De bouwput in!

“ De effecten van corona op de bouw zijn desastreus!”  Althans als je sommige berichten mag geloven. Het EIB berichtte al begin april dat de bouwproductie met 15% zou dalen en er 40.000 banen zouden verdwijnen. En vorige maand voorspelde Altares Dun & Bradsheet een enorme faillissementsgolf in de bouw. Kloppen die sombere vooruitzichten wel? 

Natuurlijk is het in het oog van de orkaan lastig om de omvang van de storm te bepalen. Corona is het land nog lang niet uit en de gevolgen voor de economie zijn onzeker. Toch is het onaannemelijk dat de bouwsector op korte termijn instort. Veel bouwprojecten zijn al lang geleden gestart en lopen gewoon door. Het land ging in lock-down, maar de meeste bouwplaatsen bleven open.

Als corona al een significante impact heeft, dan is die pas op langere termijn te verwachten. Maar ook dan is dat nog maar de vraag… Zo zijn de orderportefeuilles van veel bouwbedrijven goed gevuld. Veel van onze klanten in deze branche hebben het zelfs drukker dan ooit. Het massaal thuis zitten heeft geleid tot een zekere herwaardering voor de eigen woonstek. Klussen die jaren zijn uitgesteld worden nu aangepakt. Dat doen we soms zelf (zie de files voor de bouwmarkten), maar we besteden het ook massaal uit. (Probeert u maar een stukadoor te vinden deze maanden!)

Minstens zo belangrijk als de orderportefeuilles is de aanhoudend grote woningvraag in Nederland. Corona leidt wel tot wat vraaguitval, want sommige mensen zijn hun baan kwijt en stellen een verhuizing uit. Maar de meeste mensen hebben –en houden naar verwachting- hun baan. De wachtrijen voor nieuwbouwwoningen zijn zo groot, dat ook bij wat vraaguitval er nog genoeg kopers overblijven. Bovendien lijkt de overheid nu –anders dan bij de vorige crisis- na te denken over steunmaatregelen om de woningbouw op gang te houden als projecten onverhoopt stagneren.

Al met al zal de bouwsector in 2020 vermoedelijk redelijk op peil blijven en ook in 2021 met weinig krimpen. Zo’n signaal gaven ook onze collega’s bij ING en ABN AMRO onlangs af, maar die berichten zijn lang niet zo breed uitgemeten als die met een veel negatievere boodschap.

Als we niet oppassen praten we elkaar de put in en de bouwput uit. Dat is niet alleen onnodig, het kan ook een self-fulfilling prophecy worden. Dan blijkt niet corona, maar doemdenken desastreus voor de bouw!


Over de auteur: Hans-Hugo Smit

Hans-Hugo Smit (1976) is Senior Sectoranalist Bouw & Gebiedsontwikkeling bij Rabo Real Estate Finance. Hij houdt zich bezig met maatschappelijk-ruimtelijke vraagstukken en de betekenis hiervan op de Nederlandse bouw- en ontwikkelsector in het algemeen en de woningbouwopgave in het bijzonder. Specifieke vraagstukken en aandachtsvelden zijn stedelijke gebiedsontwikkeling, betaalbaar wonen en verduurzaming van de bouwketen. Hij is afgestudeerd als Sociaal-Geograaf en Master City Developer en werkte eerder o.a. bij BPD en Platform31.


Laatste blogs:

    Geef een reactie