Bedrijfskunde voor engineers

Het betreffende artikel was in feite reclame voor de Harvard Business School: een student vertelt waarom het zo goed voor hem was om z’n technische opleiding aan te vullen met een business opleiding. Inderdaad: een business opleiding aan Harvard. Even los van die reclame: hij heeft wel een punt.

BIMIk ben de laatste om de waarde van ‘het leren van een vak’ te ontkennen. Zeker in de techniek is er behoefte aan goed geschoolde mensen die hun vak verstaan. Goede technische kennis maakt de vakman tot vakman. Maar steeds meer is duidelijk dat zo’n vakman niet op een eiland functioneert. Dat wordt versterkt door BIM. Natuurlijk: BIM staat voor Building Information Modeling. Maar in het kader van deze blog kunnen we de B ook gebruiken voor Business. Het gaat om Business Information, bedrijfsinformatie.

In de beginjaren van BIM maakten we onderscheid tussen little BIM en big BIM. Waar big BIM ging over processen tussen bedrijven, betrof little BIM de interne bedrijfsprocessen. Begin niet te denken over samenwerken op grote schaal als je je zaakjes in het klein nog niet voor elkaar hebt. Dat soort inzichten heeft alles te maken met bedrijfskunde, met kijken vanuit verschillende perspectieven. En dat is zeker niet iets voor de beginjaren alleen: ook vandaag is dat cruciaal voor succesvolle BIM projecten.

We gaan nog een keer terug naar die student aan Harvard. Volgens hem (en ik ben dat met hem eens) is een belangrijke meerwaarde van bedrijfskunde het feit dat je leert kijken naar je omgeving vanuit een andere lens, vanuit een andere view. Dat is ook nuttig in het kader van BIM. Kijken naar een gebouw aan de hand van een tekening (2D) is in feite maar een beperkte view. Een 3D model verruimt je blik, om nog maar te zwijgen van 4D (tijd), 5D (kosten), 6D (energie) en 7D (facility management). Eigenlijk zoom je (om in termen van een lens te blijven) steeds verder uit om zo het complete plaatje in beeld te krijgen.

Moet daarom iedereen in de bouw bedrijfskunde gaan studeren? Zeker niet. Voor de een is het al winst wanneer BIM je tot het inzicht brengt dat je niet op een eiland functioneert. Een ander wint een wereld door zich bewust te zijn van verschillende views op een omgeving. Het beste resultaat krijg je wanneer deze twee mensen hun krachten bundelen. Samen ervoor gaan, samen een volgende stap zetten. Dat is en blijft de essentie van BIM: gebruikmakend van elkaars kracht het verschil maken in de wereld van iedere dag.


Over de auteur: Edwin Schalk

Edwin Schalk studeerde bedrijfskunde aan de Rotterdam School of Management. Hij was werkzaam in leidinggevende functies in de bureauwereld en bij IT-bedrijven. Op dit moment is hij als Business Developement Director verantwoordelijk voor marketing en internationalisatie bij Stabiplan. Stabiplan ontwikkelt en verkoopt ontwerpsoftware voor installatietechniek; MEPcontent.eu is de BIM bibliotheek met uniforme objectinformatie voor de installatiebranche.

Geef een reactie