Alle gremia zijn akkoord, maar de bewoners zijn niet gehoord

In de zorgbouw is veel in beweging. Nieuwe vormen van bekostiging – fraaie term overigens – vragen een passende invulling. Scheiden van wonen en zorg voor de lichtere zorgpakketten is de leidende gedachte. Aan huidige en toekomstige bewoners is meestal niet gevraagd hoe zij tegen de nieuwe beoogde woonsituatie aankijken. Als er vanuit het perspectief van de bewoners was gedacht en gebouwd, waren een aantal zaken anders aangepakt.

Een voorbeeld; een woon-zorgcomplex stamt uit de jaren ‘70 en wordt door eigentijdse nieuwbouw vervangen en uitgebreid. Eerst is op een vrijliggend perceel een nieuwe vleugel gerealiseerd, waarna de bewoners van het oude gebouw zijn verhuisd. Vervolgens wordt op de oude locatie een nieuwe vleugel gerealiseerd. Inmiddels is de eerste vleugel opgeleverd, zodat een deel van de bewoners kennis konden maken met hun nieuwe woonsituatie.

Vanuit de bewoner bezien

Het was een hele verhuizing. ’s Morgens om 8.00 uur werden de bewoners op een stoel in de gemeenschappelijke ruimte gezet, waarna ze ’s avonds om 20.00 uur naar hun nieuwe kamer werden begeleid. Voor tussentijdse verblijfsmogelijkheden was verder niet gezorgd. Als je altijd ’s middags een dutje doet, moest je dat nu maar in je verhuisstoel doen. Nu hebben mensen vaak de gewoonte om te klagen, maar de bewoners slaakten geen onvertogen woord. Zij vertelden opgetogen over hun nieuwe woonkamer. Er waren weliswaar een paar minpunten, maar daar mopperden zij niet over. Er was een brede gang en een ruime hal. De kamers zijn niet ruim bemeten, maar dat waren zij al niet gewend. De raampartij was nogal hoog geplaatst, zodat vanuit de seniorenfauteuil geen direct uitzicht naar buiten mogelijk was. Als je naar buiten keek, kon je wel de blauwe lucht en eventuele donkere wolken waarnemen. In de badkamer was geen afscheiding geplaatst voor de douchehoek, zodat het water letterlijk alle kanten opspettert. De vloer van de badkamer loopt af naar de verkeerde kant, zodat na iedere douchepartij de vloerbedekking van het naastliggende halletje doorweekt is. Boven het bed was het trekkoord aangebracht, waarmee de verlichting wel aanknipt, maar niet meer uitgaat.

De looproute van de zuster

In het complex is anno 2017 geen spoor te vinden van nieuwe technologieën, die het leven van senioren kunnen veraangenamen. De vriendelijke bewoners vertelden dat zij in de nieuwe gemeenschapsruimte een bijeenkomst hadden meegemaakt, waarbij zij de spreker maar moeilijk konden volgen vanwege de steeds weer open- en dichtschuivende liftdeuren, die rechtstreeks op de conversatiezaal uitkomen. ‘Overigens wilden ze nergens over klagen, want dat zit niet in hun aard.’ De brede gang en de ruime hal, de hoge ramen, het ontbreken van een spatscherm in de douche, de verkeerd aflopende vloer en niet-functionerende lichtkoord geven een onthullend en verontrustend beeld van het opleveringsniveau in de seniorenbouw. Als er al iets klopt, dan klopt dat met de efficiency-eisen, die aan de routing van verpleging gesteld zijn. Er valt vast en zeker heel efficiënt te werken in zo’n ruim opgezet woonzorgcomplex.

Met een vraaggestuurde aanpak zou zowel in de ontwerpfase, als bij de bouw als bij de oplevering een grotere mate van bewonerstevredenheid verkregen zijn. Het is goed om als architecten, bouwers en installateurs, leveranciers en ontwikkelaars het oor te luisteren te leggen bij toekomstige bewoners, voordat de eerste lijnen getrokken worden en de spade in de grond gaat. Woonwensen zijn dan een leidend uitgangspunt, waardoor de woonsatisfactie wordt verbeterd. Een wereld vol onbenutte mogelijkheden voor klantgerichte bouwers en ontwikkelaars.


Over de auteur: Piet M. Oskam

Piet M. Oskam, oprichter/directeur Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB) in Zeist. Boegbeeld van vernieuwing in de bouwsector. Sterke visie op de voordelen en gevolgen van procesintegratie voor marktpartijen in de gehele bouwkolom. Kiest positie en laat de gevestigde orde op de grondvesten trillen. Loopt niet weg voor weerstanden en bezwaren. Typische ondernemer met een eigenzinnige kijk op vernieuwing. Loopt voor de muziek uit, maar weet dat anderen achter deze muziek aankomen. Initiator van baanbrekende bouwconcepten, waarvan vele marktpartijen uit alle schakels van de bouwkolom de vruchten plukken. Piet M. Oskam is een gedreven en bevlogen spreker over innovatieve thema’s en staat garant voor een boeiende interactie met de toehoorders en deelnemers aan bijeenkomsten. Treedt op verzoek op bij bouworganisaties en vastgoedsociëteiten met spraakmakende presentaties. In talrijke tijdschriftpublicaties heeft hij vele facetten van het bouwproces belicht. Oskam is vaste columnist van het dagblad Cobouw. Ook in boeken heeft Oskam blijk gegeven van zijn inzicht in innovatieve bouwprocessen. In 2009 verscheen van hem bij de Regieraad Bouw ‘Bouwen is het creëren van kansen’ en in 2011 publiceerde Sdu Academic Service van hem ‘Bouwen met vertrouwen’. Vanaf de start levert hij inhoudsvolle bijdragen aan BouwKennisBlog.

Geef een reactie