De cloud strategisch inzetten in de bouw

360_infographic_icon_cloud_reliabilityAlle IT-bladen en -websites staan vol met cloud-nieuws. Flexibele opslag- en rekencapaciteit, de theoretisch grenzeloze beschikbaarheid en minimaal onderhoud worden als pre genoemd, privacy-gevoeligheid en de in de praktijk soms beperkte uptime vormen de keerzijde van de medaille, ook binnen de bouw. Volgens onderzoek van Autodesk en CAD & Company werkt op dit moment 37% van de bedrijven in de bouwsector (deels) in de cloud en over vijf jaar verwacht 85% van deze bedrijven van de cloud gebruik te maken. Is dat realistisch? Tijd om de balans op te maken: wat heeft de cloud onze sector te bieden?

Voordat we de discussie beginnen, is het goed vast te stellen waar we het precies over hebben. Een cloud bestaat uit een of meerdere servers die verbonden zijn met het internet, waardoor ze er altijd en overal benaderbaar zijn. De locatie en omvang van deze cloud kunnen variëren van een aantal serverkasten in het eigen kantoorgebouw tot een enorm datacentrum op het terrein van een cloud provider. Die servers kunnen verschillende diensten leveren: bedrijven kunnen er hun complete IT-infrastructuur op laten draaien, of ze kunnen alleen bepaalde cloud-oplossingen van softwareaanbieders gebruiken op het moment dat daar behoefte aan is.

Veel mensen en bedrijven gebruiken de cloud al. Zelfs zonder dat ze zich er van bewust zijn. Een bestand delen via Dropbox, Google Docs of WeTransfer? Cloud. E-mail versturen via Gmail of Hotmail? Cloud. Appje downloaden via de Playstore of iTunes? Cloud. Telebankieren? Cloud. Met andere woorden: cloud-gebruik is vaak ongemerkt al in ons dagelijks leven en onze bedrijfsvoering geslopen. Maar op welke manieren kunnen bedrijven in de bouw de mogelijkheden die de cloud biedt strategisch inzetten?

Samenwerken

De grootste winst die de bouwsector met behulp van de cloud kan behalen, ligt volgens mij op het gebied van samenwerking. Doordat mensen niet alleen vanaf hun vaste werkplek bij bepaalde informatie kunnen, maar bijvoorbeeld ook thuis of onderweg vanaf een laptop of tablet, kunnen ze teamgenoten veel sneller van feedback voorzien. Daarnaast is het werken met verschillende documenten en daardoor onvermijdelijk oude versies verleden tijd: iedereen werkt steeds aan hetzelfde bestand, namelijk het bestand dat in de cloud staat. Indien nodig zelfs gelijktijdig. Dit kan bijvoorbeeld de samenwerking verbeteren tussen architect en engineer bij de uitwerking van een BIM-model. Maar ook de communicatie tussen woningbouwer en toekomstige bewoner, waarbij de bewoner steeds de laatste status van het bouwproject online kan bekijken en waar nodig van feedback kan voorzien.

Efficiëntie vergroten

Daarnaast kan de cloud helpen de efficiëntie te vergroten. Workflows verlopen soepeler doordat men minder lang op elkaar hoeft te wachten en versiebeheer van documenten veel overzichtelijker is. En als er grote, zware berekeningen moeten worden uitgevoerd, bijvoorbeeld voor simulaties, kan het andere werk gewoon lokaal doorgaan, terwijl de berekeningen in de cloud plaatsvinden. Qua IT dus kansen genoeg om van de bouw een communicatievere, efficiëntere sector te maken. Maar voordat je als bedrijf (gedeeltelijk) overstapt naar de cloud, moet je je de volgende dingen realiseren:

Uptime

CloudOf je toegang hebt tot de bestanden en software in de cloud, is van twee dingen afhankelijk: de beschikbaarheid van de cloud servers zelf en jouw verbinding ermee. In het onwaarschijnlijke geval dat het complete datacentrum van jouw cloud provider beschadigd raakt, kun je niet bij je bestanden. Als het datacentrum deels uitvalt, is er meestal niets aan de hand. Gegevens in de cloud zijn – als het goed is – redundant opgeslagen op andere servers. Als 100% betrouwbaarheid een vereiste is, dan kan gekozen worden voor het gebruik van meerdere datacentra (cloud-over-cloud). Dit doen providers van cloud-software bijvoorbeeld, omdat al hun klanten afhankelijk zijn van de beschikbaarheid ervan.

Daarnaast moet de connectie tussen jouw werkplek en de cloud in orde zijn. Dit vraagt niet alleen om een betrouwbare internetverbinding, maar ook om een goede bandbreedte. Wordt de internetverbinding bij jouw kantoor door wegwerkzaamheden beschadigd, dan kun je vanaf kantoor nergens bij. Het grote voordeel is natuurlijk dat je dan je spullen kunt pakken en thuis of ergens anders verder kunt werken, of de connectie vanuit je kantoorstoel opnieuw op kunt zetten via je mobiele device.

Security

Naast uptime is security een veelbesproken issue. Het feit dat de datacentra van cloud provider Amazon zich op Amerikaans grondgebied bevinden, betekent volgens de Amerikaanse Patriot Act dat de Amerikaanse overheid de gegevens mag inzien. Ook de cloud-oplossingen van Autodesk maken gebruik van de Amazon-cloud. Hoewel de Amerikaanse regering wellicht niet zo geïnteresseerd is BIM-modellen, is het dus wel goed af te wegen welke informatie je in de cloud zet.

Wat mij betreft heeft de cloud de bouw heel veel te bieden op het gebied van samenwerking en efficiëntie en zijn de risico’s op het gebied van uptime en security te overzien. Zie ook mijn vorige blog over het gebruik van tablets in de bouw. Wel is het verstandig om per activiteit af te wegen of de eigenschappen van de cloud hiervoor de beste oplossing bieden, of dat deze net zo goed op de desktop plaats kan vinden. Voor projecten waarbij intensieve samenwerking en het doen van zware berekeningen een belangrijke rol spelen, kunnen cloud-oplossingen van grote toegevoegde waarde zijn.


Over de auteur: Sander Lijbers

Sander Lijbers is Industry Manager voor bouw, civiel en infra bij Autodesk in de Benelux. In zijn visie is ICT de sleutel tot duurzaam succes in deze sectoren. Door kennis vast te leggen en te delen kunnen architecten, engineers, aannemers, gebouwbeheerders en eigenaren beter communiceren en samen tot een zo optimaal mogelijk resultaat komen. Om zijn relaties goed te adviseren, houdt Sander de ontwikkelingen op het gebied van ICT in de bouw en civiele techniek scherp in de gaten. Zijn bevindingen deelt hij op dit blog.

Geef een reactie