BIM in breder perspectief

 internet-1276265_960_720De ontwikkelingen in BIM volgen elkaar in hoog tempo op, en gaat veel verder dan het opbouwen van een goed BIM model. De markt fragmenteert zich in verschillende specialismen, en dat biedt kansen voor partijen buiten de bouwwereld. De game-industrie, 3D-printing, app-bouwers en programmeurs doen hun intrede. BIM in breder perspectief.

Ontwerpbureaus vs. BIM-bureaus

In de architectenwereld lijkt een tweedeling te ontstaan. Er zijn bureaus die zich willen beperken tot een goed ontwerp, en dit laten uitwerken (BIMmen) door andere bureaus. Inbo is een goed voorbeeld van zo’n BIM-bureau, dat niet alleen haar eigen architectuur uitwerkt. Ontwerpen van gerenommeerde architectenbureaus komen daar terecht vanaf DO-fase, en van daaruit wordt het model (opnieuw) opgezet.

Ontwikkelende aannemers zetten hun projecten inmiddels ook weg bij dit soort bureaus, en werken daar intensief mee samen.

Solibri Modelcheck

Aannemers concentreren zich in de uitvoering op het assembleren van hun BIM model. Het coördineren van de verschillende modellen kan met Navisworks, maar eerlijk gezegd is Solibri de standaard aan het worden als het gaat om modelchecking. Gebruiksvriendelijk, en ogenschijnlijk zonder beperkingen.

Binnenkort ga ik ook een cursus Solibri volgen, al vraag ik mij af in hoeverre de rol van BIM manager met het schrijven van regelsets bij de architect komt te liggen. In het ontwerpteam zou je het wellicht af kunnen met de Interference Check in Revit.

Goede Add-inns

Het bouwen van een goede add-in voor Revit levert een hoop gebruiksgemak op, zoals een app dat kan voor Android of iOS. De Coins Auto Section Box is een veelgebruikte add-in, die je in staat stelt met één druk op de knop een deel van het model uit te lichten. In Revit 2016 heeft Autodesk een soortgelijke functie geïntroduceerd, maar ze hadden beter de Auto Section Box kunnen kopen.

Een andere leuke add-in is de Excel in- en exporter. Daarmee kun je schedules exporteren, in excel bewerken door bijvoorbeeld een formule in te voeren voor het bepalen van een parameter, en weer importeren in Revit.

Add-ins die het model in tijd opbouwt (planning), de kosten raamt of een meerjarenonderhoudsplanning genereert zijn nog maar een kwestie van tijd. Waarbij de calculator of de planner aan de knoppen zit, maar niet blind vaart op deze hulpmiddelen.

Programmeren met Dynamo

Dynamo gaat nog een stap verder. Met deze add-in kun je scripts schrijven en daadwerkelijk programmeren. Dit is werk voor de whizkids, maar vereist wel enige kennis van waar de behoefte ligt. De mogelijkheden zijn eindeloos: van een wokkelvormig geparametriseerd gebouw tot het modelleren van ruimteafwerking, van complete ruimtenummering tot het implementeren van een afbeelding in het model.

Stel je voor dat je een programma van eisen in Dynamo stopt als regelset, en het optimale gebouwontwerp rolt uit het programma…

Virtual Reality

Het BIM model leent zich uitstekend voor presentatie en printing, en ook hier volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Virtual Reality is niet voor niets een thema tijdens de verschillende BIM congressen. Het spreekt tot de verbeelding en iedereen wil er iets mee.

De Microsoft Hololens, Oculus Rift, HTC Vive en de Samsung Gear zijn al beschikbaar voor gebruik. Alleen: hoe krijg je je model op dit niveau? De game-industrie bouwt continu modellen en heeft dus al een schat aan ervaring die we kunnen gebruiken.

Al met al blijkt het modelleren van een bouwkundig BIM model slechts een puzzelstukje in een groter geheel. Het clashen, programmeren en visualiseren trekken BIM naar een breder perspectief.

Wat wordt jouw rol hierin?


Over de auteur: Maurice van Dinther

Eigenaar bouwkundePro. Revit / BIM modelleur met een passie voor architectuur. Werkt als flexibele schil voor architecten, omdat de branche zich niet laat plannen. Integraal ontwerpen is zijn specialiteit. Bouwkundige onderdelen, constructies en installaties sluiten naadloos op elkaar aan. Stelt zijn inhoudelijke kennis in dienst van het bouwteam, om zo tot een optimaal eindresultaat te komen.

Geef een reactie