5 redenen waarom jij led verlichting in huis moet hebben

Gloeilampen worden al acht jaar niet meer geproduceerd. In 2018 is ook de halogeenlamp in de ban gedaan door de Europese Commissie. Watt is lumen geworden.

Verbod
Het verbod op het maken van onzuinige lampen is in stappen doorgevoerd door de Europese Commissie. Eerst in 2009 gingen de gloeilampen met hoge wattages eruit, in 2012 de rest van de gloeilampen en sinds 1 september 2018 de halogeenlamp. Ledlampen geven immers ook gezellig gelig licht.

Wennen
Nog steeds moeten veel mensen wennen aan de sterkte van de led lampen. De gangbare watt vermogens waren voor de gloeilampen 15 in het nachtlampje, 25 in de schemerlamp en 40 in de plafondlamp. In lumen betekent dat 100 in het nachtlampje, 200 in de schemerlamp en 400 in de plafondlamp.

Goedkoper
Led lampen zijn goedkoop geworden. Ze zijn in tien jaar zo snel in prijs gedaald dat ze nu voor drie à vijf euro te koop zijn. Die kosten verdienen zich heel snel terug door de besparing op elektriciteit. Een 40 watt-lamp vervangen door led bespaart bijvoorbeeld jaarlijks €4,10 aan stroom als de lamp redelijk vaak aan is. Milieu Centraal rekent met 550 branduren per jaar. Een lamp in de keuken of de woonkamer haalt dat gemakkelijk.

Twee jaar
Volgens de Stichting Urgenda, een organisatie voor innovatie en duurzaamheid, bespaart Nederland veel CO2 als mensen overgaan op ledlampen. Door de energiebesparing wordt de investering van led lampen in twee jaren terugverdiend in vergelijk met de oude gloeilamp. Bij het vervangen van 20 lampen in een woning wat €100 kost, wordt €50 per jaar bespaard.

Van alle in Nederland verbruikte elektriciteit gaat 25 procent naar huishoudens; 16 procent van dat huishoudelijk stroomverbruik gaat op aan verlichting. Als alle huishoudens de meest gebruikte gloeilampen vervangen door meer dan 90 procent zuiniger ledlampen, wordt in Nederland ruim 3,5 procent minder stroom verbruikt.


Geef een reactie