Dagboek van Fleur – Rent A Home


Fleur is begin 30, alleenstaand, hoogopgeleid met een goede baan, een globetrotter en net als veel van haar leeftijdgenoten voortdurend op zoek naar nieuwe avonturen. Haar leefstijl is mobiel en simpel en ze heeft weinig bezit. Ze wil dus niet investeren in één vaste woning, maar wil maximale vrijheid met mogelijk steeds een andere leefstijl. Of het nu in Amsterdam, in Utrecht of in Den Haag is: ze voelt zich snel thuis. Vandaag komt Fleur aan in Rotterdam, haar nieuwe tijdelijke thuisstad.

18 april 2023

Omdat ik de komende tijd in de binnenstad van Rotterdam wil wonen, meldde ik me aan bij het platform ‘Rent A Home’. Dat deed ik via een handige app, die meteen aangaf dat er drie locaties in Rotterdam beschikbaar waren. Ik koos voor een cool complex, vlakbij het Centraal Station, zodat ik gemakkelijk met de trein naar mijn werk op Schiphol kan reizen. Via de app kon ik ook het door mij gewenste appartement samenstellen en inrichten. Ik word daar steeds handiger in.

Mijn ouders vinden het nog steeds vreemd, maar zijn mijn manier van leven steeds beter gaan begrijpen. Hun tweede huis in Frankrijk hebben ze onlangs te koop gezet, omdat ook zij steeds vaker naar andere plekken willen en het eenvoudig is om iets leuks te huren. Ook hun generatie gaat het steeds meer waarderen: een leven zonder bezit. Dankzij de deeleconomie leven we steeds minimalistischer: zonder eigen huis en andere eigendommen. Wat ooit de New Economy heette, is inmiddels de Normal Way of Life.

Ik kom aan bij het complex waar ik mijn nieuwe appartement heb gereserveerd. De wat oudere man achter de balie is gastvrij en hartelijk. ‘Welkom Fleur, je appartement is bijna gereed!’ Hij weet wie ik ben omdat ik in het systeem geregistreerd sta en alles verbonden is met mijn mobiel. Leuk, zo’n persoonlijk welkom!

Dit appartement is niet heel anders dan de studio die ik in Den Haag had. Het is volop lente, dus heb ik een iets ander interieur gekozen. Pastel roze is weer in de mode. Als ik wil kan ik een volledig interieur op maat leasen. Drie jaar geleden maakte ik kennis met dit concept. Na mijn studie aan de universiteit was ik op zoek naar een andere woning. Short Stay Housing stond toen nog in de kinderschoenen. Intussen zou ik niet anders meer willen.

De receptionist ziet op zijn scherm dat ik mijn appartement in kan. Supersnel, want nog geen uur geleden bevestigde ik via de app mijn aanvraag. Het is een mooi concept: je kiest via de app een aantal basiszaken zoals het aantal kamers, een een- of tweepersoonsbed, inclusief of exclusief buitenruimte, bad of alleen douche, pantry, keuken of niet en een stijl en palet aan kleuren. Daarnaast kun je je huurpakket uitbreiden met extra slaapkamers voor gasten, een werkruimte of een keuken voor grote groepen. Ook kun je gebruik maken van allerlei faciliteiten en diensten zoals was-, schoonmaak- en oppasdiensten, roomservice, deelmobiliteit en een gym.

Het gebouw bestaat uit kolomvrije vloeren waarvan de indeling dagelijks kan veranderen. Computers bepalen de meest optimale opzet. Mijn appartement kan afhankelijk van de vraag bijvoorbeeld zo maar naar een andere verdieping worden verplaatst. Dat idee went snel. De wanden zijn mobiel en de douche en wc-ruimtes zijn inbouwunits die gemakkelijk in en uit te pluggen zijn. Op mijn verdieping bevinden zich vandaag negen andere appartementen. Ik koos dit keer voor een compacte studio van 25 vierkante meter, met een pantry, een Frans balkon, een aparte wc en een douche.

Ik neem de lift naar de zesde verdieping en volg de pijl op de vloer die mij naar mijn nieuwe huis in Rotterdam begeleidt. Het slot van de deur open ik met mijn vingerafdruk, die standaard deel uitmaakt van mijn profiel. De deur gaat open. Zachtjes op de achtergrond hoor ik via Spotify mijn favoriete muziek. Op de volledig digitale wand hangen mijn foto’s tegen een pastel roze achtergrond. Even wennen nog, die kleur. Mijn tv is geïntegreerd in de wand. Allemaal ingesteld in de app, en à la minute te veranderen. De foto van mijn Finse ex Mika vervang ik snel door een kaart van Zuid-Amerika, mijn volgende reisdoel. Ik heb nog geen idee hoe lang ik in Rotterdam blijf. Voorlopig ben ik een contract aangegaan voor drie maanden met een optie tot verlenging. Zin in!


Over de auteur: Anjelica Cicilia

Anjelica Cicilia (1977) is breed opgeleid met een achtergrond in civiele techniek, stedenbouw en bedrijfskunde. Als ontwikkelingsmanager bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance is ze verantwoordelijk voor de acquisitie van woningprojecten in de regio Zuid-West. Ze werkte voorheen als zelfstandig stedenbouwkundige en daarvoor als commercieel directeur bij een architectenbureau en projectmanager bij een ingenieursbureau. Ze is sinds 2004 verbonden aan de Hogeschool Rotterdam als docent Ruimtelijke Ordening en Planologie waar ze met veel passie en toewijding de volgende generatie professionals opleidt en begeleidt. Anjelica werd in 2009, uit 100+1 bouwvrouwen, door een vakjury gekozen tot Building Passion Vrouw van het jaar. Daarnaast is ze door medestudenten en faculteit leden van de Rotterdam School of Management in 2015 bekroond met de prestigieuze WTC Leadership Award voor haar leiderschapskwaliteiten, het bevorderen van de ontwikkeling van anderen en haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en visie.

Geef een reactie

Uw privacy en het gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies om de inhoud en de marketing van onze website te personaliseren, extra functies te bieden en websiteverkeer te analyseren.

Per categorie; functioneel of marketing, wordt duidelijk aangegeven waar de cookies voor dienen. U kunt zelf bepalen welke cookies aan of uit mogen staan.

Wanneer u direct op ‘Accepteren’ klikt dan gaat u akkoord met de toepassing van alle cookies binnen deze website.

Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en gebruik van cookies kunt u vinden in onze privacyverklaring.

x

  • Functioneel
  • Marketing

Deze website gebruikt cookies die voor de functionaliteit van de website noodzakelijk zijn. Denk aan basisfuncties, instellingen, pagina-navigatie en o.a. toegang tot beveiligde delen van de website. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken. Deze cookies zijn verplicht om te accepteren. Gegevens die via Google Analytics worden verwerkt zijn allemaal anoniem en bevatten geen persoonsgegevens.

 

Naam Aanbieder Doel Vervaldatum Type
_ga Google Analytics Ten behoeven analyse websiteverkeer 2 Jaar HTTP
_gat Google Analytics Beperkt het aantal geregistreerde gegevens voor Google 1 Minuut HTTP
_gid Google Analytics Ten behoeven analyse websiteverkeer 1 Dag HTTP
ysdb-cookiealert bouwkennisblog.nl Bijhouden geaccepteerde cookies 1 Jaar HTTP
ysdb-cookiealert-hash bouwkennisblog.nl Bijhouden of de cookies aangepast zijn 1 Jaar HTTP

Deze website gebruikt cookies die worden gebruikt om een optimale beleving te bieden aan bezoekers. Via deze cookies kunnen we continu onze diensten versterken en verbeteren. We houden bijvoorbeeld in de gaten wat de meest favoriete pagina’s zijn. Wij maken op basis van onze cookies GEEN gebruik van advertenties. Alle gegevens zijn anoniem en niet traceerbaar naar de bezoeker.

 

Naam Aanbieder Doel Vervaldatum Type
Hotjar, _hjUserId _hjIncludedInSample Hotjar Om inzicht te krijgen in waar gekeken en geklikt wordt op onze website wordt gebruik gemaakt van Hotjar cookies. Met behulp van de gegevens die door deze cookies worden verzameld kunnen we analyseren wat er op de website gedaan wordt om de website te kunnen verbeteren. 1 Jaar HTTP