Circulair bouwen met een app

Column – Dat we in een digitaal tijdperk leven is inmiddels geen nieuws meer. We staan op met schermen, en we gaan ermee naar bed. De verwarming en de lampen gaan aan en uit via een app. Met Amazon’s Alexa en Google home krijgen we een digitale butler, annex vraagbaak in huis die beter dan wijzelf weten wat we absoluut niet mogen vergeten op onze boodschappenlijstjes. Ze kennen onze muziekvoorkeur en weten wat voor soort koffietentjes we het gezelligst vinden. Vanzelfsprekend kijken we naar digitale technologie om ons te helpen bij eigenlijk zo’n beetje alles in ons dagelijks leven. Dus hoe zit dat dan met grotere vraagstukken, zoals de transitie naar een circulaire economie? Hebben we daar al een app voor?

Circulair bouwen gaat uit van het ideaal dat er geen grondstof verloren gaat en dat alle materialen in een gebouw weer kunnen worden teruggewonnen om opnieuw te gebruiken. Dat voorkomt een hoop verspilling van grondstoffen, energie en CO2-uitstoot. Maar het is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Welke materialen zitten er precies in een gebouw? Kunnen ze los of modulair uit de constructie worden gehaald? En welke staat hebben die onderdelen bij een bepaalde leeftijd van een gebouw?

Dat klinkt typisch als informatie die je in een digitaal systeem zou willen onderbrengen. Voor elk gebouw een digitale tweeling. De architect, de installateur en alle anderen die willen weten wat er in het gebouw zit en van welke staat zou er informatie in kunnen stoppen en uit kunnen halen. Informatie op hoofdlijnen en als je doorklikt wordt het steeds gedetailleerder. De digitale tweelingen van alle bouwwerken zouden in theorie aan elkaar gekoppeld kunnen worden om precies te weten welke materialen in de totale voorraad zijn verwerkt. Je kunt denken aan een slim platform als marktplaats om beschikbare materialen weer in de roulatie te brengen.

Zo zijn er best wel systemen bij elkaar te fantaseren die enorm kunnen helpen de transitie naar circulair bouwen te versnellen. Natuurlijk heeft alles haken en ogen. Niet in de laatste plaats veiligheid. Want is het wel zo slim om alles transparant te maken? Wat gebeurt er als je zo’n systeem onderbrengt bij de applicaties van Google of bij een Chinese softwarebouwer? Ook de financiering van een bouwwerk krijgt een andere basis, als je exact de hergebruikwaarde van alle materialen, digitaal en real-time kan bijhouden. Allemaal interessante ontwikkelingen die ook met circulaire economie te maken hebben.

Een aantal organisaties denkt al in die richting. Madaster werkt aan een digitale online bibliotheek van materialen die in de bebouwde omgeving in gebruik zijn. Digitale platforms zoals Insert, Excess Materials Exchange bouwen aan een online marktplaats voor hergebruik van bouwmaterialen. Allemaal zeer beloftevolle ontwikkelingen, maar wel pas net uit de startblokken. Er zijn niet veel bedrijven die data en digitaal aan circulair bouwen gekoppeld hebben. Beide zijn weliswaar volop in de versnelling, maar doorgaans in gescheiden werelden. Dat zal niet lang duren, vermoed ik. Op diverse plekken wordt al wel gepionierd met een datastrategie voor circulair bouwen. Dus wie weet staat in de toekomst jouw huis met alle materialen, constructies en installaties ook wel in een app.


Over de auteur: Freija van Duijne

Freija van Duijne is Toekomstverkenner en futuroloog. Van 2005 tot en met 2016 heeft ze als toekomstverkenner bij diverse overheidsorganisaties gewerkt. Daarna is ze verder gegaan als zelfstandig adviseur.

Geef een reactie