Blijf flexibel

Column – “Ik moet eruit jongen, ze hebben een jonger iemand voor mij gevonden…”. Ik heb mijn pa aan de lijn. Slecht nieuws. 58. Zit je dertig jaar bij dezelfde werkgever -Corporate Controller-, en dan ga je er in een reorganisatie uit. Een week later wist hij het: hij wilde leraar worden. Moet je je voorstellen, bijna 60 en dan een carrièreswitch najagen. Dus opleiding gevolgd, bijgeschoold en solliciteren.

Letterlijk honderden brieven stuurde hij. Eén school reageerde. Vlakbij de Duitse grens. En hij kréég de baan. Anderhalf uur heenreizen, anderhalf uur terug. Jaren later was ik bij zijn afscheid. Meneer de Jong: leraar economie, 66. Een moeder van een problematische leerling hield een speech. “U zag hem niet als lastpak, maar als iemand die een uitdaging nodig had. U stuurde hem niet de klas uit, maar maakte hem directeur van een bedrijfje gestart vanuit de school. U heeft mijn zoon tot bloei laten komen.”

Pa zei later dat ie het bedrijfsleven prachtig vond, maar dat hij dit voor geen goud had willen missen. Ik stond destijds met tranen in mijn ogen. Trots op de verandering die mijn pa inbeeldde, in gang zette en afmaakte.

Veranderen is lastig. Het confronteert je met de keuzes die je maakte in het verleden en het dwingt je kritisch te kijken wat je nou eigenlijk waard bent. En dat geldt voor mensen, bedrijven én vastgoed. In de bouwwereld zijn veel partijen bezig met het thema “Transformatie”.  Vele oude kantoorpanden worden omgebouwd tot woningen. Prima, want er is bijvoorbeeld in Amsterdam een groot tekort aan.

Mijn enige probleem met al die transformaties is het permanente karakter ervan. Ik zie overal bordjes: Dit gebouw IS getransformeerd tot woning. En ik denk telkens, ja, leuk, maar wat kan ik er nog meer mee?

Als ik je nu een mobiele telefoon zou aanbieden waar je uit de doos, helemaal niets meer aan kan veranderen, geen nieuwe apps, achtergronden of beltonen, zou je die dan kopen? Waarschijnlijk niet. Terwijl dat de eerste 20 jaar van de mobiele telefoon de gewoonste zaak van de wereld was.

Wij mensen, de maatschappij, verwachten flexibiliteit van iedereen. Dus ook van gebouwen. De wereld om ons heen verandert zo snel, dat de toekomst moeilijk te voorspellen is.

Dus wil je dat oude gebouwen getransformeerd worden tot flexibele platforms. Die je na believen en zonder grote moeite weer kunt leegtrekken, herinrichten en in gebruik nemen. Pas dan heb je een gebouw echt getransformeerd, van een statisch gegeven tot een flexibel platform.


Over de auteur: Rens de Jong

Rens de Jong is een veelzijdig presentator en journalist. Rens is bedenker en presentator van verschillende programma’s zoals BNR Duurzaam, de Grote BNR Klantenshow, en BNR Leiderschap. Door zijn jarenlange ervaring bij het financieel-economische radiostation BNR Nieuwsradio voelt Rens zich thuis in onderwerpen zoals leiderschap, ondernemerschap, duurzaamheid en technologie. Ook is hij oprichter van de BNR in BusinessClub. Daarnaast schrijft hij columns over het bedrijfsleven, politiek, reclame en media. Onder andere als vaste columnist in de BouwKennis KwartaalVisie.

Geef een reactie