De crisis roert zijn staart
Dit blog is geplaatst op 5 augustus 2014
De zachte winter, het mooie voorjaar en de positieve economische berichten deden de teneur in de bouw begin dit jaar omslaan. Verwachtingsvol werd meer en meer gehoopt op het snel achter ons laten van de crisis. De onderstroom aan berichten blijft positief. Voorlopig lage hypotheekrentes, meer woningverkopen (bestaand en nieuw) en de verwachte groei voor 2014 van de Nederlandse economie bedraagt 0,75% en in 2015 1,5%.
Helaas, helaas gaat het voor de bouwsector niet zo snel. De gevolgen van de crisis werden pas echt zichtbaar in de loopt van 2010 (2 jaar na het begin van de financiële crisis). En daar het 2 jaar duurde voor de bouw om de crisis echt te merken, zal het ook 2 jaar duren voor het economisch herstel serieus merkbaar zal zijn.
Onverwachte toegenomen omzet
De onverwachte toegenomen omzet in Q1 2014 (agv het mooie bouwweer), wordt in Q2 negatief gecompenseerd. Veel bouwers en installateurs hebben in Q1 projecten naar voren gehaald, maar de orderintake voor Q2 nam niet toe. En zeker niet voor de partijen die meer projectmatig actief zijn. Grotere projecten zijn nog schaars, zowel in de nieuwbouw als renovatiemarkt.
Zaak is reëel te blijven in de verwachtingen. In te hoge verwachting schuilt de grootste teleurstelling. Het herstel is licht begonnen en het zal zijn tijd vergen tot we weer acceptabele bouwvolumes hebben bereikt (als we willen leren van het verleden kunnen we aannemen 5 jaar, kijkend wat we in 2003 bouwden (59.000 woningen) en in 2007 (80.000)).
Hoe nu verder?
Hoe nu te acteren in deze langzaam herstellende markt met vaak aandeelhouders die bovengemiddelde groei verwachten? Het volgende kan en moet gebeuren
- Stuur op share of wallet (meer omzet aandeel bij bestaande klanten door tevredenheid te verbeteren en assortimenten te verbreden en te verdiepen)
- Kijk naar nieuwe markten. Door de crisis en internet bestaan andere marktroutes. Kanalen diversifiëren en rechtstreeks zaken doen wordt steeds meer usance. Maar ook nieuwe kanalen (e-commerce) en buitenlandse markten bieden kansen bij stagnerende kern markten
- Innoveer. Vaak wordt gezegd: “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”. En dat is dus echt niet waar. Markten en doelgroepen veranderen, en ga je daar in je product en diensten aanbod niet mee, zal het alsmaar minder worden. Dus speel in op duurzaamheid, op energiebesparing, op dummy proof systemen, etc..
- Optimaliseer marketing. Weet welke doelgroepen er zijn, wat zijn de behoeften, hoe ziet hun customer journey eruit, wat zijn de prestaties op key touch points, stemt uw imago met de bedrijfsidentiteit, etc.. Een goed product is 1, edoch marketing is essentieel om dat goede product in deze moeilijke markt over de bühne te krijgen
- Maak sales pro-actief. Bestaande klanten bedienen gaat sales meestal goed af. Maar hij krijgt je sales aan het acquireren. Bij veel organisaties is de marktpenetratie verre van 100% doordat sales zich met name op bestaande klanten richt.
Klagen heeft geen zin
Klagen over het langzame herstel heeft geen zin. Daarmee zal het herstel zeker niet versnellen. Het gaat er in deze tijden om, meer dan ooit, proactief de markt te benaderen, met de juiste producten en diensten, boven verwachting geleverd en attractief en slim gepromoot. Hiermee wordt voorkomen dat de crisis nog een vervelend staartje krijgt.
18 februari 2021 11:35
Benno Nijenhuis reageerde op B2B2C: de consument als klant van je B2B-bedrijf met: Hallo Saskia, een interessant onderwerp dat bij ons ook hoog op de agenda staat. Hebben jullie meer ervaring cq voorbeelden?
3 juli 2018 20:00
Dirk van der Lee reageerde op De medewerker aan het stuur met: Geweldige blog van Elske! Ze slaat de spijker op zijn kop. Juist de uitdaging om de medewerker 'mee' krijgen als…
3 juli 2018 20:00
Dirk van der Lee reageerde op De medewerker aan het stuur met: Geweldige blog van Elske! Ze slaat de spijker op zijn kop. Juist de uitdaging om de medewerker 'mee' krijgen als…