De toekomst van klussen in de woning; corona – impact

Een paar maanden geleden schreef ik een artikel over de impact van de coronacrisis op de Europese markt voor klussen en woninginrichting. Na een eerste inzinking (gesloten bouwmarkten en algemene negatieve vooruitzichten) in maart en april, bloeide deze markt weer op in de maanden die volgden.

Achteraf gezien is dit eigenlijk niet zo vreemd. Consumenten begonnen meer tijd binnenshuis te besteden door winkelsluitingen en verplicht thuiswerken. Er was meer tijd beschikbaar en daarnaast gaven consumenten ook minder geld uit aan reizen en horeca. Deze factoren, meer tijd en geld, hadden een belangrijke positieve invloed op het aantal uitgevoerde klussen. De consument werd zich ook meer bewust van zijn woning. Door meer tijd thuis door te brengen zag men plotseling dat de muren een nieuwe verflaag konden gebruiken of dat hun ‘thuiskantoor’ wel wat beter ingericht kon worden.

Vanaf april hebben we consumenten in 11 Europese landen geïnterviewd over de impact die de corona-pandemie had op hun klusgedrag (volledige rapport is gratis toegankelijk via onze website). In april gaf al 19% van de Europese consumenten aan meer klussen in de woning te hebben uitgevoerd dan normaal als gevolg van de pandemie. Dit was zelfs 25% onder millennials. En dit effect duurde voort, in onze laatste meting van januari gaf 23% van de Europese consumenten aan dat ze meer klussen in de woning uitvoeren. Ook nu was het aandeel onder millennials het hoogst (31%). De meerderheid van de klussen in het najaar, waren decoratieve klussen.

Echter, niet alles was positief. Het aandeel klussen dat werd uitbesteed aan professionals lag namelijk lager. Vele consumenten in Europa voelde zich er niet prettig bij om vakmannen over de vloer te krijgen tijdens de pandemie. In onze laatste meting gaf 50% van de Europese consumenten aan dat klussen die ze normaal gesproken uitbesteden aan een professional, momenteel nog liever even uitstellen. Op het toppunt van de pandemie was dit zelfs 71%. Dus voor professionals die vooral werken aan residentiële renovatieprojecten, heeft de coronacrisis een duidelijk negatief effect.

Nu de belangrijkste vraag, zal deze stijging van het klussen aan de woning op niveau blijven in 2021. Het korte antwoord is ja. Onze indicaties wijzen op een aanhoudend hoog niveau van woningverbeteringen. Maar liefst 27% van de Europese consumenten verwacht in 2021 meer geld uit te geven aan klussen in de woning dan in 2020. Dat gezegd hebbende, voor de komende 3 maanden verwacht men ongeveer evenveel te klussen. Dit betekent dat het aantal klussen hoogstwaarschijnlijk op het niveau van 2020 zal blijven, maar dat er dus meer geld per klus wordt uitgegeven. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat consumenten grotere klussen willen gaan uitvoeren die men vooralsnog heeft uitgesteld.

Het is echter een verwachting, dus is het belangrijk om te kijken naar potentiële barrières voor het daadwerkelijk realiseren van deze groei. De meest voor de hand liggende is dat in de komende maanden, met dank aan vaccinaties, het einde van de pandemie in zicht komt. Consumenten zullen dan wellicht weer meer gaan reizen en hun geld en vrije tijd aan andere zaken besteden. Het is echter nog onzeker of dit daadwerkelijk gaat gebeuren of dat een grote groep mensen nog voorzichtig zal blijven en meer tijd thuis blijft doorbrengen.

Ook de winkelsluitingen waar sommige bouwmarkten toe gedwongen zijn (zoals in Nederland op dit moment) zullen een negatief effect hebben. Immers met het online kanaal en click & collect opties die de bouwmarkten hun klanten kunnen bieden wordt niet het normale omzetniveau behaald.

Wat gebeurt er op langere termijn? Onze verwachting is dat, op het moment dat het coronavirus onder controle is, we een scherpe daling van het klusgedrag zullen zien. De markt zal in principe resetten. Een positieve ontwikkeling is dat veel millennials in Europa een klus hebben uitgevoerd, het leuk vonden en ervan hebben geleerd. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst. Indien de trend van meer zelf klussen in plaats van uitbesteden van de klus doorzet is dat goed nieuws voor alle bouwmarkten want consumenten zullen dan meer uitgeven aan klusproducten en materialen, waarmee de hoge omzetten van het bijzondere jaar 2020 op niveau kunnen blijven.


Geef een reactie