dus in staat om relevant te blijven in het veranderende digitale landschap. Als productspecialist voor ABB ziet ook Johan Kuipers een toenemende vraag naar BIM-data; “We merken een steeds grotere vraag naar BIM-data bij modelleurs. Nog niet zo lang geleden was het aanbieden van een simpel 3D-object genoeg, klanten koppelden hier zelf extra data aan. Tegenwoordig verwachten installateurs slimme content die direct te gebruiken is, voorzien van koppelingen naar externe systemen zoals ABB-Connect, de online productcatalogus van ABB, inclusief ETIM-classificatie”.

Dit is een van de redenen waarom ABB een BIM-applicatie heeft laten maken in samenwerking met MEPcontent, een gratis plugin waarmee gebruikers schakelprogramma’s in hun BIM-software kunnen configureren. Johan: “Innovaties, zoals deze BIM-tool, worden uiteindelijk gedreven door de behoefte van de klant om betere gebouwen te realiseren. Vanuit dat uitgangspunt blijven wij de samenwerking zoeken met de installateur.”


Over de auteur: Anne-Mieke Dekker

Anne-Mieke Dekker studeerde Marketing Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en was werkzaam bij Stabiplan, a Trimble company. Hier werkt ze als content specialist aan het contentplatform constructible.stabiplan.nl. Stabiplan ontwikkelt en verkoopt ontwerpsoftware voor installatietechniek; MEPcontent.com is de BIM-bibliotheek met uniforme objectinformatie voor de installatiebranche.

Geef een reactie