Architectenbranche maakt nieuwe terugval

Het gaat slecht met de ontwerpers en tekenaars van onze toekomstige bouwprojecten. Dat zal weinig mensen verrassen, aangezien de rest van de bouw ook in de put zit. Al sinds het eerste kwartaal van 2008 is de omzetontwikkeling van architectenbureaus aan het dalen. Eind 2011 leek de daling richting een stabilisatie te gaan, maar dat was maar van korte duur. Tijdens de eerste helft van 2012 is de omzetdaling namelijk weer verscherpt.   

In het vierde kwartaal van 2011 lag de omzet 4,2% lager dan een jaar eerder. Ter vergelijk: eind 2009 daalde de omzet nog met circa 18% ten opzichte van een jaar eerder. De periodes daar tussenin nam de omzetdaling steeds verder af.

Een andere indicator voor de architectenbranche is de bouwsom van de ontvangen opdrachten. Ieder kwartaal krijgen architectenbureaus een stroom nieuwe opdrachten binnen. De waarde daarvan ontwikkelt zich vrij grillig, omdat enkele grote projecten al van invloed kunnen zijn op het verloop van de reeks. Tussen begin 2008 en eind 2009 werden forse dalingen genoteerd, met uitschieters tot bijna -50%. In 2010 leek het even beter te gaan, om in 2011 weer terug te vallen in de min.


Bron: CBS StatLine, augustus 2012

Dalende orderboeken

BouwKennis meet ieder kwartaal de orderportefeuilles van architecten in het doorlopende onderzoek de Bouwbarometer®. Deze lopen sterk in de pas met de bouwsom van ontvangen opdrachten door architectenbureaus als deze is uitgedrukt als index. De verdere daling van de orderportefeuilles, zoals gemeten in de Bouwbarometer®, voorspelt weinig goeds voor de ontwikkeling van de bouwsom van ontvangen opdrachten voor de komende maanden.


Bron: CBS StatLine/BouwKennis, augustus 2012

Doorwerking op de bouw

Voor veel bouwactiviteiten in Nederland is een ontwerp nodig. Bij nieuwbouw is een ontwerp verplicht, terwijl ook bij ingrijpende renovaties en onderhoudswerken een tekening en berekening nodig is. Bij dit soort opdrachten is doorgaans een architectenbureau betrokken. Nu de daling van de omzet van architecten weer lijkt te verscherpen, kunnen we ook een verslechtering in de uitvoerende bouw verwachten. Deze is immers in hoge mate afhankelijk van de ontwerpen van architecten.


Over de auteur: BouwKennis Redactie

Naast artikelen van vaste bloggers en gastbloggers, vind je op het BouwKennisBlog diverse artikelen uit de pen van de redactie van BouwKennis. Deze inhoudelijke artikelen gaan vooral over onderwerpen binnen of buiten de bouwbranche die stuk voor stuk van grote invloed zijn op het beleid en de dagelijkse praktijk van ondernemingen die werkzaam zijn in de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Denk hierbij aan de economie, demografie en woning- en utiliteitsbouw. Zoals je van BouwKennis gewend bent, worden deze onderwerpen gevat in weldoordachte, goed onderbouwde artikelen die duidelijk maken in welke richting de sector echt beweegt.

Geef een reactie