Dag 2019! Hallo 2020!

Het is een bewogen jaar voor Nederland geweest. Het Malieveld was één van de drukbezochte locaties. Ook in de sector waar wij ons in begeven was het een jaar met vele ontwikkelingen die veel impact hadden. Waar hadden we allemaal mee te maken in 2019?
Onrustige vastgoedmarkt

Het kon geen crisis blijven. En zo geschiedde in de vastgoedsector. Al een paar jaar wordt er in het vastgoed record na record verbroken als het gaat om aantallen en bedragen. Dan hebben we het hier specifiek over de woningmarkt. De verwachting was dat dit in 2019 toch iets minder zou gaan worden, maar dat hield nog geen stand. Op zichzelf een logisch economisch gegeven, er is meer vraag dan aanbod. Er ontstaat krapte en daarmee gepaard, gaat de prijs omhoog. Persoonlijk houd ik mijn hart vast voor wat er in de toekomst hiermee staat te gebeuren, want er zitten nu veel mensen met een hypotheek op een woning die 5 jaar geleden met verlies werd verkocht! Dat onderwerp is echter een blog op zich waard en dat is hier niet de bedoeling. De conclusie is wel dat het aanbod van woningen moet worden verhoogd en de vraag is hoe we dat gaan doen.

In ieder geval, als je nog een pandje had waar je vanaf wilde, dan had je nu nog een goede deal kunnen maken. Voor bepaalde groepen mensen is dit helemaal geen goede ontwikkeling, want waar gaan deze zij naartoe? Hoe gaat de groep starters beginnen aan hun ‘wooncarrière’ in deze gestreste woningmarkt? Hoe gaan we op een degelijke manier doorstromen, zodat er huizen vrijkomen voor jonge gezinnen, maar ook voor ouderen die langer thuis moeten blijven wonen. Soms lijkt het allemaal heel voor de hand liggend, maar de praktijk is anders.

De oplossingen voor alternatieve woonvormen zijn niet uit de lucht. Tiny Houses, containerwoningen, prefab rijtjeshuizen, allemaal zowel tijdelijk als permanent van aard in te zetten. Ze zijn betaalbaar, duurzaam en snel te plaatsen. Maar is de wereld van gemeenten, de bouw, het vastgoed, de banken én bewoners al toe aan deze veranderingen? Deze vraag mag ieder voor zichzelf beantwoorden. Het vormt in ieder geval een mooie vraag voor een volgend blog.

Het arbeidskrachtentekort

Er moet gebouwd worden, maar dan heb je wel de mensen nodig die kunnen bouwen. En met bouwen bedoelen we natuurlijk bijvoorbeeld ook de installateurs, waar een groot tekort aan is. Alleen hoe kom je aan die mensen? Opvallend detail: na het nieuws van de stikstofproblematiek hoor je ineens niemand meer over het arbeidskrachtentekort. Zou het dan ineens opgelost zijn? Dat zal natuurlijk niet, maar de focus lijkt er nu niet te liggen. Een mooi gegeven is wel dat in deze tijd er ook ruimte ontstaat voor nieuw soort beroepen en de huidige beroepen zijn ook aan ontwikkelingen onderhevig. Dat schept ook mogelijkheden. Denk aan nieuwe manieren van werken, zoals prefab bouwen. Dat scheelt ook al een hoop arbeid op de werkplaats. Ik denk dat er mooie beroepen zijn in de bouw en aanverwante sectoren en dat dit best gepromoot mag worden.

Het klimaatakkoord

Afgelopen juni was het daar: Het klimaatakkoord. Het landelijk akkoord zorgde ervoor dat ook in de steden eigen doelstellingen werden gemaakt. Iedereen is ermee bezig en heeft het erover. Al die jaren dat wanneer je over duurzaamheid begon iedereen het een beetje wegwuifde… Nou, die jaren hebben plaatsgemaakt voor een tijd van vliegschaamte, elektrische voertuigen, kartonnen rietjes en “alles moet groen!”. Maar ook prangende vragen zoals hoe moet dat nu met al die huishoudens die stoken en koken op gas? Dat wordt nog wat, want ja hoe moet dat dan met mijn pannen die kunnen niet op inductie! En wie gaat dit allemaal betalen?

Ik las pas een prachtige blog van een mevrouw die ontzettend duurzaam leeft, maar zij vindt de gloeilamp zo mooi. Dus behoudt ze deze op een hele duurzame manier. Een mooi voorbeeld over hoe mensen zelf keuzes moeten maken waar ze zich ook prettig bij voelen en zelfstandigheid behouden. Als je zaken gaat opleggen, houdt het geen stand en dat is niet duurzaam.

Het stikstofprobleem

Bij BouwKennis hebben we zelfs een stikstofbijlage gemaakt om alles eens in kaart te brengen. Want het is nogal wat. De kwestie proberen samen te vatten vormt een behoorlijke uitdaging. Het houdt de gemoederen in ieder geval flink bezig. Het kerstdiner leek zelfs onder druk te komen staan, doordat boeren wilden gaan staken bij de distributiecentra van de supermarkten.

Maar waar gaat het nu om? Kort gezegd, is er te veel uitstoot van stikstof volgens de normen die zijn gesteld. Deze uitstoot van stikstof heeft verschillende oorzaken. Oorzaken zijn bijvoorbeeld de boerenbedrijven en de bouw. Men zoekt naar compensatie in bijvoorbeeld het naar beneden brengen van de maximale snelheid op de snelwegen van 130 naar 100 km per uur. Doordat bouwprojecten zijn stilgelegd of geen vergunning meer krijgen, komt de bouw van bijvoorbeeld woningen in het gedrang, een onderwerp dat toch al gevoelig ligt. Maar het probleem reikt veel verder en is niet zo snel op te lossen. De kans is dus groot dat dit onderwerp ook in het lijstje van 2020 gaat komen.

Stakende bouwers

Na de leerkrachten en de boeren waren daar ook de bouwers om te staken op het Malieveld in Den Haag. Deze actie had o.a. te maken met het vorige onderwerp. Het stilleggen van de bouw heeft verstrekkende gevolgen zoals het verlies van banen en bedrijven, die letterlijk hun inkomsten zien wegvallen. Iedereen probeert grip te krijgen en gaat opzoek naar mogelijke oplossingen. Het zet de politiek op scherp, want het brengt ook weer andere onderwerpen aan de orde. Het treft de rechtstaat met de verhouding tussen politiek en rechters. Er worden tegenstanders gecreëerd zoals de boeren versus de bouwers en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn, maar men is altijd opzoek naar een ‘schuldige’ om aan te wijzen. Voorlopig staan de eerste staking voor 2020 al in de planning, het onderwijs is weer eerst aan de beurt. Who’s next!

De beste wensen voor het nieuwe jaar, laten we er iets ‘opbouwends’ van maken!

 


Over de auteur: Marlies Davids

Marlies is Marketing & Communicatiespecialist bij BouwKennis. Marlies heeft brede, uiteenlopende interesses. Zo is zij afgestuurd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met een master in Sociologie van Kunst & Cultuur, maar heeft ruim 10 jaar werkervaring in de Retail met functies in sales, management, marketing en duurzaamheid. Daarnaast heeft zij een sterke affiniteit met architectuur, design en steden (bouw). Binnen BouwKennis organiseert zij o.a. de BouwKennis Jaarbijeenkomst en BouwKennis Business Club. Daarnaast is Marlies medeverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het BouwKennisBlog.

Geef een reactie