De verschillende isolatieplaten en hun toepassingen

Een van de meest gebruikte vormen van isolatie zijn waarschijnlijk isolatieplaten. Ze worden vaak gebruikt bij het isoleren van een woning. Door je woning goed te isoleren, verbruik je veel minder energie en verhoog je het wooncomfort. Wil je je woning isoleren? Wij hebben alle verschillende soorten isolatieplaten en hun toepassingen voor je op een rij gezet.

Verschillende soorten isolatieplaten

Het is, wanneer je wilt gaan isoleren, van belang de juiste materialen te kiezen. Ga je een plat dak of een spouwmuur isoleren? Dan zijn PIR isolatieplaten ideaal. Dit is een harde plaat van schuimstof die erg brandveilig is. Polyurethaan platen zijn een van de breedst inzetbare isolatieplaten. Ze hebben een erg hoge isolatiewaarde en door de dikte van de plaat hoeft er niks te worden afgeplakt. Bij het isoleren van een kelder of gevel zijn XPS platen goed geschikt. Ook deze hebben een hoge isolatiewaarde en daarnaast zijn ze drukvast. Een heel bekende isolatieplaat, is de EPS plaat. Deze is gemaakt uit polystyreen en is door het lichte gewicht makkelijk te gebruiken voor bijvoorbeeld het isoleren van huishoudtoestellen. Tot slot bestaan er soepele isolatieplaten van glaswol of rotswol, welke perfect zijn voor ongelijke ondergronden.

Dakisolatie

Isolatieplaten zijn goed geschikt voor het isoleren van het dak. Dat komt omdat ze makkelijk grote oppervlaktes kunnen bedekken en de meeste varianten drukvast zijn. Ga je je dak isoleren? Let dan goed op de vorm van het dak bij de keuze voor de isolatieplaat. Bij een hellend dak, kun je het beste kiezen voor een glaswollen plaat. Voor een plat dak zijn polyurethaan platen goed geschikt.

Vloerisolatie

Voor het isoleren van een vloer, zijn isolatieplaten eveneens goed geschikt. Vaak wordt hiervoor polyurethaan, polystyreen of minerale wol gebruikt. Dit zijn thermische materialen, die onder de draagvloer komen te liggen. Om te zorgen dat de isolatieplaten lang mee kunnen gaan, moeten ze dicht aaneengesloten worden gelegd. Daarnaast is het essentieel dat de platen waterafstotend zijn om schimmels en ongedierte te voorkomen.

De kosten van isolatieplaten

Elk soort materiaal kent een andere prijs. Zo zijn EPS isolatieplaten veelal de goedkoopste variant, hiervoor betaal je ongeveer 10 euro per vierkante meter. PIR en XPS platen kosten rond de 15 euro per vierkante meter, bij XPS is dit afhankelijk van de dikte van de plaat. Je kunt isolatieplaten ook laten plaatsen. Dit kost wat meer, maar zo weet je wel zeker dat de isolatieplaat op de juiste manier wordt geplaatst. Dat kan weer kosten in de toekomst voorkomen!


Geef een reactie