De toekomst van de Bouwsector

De huidige markt van vraag en aanbod trekt enorm aan. In de bouwsector is dit niet anders. Na het herstel van de crisis groeide de omzet in de bouwsector in 2016 en 2017 sterk. Deze trend zet in 2018 voort, maar het tempo van de groei in de bouw neemt wel af.

Hogere productiviteit

Door de hoge vraag in de bouw is het van groot belang om in te spelen op hogere productiviteit is de bouwsector. In de huidige bouwsector wordt vaak op de traditionele manier gebouwd, waardoor kansen op een hogere productiviteit worden verspild. Door het grote aanbod aan bouwbedrijven en bouwondernemers is het van belang om als bedrijf je te kunnen onderscheiden. Een manier voor de toekomst is om meer te focussen op innovatie. Denk hierbij aan kansen in de digitale technologie en industrialisering om als bedrijf je te onderscheiden.

De marktbeweging

De trend van meer vraag in de bouwsector slaat natuurlijk ook aan op het aanbod. In 2017 was er een duidelijke groei te zien in het aantal vacatures in de bouw. In 2018 groeit nog steeds de vraag naar personeel. Flexibiliteit is hierin een vereiste, aangezien de bouwsector 24 uur per dag draait en 365 dagen per jaar. Natuurlijk is er een verschil in de bouwsectoren, zo was er in 2017 behoefte aan werk in de bouw in de sectoren: timmerlieden, projectmanagers en werkvoorbereiders. En zou er in de toekomst juist veel vraag komen naar projectmanagers in de civiele infra bouw en zzp’ers in de afbouw.

Op basis van omzet in de verwachting dat de stijging van de algemene B&U-bouw doorzet, en de gespecialiseerde bouw een lichtelijke stijging door gaat maken ten opzichte van 2017. Voor de grond-, water- en wegenbouw is de verwachting dat de omzet fluctuerend stijgt naar het eind van 2018 en de bouwsector totaal hierdoor een stijgt op basis van de omzet.

Trends

Het thema duurzaamheid wordt ook in de bouwsector steeds meer geïmplementeerd. Door de opgestelde programma’s als ‘The Green deal’ en ‘De Stroomversnelling’, worden steeds meer zonnepanelen en energievriendelijke systemen geplaatst. Dit is positief nieuws voor de installateurs, hierdoor komt namelijk meer werk in het plaatsen en onderhoud van deze systemen.
Een voorbeeld van innoveren in de bouwsector is de robotisering. De volledige geautomatiseerde bouwplaats komt hierdoor in de toekomst dichterbij. Echter zou dit niet volledig het geval zijn, want de robots moeten worden onderhouden en bestuurd worden. Dit biedt kansen voor de technische geschoolde arbeiders in de bouwsector.


Over de auteur: Dennis Heemskerk

Dennis is student Commerciële Economie aan de Hogeschool Leiden. Hij is marketeer in hart en nieren. Op dit moment is hij is trendwatcher en online marketeer bij YoungCapital. Dennis deelt zijn kennis graag en is daarnaast hard aan het bouwen aan zijn carrière.

Geef een reactie