De beste duurzame besparingen

duurzame besparingEr komen steeds meer manieren waarop je je woning kunt verduurzamen. Warmtepompen, extra isolatie, dubbel glas, een slimme meter, zonnepanelen, een zonneboiler, het houdt maar niet op. Men ziet vaak door de bomen het bos niet meer, waardoor ze besluiten om ‘het maar even uit te stellen’. Dat is jammer, want met eenvoudige aanpassingen kan je al snel een hoop geld besparen op je energierekening. Het is tijd voor overzicht. Welke duurzame besparing levert je het meeste op?

1. Een slimme meter

Wat is een slimme meter? Een slimme meter geeft meer inzicht in je energieverbruik doordat deze helpt met het uitlezen van de meterstanden. Een slimme meter levert zelf geen directe besparing op je energieverbruik op. Het is de bedoeling dat je hierdoor een beter inzicht krijgt, waardoor je indirect energie gaat besparen. Aan een slimme meter zitten veel voordelen, de gegevens van je verbruik worden bijvoorbeeld automatisch verwerkt in het systeem van de leverancier. Een ander voordeel is wanneer je zonnepanelen hebt, kunt je in een overzicht zien hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en waar deze stroom vervolgens weer voor wordt gebruikt. Helaas zijn er ook een paar nadelen aan de slimme meter verbonden, er is namelijk meer nodig dan alleen een slimme meter. De stroomverbruikers zelf moeten ook worden aangepast, zodat je deze kan meten via de slimme meter. Daarnaast worden al je persoonlijke gegevens opgeslagen, iets waar veel mensen nog huiverig voor zijn.

2. Warmtepomp

Een warmtepomp is een heel goed alternatief voor de gebruikelijke cv-ketel. Wat doet een warmtepomp precies? Een warmtepomp wint warmte op verschillende onderdelen, waaronder uit grondwater, lucht of de bodem. Vervolgens zet een warmtepomp deze warmte om in energie waarmee je huis kan worden verwarmd. Een warmtepomp wint zijn warmte door zelf ook elektriciteit te verbruiken tijdens het proces. Je stroomverbruik zal er dus van toenemen, maar daarentegen neemt je gasverbruik sterk af. Waarschijnlijk heb je het zelf al kunnen verzinnen, een perfecte combinatie is dus een warmtepomp met zonnepanelen.

3. Isolatie

Een belangrijk punt dat vaak nog over het hoofd wordt gezien. Je kan een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen hebben, maar als de warmtepomp heel hard moet werken om het huis warm te houden bespaar je natuurlijk niet optimaal. Neem de isolatie van je huis dus onder de loep als je van plan bent met een warmtepomp te gaan werken.

4. Dubbel glas

De naam dubbel glas bestaat al lang, waardoor er een misvatting over is ontstaan. Het feit dat dubbel glas al lang bestaat en een bekende term is in de volksmond wil absoluut niet zeggen dat er geen ontwikkeling gaande is. Dubbel glas is de afgelopen jaren erg goed doorontwikkeld, waardoor het niet meer te vergelijken is met het dubbel glas van tien jaar geleden. Met het nieuwste dubbel glas, of zelfs driedubbel glas kun je heel veel energie besparen.

5. Zonneboiler

Wat is een zonneboiler? Bij het gebruik van een zonneboiler gebruik je de zon bij het verwarmen van je water waardoor je kunt besparen op de energiekosten. Ook de zonneboilers zijn flinke sprongen aan het maken. Voorheen had je een de zonnecollectoren op het dak liggen en een voorraadvat in het huis staan. Tegenwoordig zit het voorraadvat verwerkt in het systeem van de zonnecollectoren, dit bespaart een hoop ruimte in huis. De nieuwe zonneboilercombi is ook in staat om de centrale verwarming van het huis te verwarmen. Een traditionele zonneboiler verwarmt slechts het tapwater.

6. Zonnepanelen

Zonnepanelen, vaak het eerste wat bij mensen op komt als ze denken aan een duurzame investering voor hun huis. Maar is dit wel terecht? Als je besluit om je dak vol te leggen met zonnepanelen mag je verwachten dit ze zichzelf terugverdienen tussen de zeven en negen jaar. Dat lijkt een lange termijn investering en bij het horen van deze getallen haken er al veel mensen af. Dat is zonde, want zonnepanelen hebben namelijk een gemiddelde levensverwachting van vijfentwintig jaar. Als je naar de lange termijn durft te kijken (en dit is vaak het beste) zijn zonnepanelen plotseling een hele goede investering.

Het opslaan van de stroom

Het opslaan van de door de zonnepanelen opgewekte stroom kan handig zijn. Zo kun je ook gebruik maken van de groene stroom als de zon niet schijnt. Hiervoor moet je een batterij en een omvormer aanschaffen, deze zijn echter wel kostbaar.

Vergunning

Er zijn situaties waarin je een vergunning moet hebben voordat je zonnepanelen mag plaatsen. Kijk dit voordat je de zonnepanelen aanschaft dus altijd eerst even goed na. Bij het plaatsen van zonnepanelen op het dak zal het zelden voorkomen dat je een vergunning nodig hebt.

Wat is nou de meest duurzame investering?

De conclusie van al deze duurzame oplossingen is dat als je voor slechts één oplossing wilt gaan, het plaatsen van zonnepanelen vooralsnog de meest rendabele duurzame investering voor je huis is. Echter is het zo dat het je in combinatie met enkele van de bovengenoemde oplossingen een veel hogere besparing kan opleveren.

Ingezonden door: www.denederlandsebouwgids.nl


Over de auteur: BouwKennis Redactie

Naast artikelen van vaste bloggers en gastbloggers, vind je op het BouwKennisBlog diverse artikelen uit de pen van de redactie van BouwKennis. Deze inhoudelijke artikelen gaan vooral over onderwerpen binnen of buiten de bouwbranche die stuk voor stuk van grote invloed zijn op het beleid en de dagelijkse praktijk van ondernemingen die werkzaam zijn in de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Denk hierbij aan de economie, demografie en woning- en utiliteitsbouw. Zoals je van BouwKennis gewend bent, worden deze onderwerpen gevat in weldoordachte, goed onderbouwde artikelen die duidelijk maken in welke richting de sector echt beweegt.

Geef een reactie